moravek.org ovisnosti


KAD SE SKIDAŠ, ONDA TI TREBA DR.SAKOMAN

NOVINARKA "VEČERNJEG LISTA" BORAVILA JE S OVISNICIMA O HEROINU NA ODJELU KLINIČKE BOLNICE SESTARA MILOSRDNICA

Ležerna atmosfera vladala je u prostoriji za pušenje, gdje smo se nakon grupne terapije preselili s ovisnicima o heroinu. Zamišljenost na mladim licima, dok im je dr.Božena Galović govorila o trnovitu putu do izlječenja, posve je iščezla. Opet su bili vesela "škvadra", dok su sjedeći u tijesnu sobičku u nemarnim pozama ćaskali o minuloj utakmici "Cibona" - "CSK". Nismo mogli ne uočiti da im priča o drogi nije jedna od omiljenih tema.

- Kažete, vi ste iz "Večernjaka". Smijemo psovati, pričati o perverzarijama pred vama? Ma, zezam se... Samo nemojte tražiti da pričamo o drogi - dobacuje nam sa smješkom Matej (22), koji sjeda odmah preko puta nas.
- Zašto? - provociramo razgovor na tu temu, praveći se da ne shvaćamo u čemu je stvar.
- Vi pušite, vidim. Zamislite da se odvikavate i onda sjednete s troje pušača koji su, također, u fazi odvikavanja, i pričate samo o cigaretama - uskače u razgovor Iva (22), simpatična djevojka bistra pogleda koja iza sebe ima četiri godine ovisničkog staža.

Tri dana brijačine na techno partyju

- Jeste li kad bili na techno partyju - pita nas Denis (26), paleći cigaretu.
- Ne.
- Šteta. Trebali biste otići. To bi bila prava reportaža ... - glasno se cereka.
- Zašto? - Briješ na techno partyju tri dana i tri noći i pričaš bez prestanka. Zvijezda si... Nakon tri dana prestaneš brijati i odeš odspavati. Dan poslije praznina je u glavi, u tebi... Ne možeš izreći tri suvisle rečenice, netko te nekaj normalno pita, a ti izgledaš kao da si pao s Marsa. I onda opet uzmeš bonbonček, pukneš se i opet si normalićka. Super si, dobar si, najbolji, svakome ćeš pomoći... - priča Denis, ne skidajući smješak s lica, ispod kojeg naziremo gorčinu. Ili nam se to čini? On je ovisnik već šest godina, a na liječenju je prvi put. Pitamo ga kako to da je tek sad odlučio doći na Odjel.
- S heroina se odlučiš skinuti tek kad te sve priklješti. Kada padneš na muriji, kada te roditelji izbace iz doma, kada dobiješ otkaz na poslu, kad te komad ostavi i ostaneš sam ko'pes ha... ha...ha... Zato sam se odlučio skinut. Do sada sam se uspio skrumpirati s lovom, ali više nije išlo. Nisam čovjek koji je u stanju krast okolo, na poslu sam počeo štekat. Eto, tako sam završio na Odjelu. Roditelji sada, vjerojatno, mirno spavaju. Cijelo vrijeme žicali su me da idem na liječenje. Nisam htio, mislio sam nisam ja taj, nisam ja u gabuli... Ali dođeš u godine kad shvatiš da nikoga ne možeš kriviti za svoj život, da je vrijeme da se skineš i kreneš iz početka - ležerno objašnjava Denis dok namješta šiltericu na glavi.

U razgovor se umiješao i Igor (22), ovisnik o heroinu tri godine. On je na liječenju bio više puta.

Ukrao sam starcima liniju, video, odnio sve iz kuće

- Meni se sve vrtilo oko toga da imam najmanje 0,2 ili 0,3 grama heroina da se puknem i gledam kako krv, koja poprimi finu žutu boju, ide u žile. To mi je bilo najljepše. Stvarno...
- Joj! - uzviknuo je s gnušanjem Matej (22), također ovisnik o heroinu na Igorove riječi.
- Pusti ga, vidiš da je čovjek u bedu - brani ga Denis.
- Ukrao sam starcima liniju, video, odnio sam sve iz kuće. Nisam mogao više biti doma, skužili su me. Postao sam lud, živčan, razmišljao sam da nekaj opljačkam. No, doktor me savjetovao da odem u komunu ili kod dr. Sakomana. Sad sam tu. Jebeš liniju i sve, važno je zdravlje. Znate, odvikavao sam se više puta. Svaki put bio bi dobar dva mjeseca i onda bi opet počeo uzimati horse. Moj grad je mali. Svi znaju da si narkoman, vrijeđaju te, pljuju po tebi, policija te maltretira danima, mjesecima, godinama... I što ti onda preostane, vratiš se starim frendovima i dopu - rezignirano govori Igor.
- "Mene nitko ne voli, mene nitko ne voli!", tako to zvuči Igore - smijući se, obratila mu se Irena (26).

U prostoriji za pušenje pridružila nam se i Maja (22), ovisnica o heroinu tri i pol godine. U krizi je. Ne može sjediti ni stajati na mjestu. Ostali ju brižno pitaju je li dobro.

- Fizička se kriza preživi. Psiha me ubija. Praznina. Depresija. Prazna glava, prazna duša, nemam snage dignuti se iz kreveta, nemam volje pričati. Totalno sam u spidu - govori Maja.
- To je to. Kad se skidaš onda ti treba dr. Sakoman. Emocije koje su pod dopom bile otupljene izlaze van. To je zona sumraka. Trebaš nekog da te zagrli kad ti je teško, trebaš ljubav, toplinu... - govori Irena (26), ovisnica o heroinu već devet godina, koja se četiri puta pokušala ubiti.

Kako je razgovor s ovisnicima odmicao, sve je više gubio na površnosti i dublje zadirao u njihovu intimu. Istodobno, nismo mogli ne primijetiti da se izrazi na njihovim licima mijenjaju. Manje je bilo ležernosti, smijeha, a više gorčine, razočarenja. Čak i Denis, koji se cijelo vrijeme cerekao, dakako, s puno ironije, uozbiljio se.

Diana Palac (Večernji list od 15.03.2000.)

home