| home| ovisnosti| sadržaj |

Povezanost alkohola i nesreća

Chicago Istraživanja pokazuju: Kod osoba koje su počele prerano konzumirati alkohol postoji nekoliko puta veći rizik od automobilskih i drugih nesreća nego kod onih koji su počeli nakon 21. godine. 

"Roditelji ne prihvaćaju činjenicu da je alkohol problem broj jedan kod djece.

To je razlog zbog kojeg oni i djeca moraju povećati pozornost", rekao je dr. Mary Dufor, zamjenik ravnatelja National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA). 

U jučerašnjem časopisu American Medical Associationa pojavili su se rezultati istraživanja koji obuhvaćaju 42.862 odrasle osobe. 

Istraživač Ralph Hingson i kolege s Bostonskog sveučilišta, koristeći podatke NIAAA-e, provjeravali su izjave osoba o godini kada su počeli konzumirati alkohol.

Polovica njih je počela prije navršene 21. godine. Studija pokazuje da se kod tih osoba češće događaju nesreće uzrokovane konzumacijom alkohola (automobilske nesreće, opekline i ozbiljne posjekline). Smatra se da je razlog tome što se te osobe "manje plaše ozljeda i rizičnih situacija", pa čak i uživaju u tim
situacijama. 

Automobilske nesreće su glavni uzrok smrti mladih osoba. Konzumacija alkohola kod maloljetnih osoba kasnije često vodi k alkoholizmu. 

zc 

.hej.hr 28.09.2000. 


Home