| home| ovisnosti| sadržaj |

Švicarska legalizira kanabis?

Obilježjima kao što su banke, satovi, čokolada i sirevi s rupama uskoro bi se mogla priključiti i - legalna "trava" 

Švicarske vlasti pripremile su prijedlog zakona po kojem će biti legalno pušiti marihuanu, ali će ostale droge za sada ostati protuzakonite. Prijedlog, koji je "naišao na raširenu podršku", uskoro će se naći pred parlamentom. 

Na općem referendumu prije dvije godine u toj alpskoj zemlji odbačen je prijedlog da se svo uzimanje droge legalizira, ali se po švicarskim šetalištima često može osjetiti karakteristična aroma dima iz jointa.

Švicarski program borbe protiv uzimanja droge sastoji se od "četiri stupa": prevencija, terapija ovisnika, ograničavanje štete i proganjanje umiješanih u trgovinu. U Zurichu je svojedobno uzimanje heroina bilo legalizirano u tzv. "parku igala", ali je to sredinom devedesetih ukinuto jer se na tom mjestu okupljao prevelik broj ovisnika iz cijele Europe. 

Bio je to samo jedan primjer liberalne politike, koja obuhvaća i nabavu droge za one koji su previše ovisni da bi se navike mogli riješiti. 

Uskoro će, lako je moguće, i pored sve većeg zaoštravanja prema "tvrdom" heroinu i ostalim ilegalnim supstancama, mekša "razbibriga" u toj urednoj zemlji biti potpuno zakonita. 

M.F. 03/10/00

klik.hr


Home