| home| ovisnosti| sadržaj |

 Hepatitis C- Činjenice

| Što je hepatitis? | Kakvi su simptomi? | Je li hepatitis C opasan ? | Kako se hepatitis C prenaša? | Tko je u opasnosti ? | Kako mogu izbjeći zarazu ? | Što trebam učiniti ako već bolujem od hepatitisa C? | Što trebam učiniti da ne zarazim druge osobe sa hepatitisom C ? | Može li se zaraza kroničnog hepatitisa C liječiti?Postoji li pregled za otkrivanje  hepatitisa C? |


Što je hepatitis?

Hepatitis je općenit izraz koji označava upalu jetre. Alkohol, kemikalije i narkotici mogu uzrokovati hepetitis. Hepatitis može biti također uzrokovan i virusnom zarazom. Postoji nekoliko različitih vrsta hepatitisa uključujući A, B, C, D, E, F i G. Ovi virusi mogu stvoriti slične simptome, ali se drukčije prenose, tako da su njihovo sprečavanje i kontrola različiti. S medicinskog stanovišta oni se smatraju različitim bolestima.

Ova brošura odnosi se samo na hepatitis C.


Kakvi su simptomi?

U mnogim slučajevima osobe zaražene virusom hepatitisa C možda se ni ne osjećaju bolesnim, dok se druge osobe mogu osjećati kao da imaju slabiju gripu koja ne zahtjeva liječenje. No, kada se zaraze hepatitisom C, mokraća nekih osoba može postati tamna, a njihove bjeloočnice i koža mogu postati žuti (žutica). Simptomi hepatitisa mogu nestati nakon nekoliko tjedana, ali to ne treba značiti da je i zaraza također nestala. Ako imate simptome hepatitisa trebate se obratiti svom liječniku. Upala jetre može se ustanoviti analizom krvi, mjereći dva jetrena enzima (ALT i AST). Povećanje broja ovih enzima pokazuje određenu fazu oštećenja jetre. Kada upala jetre traje duže od šest mjeseci, bolest se naziva kroničnim hepatitisom C.

Simptomi kroničnog hepatitisa C mogu biti:


Je li hepatitis C opasan ?

  Preko 70 posto osoba koje su zaražene mogu stalno imati virus u svojoj krvi i postati dugoročni ili kronični prijenosnici bolesti. Vjeruje se da će najmanje 20 posto osoba koje su kronični prijenosnici dobiti cirozu, što je stvaranje ožiljaka na jetri. Taj proces može uzeti i do 20 godina da se razvije. Nakon nekoliko godina, izvjestan broj pacijenata sa cirozom mogu dobiti rak jetre. Vjeruje se da prijenosnici hepatitisa C vjerojatno ostanu zaraženi tijekom čitavog svog života pa prema tome mogu u bilo koje vrijeme prenijeti tu bolest na druge osobe .


Kako se hepatitis C prenaša?

  Hepatitis C je bolest koja se prenaša putem krvi, to jest, kad krv jedne osobe do e u kontakt sa krvi druge osobe. Virus hepatitisa C prisutan je u krvi osoba koje su zaražene hepatitisom C. Prijenos virusa najčešće se događa kada zaražena krv uđe u krvotok druge osobe preko ozlijeđene kože ili sluznice. Većina osoba koje boluju od hepatitisa C zarazile su se zbog zajedničkog korištenja opreme za uštrcavanje, kao što su injekcijske igle, šprice, žlice, brisevi i voda. Uporaba sprava, kao sto su igle za tetoviranje koje nisu sterilizirane prije nego se koža probode, mogu također prenijeti virus. Zajedničko korištenje žileta ili četkica za zube koje pripadaju osobi zaraženoj hepatitisom C, može također prenijeti tu bolest.

Virus se može također prenijeti na slijedeće načine:

Dodir sa zaraženom krvi na porezanim mjestima ili ogrebotinama, ili povrijede zagađenim priborom mogu dovesti do zaraze među zdravstvenim radnicima.

Hepatitis C može se prenijeti od majke na dijete, ali to se događa mnogo rjeđe nego sa hepatitisom B. Smatra se da je opasnost od prenošenje virusa preko majčinog mlijeka vrlo mala.

Postoji vrlo mala opasnost da se hepatitis C može prenijeti za vrijeme heteroseksualnog i homoseksualnog odnosa.

Darovatelji krvi nisu u opasnosti dobiti ovu bolest, a opasnost za osobe koje primaju krvne transfuzije je u današnje vrijeme vrlo niska, jer se darovana krv, od 1990. godine, podvrgava strogoj provjeri za virus hepatitisa C


Tko je u opasnosti ?

Osobe u slijedećim kategorijama izloženije su opasnosti od zaraze hepatitisom C.

 Oko 25 posto osoba zaraženih hepatitisom C ne pripadaju ni jednoj gore navedenoj kategoriji.


Kako mogu izbjeći zarazu ?

- Uvijek operite ruke prije i poslije uporabe injekcije.

- Nikada ne rabite zajedničke injekcijske igle, šprice i drugi pribor kao što su žlice, vate, voda i tako dalje. Uvijek rabite iste igle i šprice. One su na raspolaganju u nekim ljekarnama i mjestima gdje se mogu rabljene igle i šprice zamijeniti sa novim.

 -Ne dozvolite da vase osobne stvari, kao sto su četkice za zube, žileti, turpijice ili škarice za nokte koriste druge osobe, jer te stvari mogu probiti kožu i prenijeti zaraženu krv.

- uvijek sterilizirajte nakon zadnje uporabe sav pribor koji probada kožu.

- pravilna i stalna uporaba prezervativa za vaginalni i oralni spolni odnos sa muškarcima i ženama smanjit će opasnost od zaraze. Osobe u dugoročnom stabilnom odnosu trebaju razmatrati mogućnost uporabe prezervativa i o tome razgovarati sa svojim liječnikom.

Za sada ne postoji cjepivo za sprečavanje zaraze hepatitisom C.

 


Što trebam učiniti ako već bolujem od hepatitisa C?

 


Što trebam učiniti da ne zarazim druge osobe sa hepatitisom C ?

  Ako ste zaraženi virusom hepatitisa C, trebate poduzeti slijedeće mjere opreza da se spriječi širenje te bolesti:

 Vi ne smijete:


Može li se zaraza kroničnog hepatitisa C  liječiti?

 Liječenje antivirusnim lijekovima koristilo se za smanjenje upale jetre. Postoje neke veće nuzgredne posljedice, a rezultati australskih i inozemnih studija ukazuju da je otprilike jedna osoba od svakih pet, možda imala korist na duži vremenski rok. Vi trebate razgovarati sa svojim liječnikom o alternativama liječenja.


Postoji li pregled za otkrivanje  hepatitisa C?

  Pregled krvi za otkrivanje hepatitisa C je na raspolaganju od 1990. godine. Može proći od dva do tri mjeseca od vremena zaraze, prije nego se pregledom krvi mogu otkriti znaci zaraze (to jest, prisustvo antitijela u krvi). Ovaj pregled može samo pokazati da li ste bili u kontaktu sa virusom, ali ne može ustanoviti je li zaražena osoba postala prijenosnik te bolesti. Specijalizirani laboratoriji mogu izvršiti pretragu koja može pomoći da se ustanovi ako je virus još prisutan u krvi ili jetri osobe. 


Prevod sa originalnog izdanja: Infectious Diseases Unit, Public Health Branch, Victorian Government Department of Human Services. Dizajn i proizvodnja: Human Services Promotions Unit  


Home