home

Droga u sportu:
SVE ZA REZULTAT

    roga u sportu i borba protiv droge bila je i bice tema za diskusiju i u buducnosti. Da bi bio jak, prebrz i vise nego uspesan od rivala sportisti se ne retko okrecu nedozvoljenim sredstvima.
I pored toga sto je sport jedan od najefikasnijih sredstava za borbu protiv tog smrtonosnog poroka, na zalost, mnogi svetski asovi ne samo sto koriste, vec i preprodaju drogu.
Centar za borbu protiv droge sa sedistem u Londonu sproveo je anonimnu anketu medju sportistima, a rezultati su bili vise nego frapantni. Od ukupnog broja anketiranih 22 odsto sportista uziva marihuanu, devet odsto "ekstazi" ili "spid", sedam odsto heroin, dva odsto kokain... Najveci broj anketiranih koji koriste drogu su fudbaleri.

    Potpredsednik Fudbalskog saveza Engleske Brendon Batson, jedan od zestokih boraca u borbi protiv droga, kaze da svaki sportista koji koristi nedozvoljena sredstva treba da bude udaljen iz sporta.

   Potvrda ove Batsonove izjave je slucaj sa Krisom Armstrongom, fudbalerom Kristal Palasa, koji je pri jednoj antidoping kontroli bio pozitivan na heroin. Prvo mu je izrecena dozivotna diskvalifikacija, ali je Armstrongu ponudjen jednogodisnji ugovor sa treceligasem Cesterfildom, pod uslovom da ode na sestonedeljno lecenje.

   Kazna je bila simbolicna, a Armstrong se "izlecio" i poceo da zaradjuje na nacin koji najbolje zna - fudbalom.

   Pol Merson, Toni Adams i Pol Gaskojn, popularni Gaza, medju najvecim zvezdama "ostrvskog" fudbala, cesto su bili na prvim stranicama engleskih tabloida zbog cestih tuca, pijanki, nereda...

   Pol Merson (Aston Vila), koji je lecen od alkohola, priznao je da je zajedno sa Adamsom i Gazom koristio marihuanu.

   Najpoznatiji fudbaler koji je javno priznao da je narkoman bio je Dijego Armando Maradona. NJegov pad u karijeri poceo je posle poraza u finalu Svetskog prvenstva u Italiji kada je reprezentacija Argentine izgubila od Nemacke. Brzo se gojio, postajao je trom, retko je postizao golove, a van terena bio je majstor za skandale.

   Konacno, 29. marta bio je udaljen sa utakmica narednih 15 meseci jer je na urino-testu utvrdjen veliki postotak kokaina.

    NJegov menadzer Franci Markos pokusao je da dokaze kako je sve to bio "montirani proces", ali je samo posle dva meseca Maradona bio uhapsen u apartmanu hotela "Kabaljito" u Buenos Airesu zbog posedovanja i rasturanja droge.
I njegov kolega iz reprezentacije Kaludio Kanidjo, poznat je kao skandal majstor na javnim nastupima i izjavama pod uticajem droga.
Ni poznati kosarkasi nisu ostali "nevini" na drogu. Primer je Kris Veber, kosarkas Sakramento Kingsa, koji je vec dva puta hapsen zbog posedovanja, koriscenja i rasturanja droge.

    Mesec dana pre pocetka ovogodisnjeg "NBA - soua", na aerodromu u San Huanu u Portoriku, cekajuci prevoz za Barbados gde je trebalo da snimi reklamu za proizvodjaca sportske opreme "Fila", Veber je na javnom mestu uzivao drogu.

    Lokalne vlasti odmah su ga uhapsile, zajedno sa Dzerijem Stakhausom (Detroit Pistons). U Veberovom prtljagu pronadjeno je 11 grama "trave", za sta je platio kaznu od svega 500 dolara.

   Nekoliko meseci kasnije, ovog kosarkasa je u Merilendu zaustavila saobracajna policija. Pod uticajem droge, ne samo sto se protivio hapsenju, vec je i fizicki napao policajca. Kauciju je naravno platio sponzor - firma "Fila". Da ne spominjemo i kontraverznog kosarkasa Denisa Rodmana.

   Droga nije zaobisla ni zimske sportove, a primer je Andreas Goldeberg, sampion u skijaskim skokovima i osvajac dve bronzane medalje na Olimpijadi 94. I on je koristio kokain, priznajuci to pre dve godine, kada je pred svedocima u jednoj diskoteci u Becu uzivao drogu.

   Pored fudbalera i kosarkasa, drogu u sve vecoj meri koriste i atleticari, plivaci i bokseri. Trostruki sampion u desetoboju drzava Komonvelta Sajmon Pelman, bio je uhapsen zbog posedovanja i dilovanja ekstazi pilula, ukupne vrednosti oko 100 hiljada dolara. Osudjen je na pet i po godina zatvora.

   Prisustvo narkotika u jednom od najplacenijih i na zalost, najkriminalnijih sportova - boksu, takodje, postoji. Primer je Vifredo Gomez, trostruki bokserski sampion, koji na mestu suvozaca, umesto neke lepe preplanule devojke, stalno nosi kesicu kokaina, kao i Parnel Vitaker, sestostruki sampion u raznim verzijama, u cetiri kategorije.
Ni plivaca Majkla Fibensa (31), rekordera Velike Britanije, nije zaobisla jednogodisnja suspenzija sa takmicenja zato sto je proslog leta bio na testu pozitivan na kombinaciju lepka i kokaina.

Oti htela da bude "zivotinja"

    Proslavljena atleticarka sa Jamajke Merlin Oti (39), nekadasnja prvakinja sveta u trcanju na 200 metara, nije startovala na ovogodisnjem sampionatu sveta odrzanom u Sevilji posto je bila pozitivna na doping-kontroli 5. jula posle mitinga u Lucernu.
Ustanovljeno je da je Jamajcanka upotrebljavala zabranjeni anabolicki steroid "nandrolin", sredstvo koje se koristi za brzi rast zivotinja!

MOK u borbi protiv poroka

    Medjunarodni olimpijski komitet (MOK) osnovao je Fond za borbu protiv droge u sportu, izdvojivsi za to 25 miliona dolara kao pomoc sportistima koji zele da se lece od narkomanije, a sa druge strane da promovise zdrav zivot.

Priredio: I. Corbic

Preuzeto iz “Glasa javnosti”

Beograd, 8. decembra

navrh.GIF (544 bytes)


mediaclub. All rights reserved.