| home| ovisnosti| sadržaj |

U Hrvatskoj 13.000 narkomana 

U Hrvatskoj trenutačno ima 13 tisuća registriranih narkomana među kojima je oko 12 tisuća ovisnika o heroinu. Od 1990. do ove godine porast ovisnika je za 300 posto, izvijestio je predsjednik Vladine komisije za suzbijanje zlouporabe droge, dr. Slavko Sakoman. 


U Osijeku je danas počeo dvodnevni međunarodni skup s temom "Slobodno vrijeme mladih - s mladima protiv ovisnosti o drogama".


Dr. Sakoman je rekao kako je i s prošlom vlasti stalno vodio borbu o financiranju projekata iz Nacionalnog programa a da ni nova vlast još uvijek nije riješila neka važna pitanja.


Također je ocijenio kako nisu dobre predložene izmjene u Kaznenom zakonu, prema kojima bi se blaže kažnjavali imatelji manjih količina droge a ne krivično kao do sada. Jer, kazao je dr. Sakoman, u prijedlogu se točno ne definira koje su to manje količine.


Na taj način, po njegovu mišljenju, tzv. mali dileri (preprodavači) slobodnije bi razgranali posao a to bi značilo daljnji porast broja ovisnika.


Izuzetno važnom dr. Sakoman ocijenio je prevenciju, pri čemu su bitni županijski centri za sprečavanje zlouoporabe droge. U osječkom Centru koji je otvoren u proljeće ove godine, trenutačno 
je na terapiji odvikavanja 76 ovisnika među kojima je 50 ovisnika o heroinu. Očekuje se da će do kraja godine u osječkom Centru biti stotinjak mladih koji traže pomoć.


Skup "Slobodno vrijeme mladih - s mladima protiv ovisnosti o drogama" organizirali su osječko Gradsko poglavarstvo i svjetska Zaklada Hanns-Seidel iz Bavarske, a predstavnica Zaklade barunica 
Angela Adamovich, izrazila je zadovoljstvo "što se tako značajan skup organizira u Osijeku". Istaknula je da Zaklada djeluje u 70 država diljem svijeta. Iznoseći iskustva Zaklade Hanns-Seidel koja je osnovana 1970., barunica Adamovich rekla je kako je važno borbu protiv zlouporabe droge prenijeti u Parlament. 

Vijesti.net  05.10.2000. 


Home