| home| ovisnosti| sadržaj |

Odbor za zakonodavstvo podržao dekriminalizaciju posjedovanja droge

Odbor za zakonodavstvo Zastupničkog doma Sabora podržao je danas izmjene Kaznenog zakona, kojima se posjedovanje droge namjerava tretirati kao prekršaj, a ne više kao kazneno djelo. 

Tome se usprotivila Jadranka Kosor iz HDZ-a, smatrajući da će dekriminalizacija posjedovanja droga omogućiti širenje kruga dilera.

Odbor nije prihvatio njezin prijedlog da se provede referendum o dekriminalizaciji posjedovanja opojnih droga za osobnu uporabu.

Odbor je uskratio podršku izmjenama Zakona o pravima zastupnika, putem kojih je Županijski dom zatražio radne prostore unutar zgrade Sabora za zastupnike toga doma. 

Član Odbora Mladen Godek (HSLS) primijetio je kako su isti zastupnici četiri godine šutjeli da bi se nakon promjene vlasti, neposredno pred kraj svoga mandata, sjetili kako nemaju radni prostor. 

Odbor za pravosuđe Zastupničkog doma uputio je Saboru na ratifikaciju prijedlog međunarodne konvencije o sprečavanju korupcije.

Odbor je Konvenciju proslijedio na ratifikaciju integralno, iako je predstavnik nadležnog ministarstva predložio da se s rezervom prihvati članak Konvencije o aktivnome podmićivanju sudbenih i državnih tijela, kako se ne bi potirao s inicijativom da se u hrvatskome Kaznenom zakonu ukine kazneno djelo davanja mita.

Ohrabriti davatelja mita da pred sudom svjedoči protiv primatelja može se postići i drugim mjerama i nije ga potrebno dekriminalizirati, upozorila je Ingrid Antičević Marinović (SDP).

Objasnila je da, iako je primanje mita društveno daleko opasnije od davanja, Hrvatska ne smije iskazivati rezervu prema kažnjavanju davatelja, jer je ionako visoko pozicionirana na ljestvici 
korumpiranih zemalja. 

 (HINA) 26.09.2000. 

Vijesti.net 


Home