| home| ovisnosti| sadržaj |

U Saboru: Na dnevnom redu dekriminalizacija lakih droga 

Danas bi zastupnici Zastupničkog doma Hrvatskog državnog sabora trebali raspraviti nekoliko zakonskih prijedloga, među kojima je i prijedlog dekriminalizacije posjedovanja malih količina droga za osobnu upotrebu 

Zastupnički dom Hrvatskoga državnog sabora nastavio je jutros prvu jesensku sjednicu raspravom o izmjenama zakona o pravima i dužnostima saborskih zastupnika, kojima je osnovni cilj osiguranje radnog prostora svim zastupnicima. Naime, mnogi zastupnici nemaju odgovarajuće elementarne uvjete kako za rad u Saboru, tako i u jedincima lokalne uprave i samouprave. Nakon kraće rasprave, predsjednik parlamenta Zlatko Tomcic kazao je da saborsko predsjedništvo pokušava pronaći rješenje za taj problem, pa se razmatra mogućnost unajmljivanja jedne zgrade na Gornjem gradu za čiju bi adaptaciju trebalo oko osam milijuna kuna. Dodao je kako će se o tom, ili nekom drugom rješenju uskoro razgovarati s Vladom. Stoga je glasovanje o izmjenama zakona o pravima i dužnostima odgođeno, dok se to pitanje ne riješi. 
Sjednica Doma nastavljena je s raspravom o izmjenama Kaznenog zakona kojima je cilj da se posjedovanje malih količina droge više ne tretira kao kazneno djelo, nego kao prekršaj. 

Ujutro su se sastali predsjednici klubova parlamentarnih stranaka, a na dnevnom je redu osnivanje tri nova odbora, kao i HDZ-ov prijedlog za promjenom potpredsjednika Sabora Ivića Pašalića.

Od drugih zakonskih prijedloga, o kojima je predviđena rasprava, u prvom su čitanju dopune Zakon o prekršajima kojim se predlaže propisati udaljavanje iz obitelji zbog nasilničkog ponašanja. Na dnevnom redu sedme sjednice je i analiza državnog portfelja s elementima strategije upravljanja, izvješće o prošlogodišnjem radu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i druge aktualne teme, ali s obzirom na njihovu važnost teško je vjerovati da će i doći na red. 

Očekuje se da će u dnevni red biti uvršten i prijedlog nacrta ustavnih promjena kojeg je jučer utvrdio Odbor za ustav, poslovnik i politički sustav Zastupničkog doma. 

HINA 29/09/00

klik.hr


Home