moravek.org ovisnosti


Uživanje trave u 15. godini uništava mozak

"Marihuanu su davali udebljanim miševima i otkrili su da im se težina ne povećava premda uzimaju goleme količine hrane. Sada se na temelju toga razmišlja da se slijedi isti kemijski put kod čovjeka", piše Margherita De Bac. Ako istraživanja potvrde ono što je već zapaženo, moguće je da će gojazne osobe za neku godinu imati na raspolaganju novu vrstu lijeka, koji će biti pripravljen na temelju derivata "legalne" droge, koja se u svijetu najviše troši.

Ali, učinci su ove droge sve samo ne lagani. Prema jednom istraživanju, uživanje marihuane veoma je škodljivo. Ako je uživa osoba između svoje 12. i 15. godine, marihuana može zaustaviti razvoj mozga, s katastrofalnim posljedicama na niz funkcija kao što su memorija, shvaćanje i koordinacija pokreta. O tome je govorio na nedavnom kongresu udruge za neuroznanosti Gian Luigi Gessa, farmakolog s veleučilišta u Cagilariju. On kaže da su u različitim svjetskim laboratorijima uspješno provedena istraživanja evivalenata marihuane, ponajprije anandamida, koji se nalazi u ljudskome mozgu, a koji izaziva osjećaj sreće i ushićenja (ekstazu). "To su ključne tvari za kontrolu boli, tjelesne temperature, gladi, umora, memorije i razumijevanja".

Miševi koji su korišteni za pokuse nazivaju se Zucker, dobrih su vilica i obožavaju slatkiše i čokoladu. A to se i vidi, jer su teški gotovo po kilogram, i dnevno još toliko pojedu. Ali, kada uzmu kanabis (marihuanu), gube apetit u tolikoj mjeri da hranu niti ne dodirnu u toku dva tjedna. Kad im se, pak, apetit vrati, više se ne debljaju.

U farmaceutskim krugovima stvoreno je uzbuđenje oko toga novog smjera u istraživanju. No, predsjednik talijanske udruge za kliničku dijetetiku i prehranu Eugenio Del Toma oštro se usprotivio toj vrsti istraživanja. Kaže da već postoje mnogi farmaci protiv gojaznosti i protiv apetita, te da "marihuanu ne treba uznemiravati".

No, stiže još jedno sredstvo, koje mnogo obećava: sibutramin, koji djeluje na cerebralne neurotransmitere i utječe na osjećaj sitosti.

"Korištenje marihuane kao sredstva protiv gojaznosti i gladi izaziva u meni dvojbe. To je kao kad bi se kazalo da postoji tableta protiv raka", kaže Del Toma. "Gojaznost je poligenerička bolest, a uzroci su joj različiti. Nemoguće je liječiti je jednim jedinim pristupom. Istina je u tome da je taj sektor farmakološki veoma probitačan te se tvrtke u tome jako trude".

Škodljivost marihuane dokazana je i drugim istraživanjima na sveučilištu u Cagliariju. Najugroženiji su mladi ljudi između 12. i 15. godine, koji su psihološki slabašni. Droga u njihovu slučaju djeluje kao bomba. U 2-4 posto dječaka i djevojčica izaziva proces koji vodi mentalnim poremećajima. Jedna je od posljedica shizofrenija.

Naveden je i drugi popis škodljivih učinaka ecstasyja. Osobu koja ga uzima vodi prema depresiji i ugrožava joj zdravlje pošto je povezan s drugim otrovima u tableti. MPTP je jedna od tih otrovnih pilula: u SAD-u je ustanovljeno 500 slučajeva Parkinsonove bolesti koja je izazvana moždanim oštećenjima. U pogledu uživanja kokaina dr. Gessa pak kaže: "Ako se inhalira u formi cracka, u mozak stiže kao bomba, izaziva poremećaje slične shizofreniji i ima dugotrajne učinke".

Večernji list od 09.10.1999. iz CORRIERE DELLA SERA, Italija

home