home

Narkomanija u Crnoj Gori (1)
PUTEVI DROGE

   at u bivsoj Jugoslaviji i prilike u Albaniji su ucinile svoje, odnosno putevi krijumcara su pomjereni, dok u Albaniji cvjeta proizvodnja marihuane, koja se prodaje po izuzetno niskim cijenama. U prevenciji narkomanije se ne moze raditi zasebno, bez razmjene informacija - mi moramo bit upoznati sa onim sto preduzimaju razna ministarstva, skole, moramo raspolagati podacima bolnica i ostalih zdravstvenih ustanova. Narkomanija se ne moze iskorijeniti, ali se moze kontrolisati, kaze Nebojsa Stijovic, visi inspektor za suzbijanje narkomanije i krijumcarenje u MUP-u Crne Gore 
   Samo do prije desetak godina narkomanija je bila daleko od Crne Gore i drustvo se ponasalo kao da se ona nama ne moze i nece nikada desiti. Medjutim, onda je dosao rat u bivsoj SFRJ i „Balkanska ruta" (kako se popularno zove put droge preko Balkana), morala je biti izmijenjena, te je tranzit od Istoka ka Zapadu, zahvatio i Crnu Goru. U medjuvremenu, okova komunizma se oslobodila i susjedna Albanija, pa je narko-mafija u toj drzavi nasla svoje uporiste.
   Sve ovo ilustruju podaci do kojih smo dosli u Ministarstvu unutrasnjih poslova Crne Gore, a koji kazu: Tokom 1992. i 1993. godine u Crnoj Gori su registrovana 23 krivicna djela neovlascene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, a sudu je privedena 41 osoba i oduzet je 81,1 gram droge, najvise marihuane. Ali, za samo cetiri godine, krivicne prijave po ovom ili slicnom osnovu su se duplirale. Tako je 1997. godine policija podnijela 58 prijava, a oduzela 249.996,3 grama droge, najvise marihuane. Prosle godine podnesene su 73 prijave, kojima je obuhvaceno 97 osoba, dok je oduzeto 401.325,11 grama, opet, uglavnom, marihuane, a ove godine pronadjeno je i oduzeto 598.099,66 grama droge (najvise marihuane), podneseno je 85 krivicnih prijava zbog neovlascene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga ili zbog omogucavanja uzivanja, dok je uhaseno 85 osoba.
   - Policiju prije svih interesuju dileri, odnosno nas narkomanija najvise zanima sa kriminalistickog stanovista, kaze Nebojsa Stijovic, visi inspektor za suzbijanje narkomanije i krijumcarenje u MUP-u Crne Gore. Na taj nacin djelujemo preventivno, jer narkomanima ne treba da se bavi policija, vec ljekari i neke druge ustanove.
   Stijovic se slozio sa konstatacijom da je „cvjetanju" narkomanije pogodovao raspad bivse Jugoslavije, a pogotovu zbivanja u Albaniji.
   - Rat je pomjerio puteve krijumcara, dok je, s druge strane, u Albaniji pocela da cvjeta proizvodnja marihuane, kaze Stijovic. Evropska narko-mafija je i te kako zainteresovana za ovu nama susjednu drzavu, jer su, albanska polja marihuane najvalitetnija u Evropi. Cijene su izuzetno niske i u posljednjih pet godina stalno padaju. Olaksavajuca okolnost im je i „meka" albanska granica, jer se izlaz robe iz ove zemlje ne kontrolise kvalitetno.
   Po Stijovicevim rijecima za narkomaniju nije zaduzena samo policija, kako mnogi misle.
   - Ta pojava zahtijeva angazovanje svih cinilaca drustva. U prevenciji narkomanije nema zasebnog rada. Moramo da razmjenjujemo informacije, da imamo saradnju sa svim ministarstvima koja su ukljucena u ovaj problem, moramo da raspolazemo podacima bolnica i ostalih zdravstvenh ustanova i samo tako cemo uspjeti. Isto tako, svi treba da znamo da se narkomanija ne moze iskorijeniti, ali se moze kontrolisati, naglasava Stijovic.
   On smatra da stanje jos nije alarmantno, ali dodaje da jeste upozoravajuce.
   - Nijesmo zakasnili no, vrijeme je da shvatimo da droga ne poznaje granice, naglasava Stijovic. Trenutno je najvise marihuane, medjutim pronalazimo i ostale droge, a marihuana je uvod u njih. (Nastavice se)

Preuzeto iz "Pobjede"

Podgorica, 23. novembra

 

  

  

  navrh.GIF (544 bytes)

- - - - - - - - - - - - - - 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -mediaclub. All rights reserved.