| home| ovisnosti| sadržaj |

OSIJEK: NA SKIDANJU 50 OVISNIKA OD HEROINA


OSIJEK - U županijskom Centru za borbu protiv ovisnosti u Osijeku, koji je počeo s radom prije pet mjeseci, trenutačno je na odvikavanju od heroina 50 teških ovisnika. a po riječima voditeljice Centra dr. Marije Kribl najviše ih je iz Đakova i Osijeka. Ona ističe da je do otvorenja osječkog Centra u Zagrebu na liječenju bilo 130 ovisnika iz Osječko-baranjske županije, no još uvijek se velik broj ovisnika nije uključio u osječki Centar. Problem je u tome što u Centar za sada još uvijek stidljivo dolaze roditelji djece koja imaju doticaj s drogom.

Statistike govore da na jednog evidentiranog ovisnika dolazi i do pet onih koji nisu evidentirani. Ima čak razmišljanja da se može govoriti i o deset puta većem broju, ako se uzme u obzir uživanje lakih droga, među kojima je i marihuana.

Po riječima Đakovčana Željka Malevića, potpredsjednika SDP-a i predsjednika SDP-a Osječko-baranjske županije "Slavonija je postala pravi eldorado za dilere". Među najugroženijim gradovima su Đakovo i Osijek, a tu činjenicu potkrepljuje i dr. Kribl, koja ističe da među onima koji su na odvikavanju od heroina ima Đakovčana koji teške droge uživaju velik broj godina. Kod njih je taj proces izuzetno složen, jer je zapravo riječ o recidivistima.

Malević smatra da su glavni krivci što se krupni dileri "nisu zakonski procesuirali već se zbog sprege prošlih stuktura vlasti i policije proganjali oni koji su daleko manji krivci od dilera i koji su primjerice uhvaćeni s manjom količinom marihuane". On se stoga zalaže za "drakonske kazne dilerima i dekriminalizaciju korisnika lakih droga".

Problem droge kod mladih uočio je velečasni Ivica Jurić, župnik župe Svetog Luke u Višnjevcu, ocijenivši da je to "postao problem o kojem se nikako ne smije šutjeti". U svojoj je župi organizirao tribinu o drogi na koju je pozvao roditelje s ciljem da ih upozna kako će "prepoznati kod svoje djece simptome koji ukazuju da su na putu zla droge". U novoizgrađenoj crkvi skupilo se stotinjak roditelja kojima su govorili velečasni mr. Ivica Šola, profesor moralne teologije iz Đakova i Ivica B. bivši ovisnik, a sada voditelj programa protiv ovisnosti u Paučju kod Đakova gdje je trenutačno u terapijskoj zajednici 40-tak ovisnika. Osnovna poruka je bila - "nema lakih i teških droga, sve je to zlo koje razara hrvatsku mladost". 

Iz svoga dugogodišnjeg rada s ovisnicima prof. Šola je iznio podatak da niti "jedan nije počeo s heroinom već s pušenjem marihuane i uzimanjem ekstazija". Droga kod mladih nažalost "postaje stil života i to posve pogrešan i opasan. Ako mu se dovoljno odgovorno i ozbiljno ne suprotstavimo postat ćemo zemlja s prevelikim brojem ovisnika i tada će postati upitno zaustavljanje toga zla" , poručio je Šola. 

Roditelje je upozorio da prate i kontroliraju svoju djecu. Kao najočitije simptome naveo je "česte telefonske pozive, nestajanje stvari i novaca iz kuće, prestanak uzimanja hrane i silna potreba za slatkim, laganje i slično". 

Posebno zabrinjavajućim ocijenio je anketu rađenu u jednoj osječkoj osnovnoj školi gdje je čak deset posto učenika na bilo koji način bilo u dodiru s drogom. Taj postotak u srednjoj školi je daleko veći i "govori da smo previše toga propustili kada je u pitanju borba protiv droge među mladima" , kazao je prof. Šola. (H)

ekologija.net


Home