| home| ovisnosti| sadržaj |

Legalizirati drogu - razuman prijedlog represije

- manifestacija u Torinu, parola dana: legalizirati drogu

(odgovor anarho-skvotera)

Legalizirati = dovesti pod znak reda ili zakona. Legalizirati znači dozvoliti da te zakon ili sudstvo sjebu.

Nikada nećemo podupirati ovisnost o, neodgovarajuće nazivanim, "opojnim" sredstvima jer opojnosti ne nude nikakve. Nikada nećemo pristati na sodomije prava i moći.
Heroin da, ne, možda, ako je prilika. Po želji.
Policija, država, političke stranke, nikada.
...
Tri oblika siromaštva:
a) Siromaštvo ovisnika nije u njihovoj ovisnosti o prašku, koja je općepoznati efekt, već u uzroku: siromaštvo života, jad jedne prazne egzistencije bez ikakvog smisla kojim bi se ispunila na neki način.
b) Siromaštvo korisnika tzv. "lakih droga" je u većini slučajeva još akutnije.
želeći neki oblik bijega iz zatvora vlastite svakidašnjice ograničavaju se na forme "soft" omamljivanja, koje su kompatibilne sa svim drugim drogama društva (posao, obitelj...)
Štoviše, smatraju da je navečer lijepo otvoriti vrata percepcije, nakon što su čitav dan držali zatvoren um, razum.
c) Siromaštvo onog tko nema ništa bolje za raditi nego od pomaganja tim "siromasima" stvoriti posao.
...
Legalizacija direktno dovodi do smanjenja slobode. Prijelaz iz kažnjive kontrole u administrativnu na prvi pogled donosi smanjenje neprilika i neugodnosti al i i neke zamke.
...
Eventualna mogućnost kupovanja trave na kioscima ili traženje od liječnika recept za kontroliranu kupnju teških droga podvaljuje nam se kao obećanje slobode.
...
Prohibicionizam droge poslužio je, povijesno, za stvaranje dodatne vrijednosti na proizvod koji je sam po sebi vrijedio koliko i salata i rajčica, te stoga za akumulaciju ogromnog kapitala.
...
Što je droga? Prah ili odnos moći, vlasti?
Tko širi drogu? Šverceri ili političari ili svećenici?
Tko je drogiran? Konzument halucinigenih sredstava ili onaj tko slijepo prihvaća eksproprijaciju vlastitog života u "legalne" oblike?
Legalizirati, rekli smo i ponavljamo, znaći podržaviti.
...
"Bolje legalizacija. Sa potpunom liberalizacijom droga bi završila na slobodnom tržištu u kandžama države."
...
Pošto podržavamo svaku slobodu mi odbijamo i svaku cenzuru.
...
Legalizacija je jedan od elemenata reorganizacije neomodernog društva.
Plan je vrlo ambiciozan: učiniti da vladanje i ropstvo ne budu više poznati pod svojim pravim imenom.
...
Legalizirati tržište droga
Legalizirati squatove
Legalizirati imigrante
Legalizirati "divlje" brakove
Legalizirati rad na crno
Legalizirati neplaćanje poreza
...
Strah od policije i represije igra samo donekle neku ulogu. Strah je uvijek postojao, ali nije uvijek postojala moralna pomama za ostati unutar zakonskih normi.
...
Što može učiniti ona većina živućih koja ne može više izdržati buku i jaram mnogih gnusnih bića, od sudaca do političara, od novinara do ekstremista, od volontera do svete rimske crkve i pratećeg društva?
...
Pokušati napasti sve postojeće djeluje zanimljivije, ako zbog ničeg drugog onda barem da se otarasimo svega nepodnošljivog, što je skoro sve.
Zatim će se vidjeti.
Zasada, shvatiti i kritizirati u korijenu to "sve" je neophodno da bi ga prevazišli.
...
Legalizacija nije ništa drugo nego discipliniranje jedne raširene prakse, dovesti u red i upotrijebiti kao teren za ekspolataciju i iznuđivanje suglasnosti baš kada ona upliće tako raznovrstan spektar osoba da ne može više biti smatrana antidruštvenom, bez da se riskira sam kredibilitet društvenosti.
... kontrola distribucije "trave", distribucija "teških" droga kontrolirana liječničkom policijom - nove karakteristike zamke demokracije.
...
Legalizacija... nameće prihvaćanje lažne i mistificirajuće ideologije droge; varljivu podjelu na lake i teške droge (tj. dobre i loše); dovođenje ovisnosti na polje i stoga do njenog sanitarno-terapeutskog tretmana; prihvaćanje, šire gledano, funkcije intervencije države kao lijeka za zlo koje ona sama proizvodi.
...
Smiješna je paralela koju moralna ultraljevica želi povući između droge i alkohola ili duhana: onda možemo je i povući sa ribom, gačama, marmeladom.
Sredstvo među sredstvima i proizvod među proizvodima...
Kemijske karakteristike i legalne discipline su sprave sa kojima znanost i pravda podržavaju i potkrijepljuju sramotni neomodernizam: uzastopno miješanje vrijednosti i ideologija.
...
Nikakve borbe, barem sa naše strane, za pobjedu tržišne robe. Ali oštra borba protiv svih onih koji zahtijevaju da droga postane i ostane biti izvrsna tržišna roba, sa svim kvarovima koje poznajemo.
Ako realna sloboda bude u izlasku iz svijeta tržišta istina je i da je realno ropstvo nenazivanje stvari njihovim imenom.
...
Legalizirati drogu, razuman prijedlog eksperimentiranja, kažu oni.
Legalizirati drogu, nerazuman prijedlog neorepresije, kažemo mi.
Poslati u kurac ove nitkove je razuman prijedlog. I točka.

Torino, Novembar 1996.

(letak s talijanskog prevela Erika)

 Zagrebački anarhistički pokret


Home