moravek.org ovisnosti


JOINT HAPPENING: POLICIJA NEĆE DOPUSTITI UŽIVANJE MARIHUANE
NA SUBOTNJEM MARŠU ZAGREPČANA ZA NJEZINU LEGALIZACIJU

Pušači "trave" na Jelačić placu završit će u pritvoru?

Organizatori zagrebačkog marša, kojim se žele pridružiti globalnom pokretu za legalizaciju marihuane, javno su pozvali sudionike da se okupe sa zapaljenim "jointom" - Privest ćemo one kod kojih nađemo cigarete s marihuanom, jer oni nesumnjivo krše zakon, kategorički je izjavio načelnik PU zagrebačke Zoran Babić

Piše: Sandra CARIĆ

SLOBODNA DALMACIJA, PETAK 5. svibnja 2000.


ZAGREB - "Millenium Marijuana Marchu", globalnom maršu podrške slobodnoj konzumaciji marihuane, koji će ove godine istodobno biti održan u 80-ak gradova svijeta, ove će se godine na prigodan način pridružiti i Zagreb, unatoč činjenici da je u Hrvatskoj ova kontroverzna biljka javnosti (barem većem njezinu dijelu!) još uvijek neprihvatljiva. Organizatori zagrebačkog "joint happeninga", dogovorenoga za subotu 6. svibnja u 18 sati, već su preko nekolicine hrvatskih medija javno pozvali sve one koji ne mogu prihvatiti netolerantnost javnosti prema "travi" i koji se zauzimaju za dekriminalizaciju, pa i legalizaciju marihuane, da se u to vrijeme okupe na Trgu bana Jelačića s - pazite sad!!! - zapaljenom cigaretom marihuane, popularnim "jointom", u ustima te zajedničkim maršem zagrebačkim ulicama dadu svoj doprinos bržem mijenjanju stava hrvatske javnosti prema toj vrsti lake droge, za koju pobornici kategorično tvrde kako je "bezazlenija od obične cigarete".
Policija najavila rat pušačima marihuane Ono što je najzanimljivije u čitavoj toj priči jest pitanje hoće li policija i kako dočekati sudionike marša, za koje se već sada procjenjuje i neslužbeno najavljuje da bi ih moglo biti i nekoliko stotina. Jer, ne zaboravimo, hrvatski zakoni u ovom trenutku nikome ne mogu oprostiti niti jedan jedini smotuljak marihuane "za osobnu uporabu". Hoće li, dakle, policajci doista mirno moći gledati kako pokraj njih uz blaženi smiješak defilira kolona dobro raspoloženih demonstranata, a ulicama se lagano vuče miris svježe popušene "trave"? "Ni slučajno! Ako doista vidimo da sudionici marša konzumiraju marihuanu, što je u nas protuzakonito, to je dovoljan povod za akciju. Privest ćemo one kod kojih nađemo cigarete s marihuanom, jer oni nesumnjivo krše zakon", kategorično nam je u kraćem telefonskom razgovoru kazao načelnik PU zagrebačke Zoran Babić.  No, valja pritom istaknuti činjenicu kako je i načelnik Babić o toj manifestaciji doznao, baš kao i ostatak javnosti, iz novina. "Nama do četvrtka ujutro nije stigao nikakav službeni zahtjev za odobrenje javnoga skupa, što su organizatori po Zakonu o javnom okupljanju dužni učiniti najmanje 48 sati prije njegova održavanja", dodao je načelnik Babić. Podsjetili smo ga pritom kako je, čini se, skup prijavljen kao "ulični performance", što nije istovjetno javnom skupu, no prema njegovim riječima, svako okupljanje grupe od 20 osoba već se tretira kao javno okupljanje i mora uredno biti prijavljeno policiji. "Iskreno rečeno, ne vjerujem da će se organizatori doista odlučiti na to da sudionici skupa tijekom marša ulicama puše marihuanu. Vjerujem da su svjesni toga da je grupu od nekoliko stotina osoba pod utjecajem droge, pa bila ona i marihuana, ipak teško kontrolirati i spriječiti incidente. No, ako se ipak odluče na takvo što, mi ćemo postupiti po propisima", kazao je načelnik Babić.
Iako je jedan od organizatora marša Mario Kovač medijima ovih dana kazao kako je marš, kao alternativna umjetnička forma uličnog "performancea", prijavljen zagrebačkom Gradskom uredu za kulturu, od djelatnika Ureda Davora Žagara doznali smo kako oni takvu prijavu nisu primili. "Uostalom, ovakav performance niti ne treba biti prijavljen našem Uredu, već Gradskom uredu za prostorno planiranje i komunalne poslove", kazao nam je Žagar.
U tom pak uredu nitko nije mogao potvrditi prijavu, a do načelnice Ureda Jelene Čeklić tijekom jutra, unatoč upornim pozivima, nismo uspjeli doći, kao ni do mlade SDP-ove saborske zastupnice Sanje Kapetanović, koja je javnim istupom u prilog dekriminalizaciji lakih droga u Hrvatskoj prije nekoliko mjeseci izazvala opću sablazan i burne reakcije javnosti, a za koju su organizatori najavili da će također sudjelovati u "Millenium Marchu".



POLICIJA O "MILLENNIUM MARIJUANA MARCHU"
Od tisucu pusaca "trave" privedena - cetiri

Večernji list, Ponedeljak 8. svibnja 2000.

ZAGREB - Zagrebacka policija izvijestila je jucer kako su od oko tisucu pusaca marihuane, koliko ih je, prema procjeni policije, sudjelovalo na "Millennium Marijuana Marchu", privedena samo cetiri, i to zbog - posjedovanja "trave". Dezurni u policiji tvrdio je da nema podatke jesu li "cetvorica odabranih" zavrsila u postaji na Trnju zbog toga jer je kod njih, mozda, nadjena veca kolicina te droge. Dapace, receno je da policija nema ni identitet uhicenih, sto je zaista cudna izjava "organa reda". U svakom slucaju, protiv te cetvorke bit ce podnesen zahtjev za pokretanje prekrsajnoga postupka.
    Predstavnik policije rekao je da se na Jelacicevu trgu okupilo oko 400 osoba, a putem prema diskoklubu "Mocvara" na Trnjanskom nasipu bb, kamo se s Trga bana Jelacica krenulo u 18.20, marsu se pridruzilo jos oko 600 osoba. Posrijedi su bili uglavnom mladi, a zabava u "Mocvari" potrajala je do pet sati ujutro. U policiji je jucer ponovljeno da je skup bio najavljen, ali ne i prijavljen. (hd)




VECERNJAKOVA ANKETA: TREBA LI LEGALIZIRATI LAKE DROGE

73,1 posto gradjana protiv legalizacije hasisa i marihuane

    Iako su pobornici legalizacije lakih droga prekjucer na zagrebackom Trgu bana Jelacica pokusavali na svaki nacin ostaviti snazan dojam na svoje sugradjane, te pritom hrabro pusili smotuljke marihuane pred kamerama i objektivima fotoreportera, velika vecina gradjana prema legalizaciji ima negativan stav. Pokazuje to i Vecernjakova anketa provedena 4. svibnja. Anketirano je 450 ispitanika iz Hrvatske. Naravno, tema je to o kojoj ce se jos i te kako govoriti, ali raspolozenje se javnosti lako moze iscitati iz ankete.
    Cak 73,1 posto ispitanika ne bi podrzalo legalizaciju lakih droga - marihuane i hasisa. Onih koji bi dali svoj glas za legalizaciju je 17,1 posto, dok se 9,8 posto nije izjasnilo. Zanimljivo je da 37,1 posto smatra da jednako treba tretirati posjedovanje lakih i teskih droga, dok se 50,2 posto ispitanika s tim ne slaze. Na to pitanje 12,7 posto ispitanika ne zna odgovor.
    Da je problem drogiranja medju mladima rasiren u velikoj mjeri smatra 35,5 posto ispitanika, a 48,7 posto misli da je taj problem dosta rasiren. Dakle, ukupno cak 84,2 posto smatra da je taj problem rasiren medju mladima u Hrvatskoj. Samo 4,7 posto smatra da je drogiranje malo rasireno, dok 0,4 posto misli da ga uopce nema. Na to pitanje odgovor nije znalo 10,7 posto ispitanika.
    Cak 80,2 posto ispitanika uvjereno je da bi se ostrijim kaznama za velike raspacavace droge znacajnije smanjio problem zloporabe droga, dok 8,2 posto misli suprotno. Bi li takve kazne bile ucinkovite ne zna 11,6 posto ispitanika. (D. Dj.)




Dr. SLAVKO SAKOMAN, PREDSJEDNIK DRZAVNE KOMISIJE PROTIV ZLOPORABE DROGA:

Ne treba kaznjavati djecu, nego raspacavace

    ZAGREB - Mars odrzan u subotu u Zagrebu pokazao je mogucnost slobodnog izrazavanja stavova mladih, stavova i zahtjeva sasvim odredjene subpopulacije - komentira prof. dr. Slavko Sakoman. Kao lijecnik koji se godinamama bavi lijecenjem ovisnika o drogama, ali i kao predsjednik drzavne komisije protiv zloporabe droga, ne podrzava zahtjeve istaknute u marsu.
    - Komisija kojoj sam na celu zastupa stav da zakonodavstvo u svezi s drogom nuzno mora biti u funkciji zastite interesa mladezi, a u sklopu toga i u funkciji zastite interesa zrtava narkomafije. Represija ili kazna drustva mora biti usmjerena prema onima koji u ilegalnoj trgovini droga zaradjuju. Mladez koja radi konzumacije droga posjeduje neznatne kolicine supstance ne bi se trebala tretirati prema kaznenom zakonu vec iskljucivo kroz prekrsajni postupak - istice Sakoman.
    Smatra da rasprave o legalizaciji lakih droga moraju biti odgodjene za vremena kad Hrvatska bude, po svojoj uredjenosti, od pravne drzave, vrijednosnoga sustava, do postizanja BND-a, kao Nizozemska, Svicarska ili Njemacka.
    - Neka mladez onda marsira i trazi pravo na marihunau. Ja sam za zastitu mladezi, protiv njihove kriminalizacije, a da kaznjavamo raspacavace koji drogu prodaju djeci. Bojim se da su u zagrebackom marsu mladi instrumentalizirani od ilegalnog sustava radi uspostavljanja monopola na trzistu marihune, jer se tu obrcu milijuni maraka godisnje. (D. G)


Večernji List, ČETVRTAK, 11. SVIBNJA 2000.

NOVA HRVATSKA MLADEŽ ZASTUPNICIMA PODIJELILA 100 SMOTULJAKA LAŽNE MARIHUANE
"Travu" uzeli Fižulić, Crkvenac, Gotovac - samo Linić odbio

ZAGREB - Količinu "trave" dostatne za jedan "joint" dobio je jučer svaki saborski zastupnik koji se poslije 11 sati pojavio na vratima Sabora. Dijeljenjem "trave" saborskim zastupnicima Nova hrvatska mladež upozorila je na potrebu zalaganja za dekriminalizaciju osobne upotrebe marihuane, ali ne za legalizaciju. Smatraju, naime, da se narkoman i raspačavač, žrtva i krvnik, ne smiju izjednačavati te da bi konzumacija marihuane trebala biti prekršaj, a ne kazneno djelo. Da su zastupnicima pogodili pravu žicu, pokazuje što su gotovo svi uzeli ponuđeni smotuljak s travom.
- Polazim od toga da sve što znači užitak treba na neki način braniti. Svakako je potrebno posebno procesuiranje žrtve - rekao je potpredsjednik Vlade Slavko Linić.
Izlazeći iz Sabora, kao i ostali zastupnici dobio je proglas koji objašnjava za što se zauzima Nova hrvatska mladež i smotuljak "trave". "Travu" je vratio. Njegovi kolege, među kojima su bili i ministri Goranko Fižulić, Mato Crkvenac, Božo Kovačević te zastupnici Vlado Gotovac, Ivo Lončar i Ivo Škrabalo, ponuđeno nisu odbili.
    - Marihuana? Mmmm, nemam šibice - kroza smijeh je mirišući smotuljak komentirao I. Škrabalo. "Travu" je uzela i dosadašnja zagrebačka gradonačelnica Marina Matulović-Dropulić. Također smatra da se narkoman i diler ne mogu izjednačavati, ali nije za legalizaciju marihuane.
Nova hrvatska mladež pripremila je sto smotuljaka, a zastupnicima su ih dijelili predsjednik Mladeži Tomislav Galović i tajnik Ante Matijašević. Na taj su ih način htjeli potaknuti da na jednom od skorih zasjedanja raspravljaju o dekriminalizaciji marihuane. "Travu" su članovi Nove hrvatske mladeži kupili vodeći se sloganom "Kupujte hrvatsko", a baš kad se dijeljenje zahuktalo, veselje je prekinuo policajac. Dečkima je pokupio osobne i upozorio ih da ne smiju dijeliti "travu" dok policija ne ustanovi o čemu je riječ. Oni su na to ležerno odgovorili: "To je čaj od mente." Ostaje pitanje kako saborski zastupnici nisu shvatili da to nije "trava".
Iako je policija ustanovila da članovi Nove hrvatske mladeži dijele čaj, a ne marihuanu, dečki su morali baciti preostale smotuljke. Prije policijske intervencije podijelili su oko 30 smotuljaka, a neki su saborski zastupnici navodno protiv njih najavili privatne tužbe zbog "remećenja javnog reda i mira te ometanja u donošenju odluka".
    S. Mikulčić


SLOBODNA DALMACIJA, ČETVRTAK 11. svibnja 2000.

"Trava" pred Saborom

Članovi Udruge Nova hrvatska mladež, koja se zalaže za dekriminalizaciju lakih droga, u srijedu su na ulazu u hrvatski parlament zastupnicima dijelili paketiće indijskoga čaja, simbolično demonstrirajući želju da se s uživatelja marihuane skine oznaka počinitelja kaznenoga djela.
- Nismo za legalizaciju, već za dekriminalizaciju "trave". Nestručan pristup problemu narkomanije doveo je do apsurda: uživalac marihuane je kriminalac poput raspačivača heroina. Konzumacija marihuane trebala bi biti prekršaj, a konzumentu bi društvo trebalo pružiti pomoć, umjesto zatvorske kazne - tvrdi se u letku Nove hrvatske mladeži kojim su zasuti hrvatski parlamentarci.
Žalosno je društvo u kojemu za radno mjesto mladi čovjek treba jednu od šest podobnih stranačkih iskaznica i u kojem se dežurnog krivca nagrađuje mjestom potpredsjednika Sabora, navodi se u proglasu. Uz toliko problema koje Hrvatska ima, pravi na vašem popisu su visina i uvjeti zastupničkih mirovina. Mi ne želimo biti osobe čije kvalitete određuje boja partijske knjižice. S nadom da ćete popušiti ovaj joint kako smo mi popušili vaša obećanja, srdačno Vas pozdravljamo - poručili su zastupnicima zagovaratelji dekriminalizacije uživatelja lakih droga koje je, usprkos posjedovanju benignoga indijskoga čaja, na poslijetku ipak pretresla i legitimirala policija.


home