| home| ovisnosti| sadržaj |

Otkrivaju se novi prljavi trikovi duhanske industrije

Nakon trovanja potrošača i umješanosti u kriumčarenje cigareta, sad na svjetlo dana izlazi i činjenica da su duhanske tvrtke špijunirale Svjetsku zdravstvenu organizaciju i sabotirale borbu protiv pušenja.

WHO (World Health Organisation, svjetska zdravstvena organizacija) je prošle jeseni pokrenula istragu predvođenu Thomasom Zeltnerom, ravnateljem Švicarskog saveznog instituta za javno zdravstvo. Istraga je otkrila mnogo zanimljivih podataka, uglavnom izvučenih iz internih dokumenata duhanske industrije otkrivenih tijekom pravnih postupaka u SAD-u.

Glavni rukovoditelj duhanskog giganta Philip Morris, Geoffroy Bible, bio je predvodnik plana iz 1988. da se diskreditira WHO i njene aktivnosti protiv pušenja širom svijeta. Duhanski koncerni kao što su Philip Morris i BAT (British American Tobacco) imali su «plan akcije» u kojem su identificirali 26 globalnih prijetnji duhanskoj industriji i strategiju borbe protiv njih. Pomoću prljavih trikova sabotirali su veliku međunarodnu konferenciju o zdravlju i duhanu 1992., koristeći metode kao što je obučavanje novinara da proganjaju sudionike konferencije i preuzimaju tiskovne konferencije. Duhanska industrija uspjela je ubaciti svoje «konzultante» u WHO i nabavljala interne dokumente, ne prezajući ni od prisluškivanja važnih sastanaka. Prema zaključcima izvještaja, takve aktivnosti velikih duhanskih tvrtki nastavljaju se i danas.

M.F.  02/08/00 klik.hr


Home