| home| ovisnosti| sadržaj |

Ovisnost o kofeinu u genima

Najnovija saznanja ukazuju da geni utječu na to hoće li pojedina osoba biti ovisnik o kofeinu ili ne. Premda je istraživanje provedeno isključivo na ženama, stručnjaci smatraju da je ono jednako primjenjivo na muškarce. Znanstvenici sa sveučilišta Virginia Commonwealth, predvođeni Kennethom Kendlerom, intervjuirali su 1934 ženska blizanca - 486 jednojajčanih i 335 dvojajčanih blizanaca. Pitanja su bila koliko kofeina konzumiraju dnevno (u obliku kave, čaja ili bezalkoholnih pića), kako kofein na njih utječe, te imaju li simptome ovisnosti, poput glavobolje ili mučnine, kada smanje ili prestanu u tijelo unositi kofein.
Jednojajčani blizanci, poznato je, imaju 100 postotno identične gene, dok kod dvojajčanih blizanaca zajedničkih je gena 50 posto. Istraživanje je pokazalo da je kod jednojajčanih blizanaca sličnost oko konzumiranja kofeina ili simptoma ovisnosti bitno veća nego kod dvojajčanih, što ukazuje na utjecaj gena. Prema Kendleru, kako objavljuje "American Journal of Psychiatry", velika konzumacija kofeina (što znači više od 625 miligrama dnevno ili pet šalica kave) u 80 posto slučajeva je naslijeđeno. Fizička ovisnost o kofeinu nasljedna je u oko 40 posto slučajeva. "Slučaj je sličan kao i kod različitih drugih vrsta droge, nikotina ili kokaina primjerice. Genetski čimbenici povećavaju podložnost pojedinca predoziranju. U mozgu se uvijek radi o istom procesu - javlja se potreba za tim preparatima kako bi se uspostavio osjećaj ugode i čovjek se ćuti loše ako ne dobije količinu za koju osjeća da mu je potrebna", objašnjava Kendler.
No, budući da geni ne odlučuju u 100 postotnom omjeru, postoje i neki drugi čimbenici koji utječu na konzumaciju kofeina kao što su osobnost ili čvrstina karaktera, financijske mogućnosti, dijetni režim ili obitelj. Po riječima profesora Erica Straina sa sveučilišta John Hopkins, koji je također proučavao ovisnost o kofeinu, tri su stvari zajedničke svim drogama: one osnažuju, stvaraju primjetan psihološki učinak na stanje volje i misli te u određenoj mjeri povećavaju toksičnost organizma. S kofeinom, kaže Strain, pitanje toksičnosti je pomalo nejasno. Premda su neke studije pokazale da se javljaju određene negativne zdravstvene pojave, poput povećanog krvnog pritiska ili želučane kiseline, takvi su negativni učinci uglavnom blagi.

Chrono br.4

Home