Dobrodošli na moje stranice o Usenetu

Ove stranice sadrže informacije potrebne da bi se snašli na Usenetu (osobito hrvatskom Usenetu). Ako ste potpuni početnik ili niti ne znate što je to Usenet, ovo je mjesto za vas. I oni koji malo dulje vrijeme koriste Usenet naći će ovdje neke zanimljive informacije za koje prije možda nisu znali, dok oni najnapredniji ovdje nemaju šta tražiti.

Ako ste početnik i desilo vam se da ste se našli u nezgodnoj situaciji jer ne poznajete običaje na hrvatskom Usenetu, onda je MORATE pogledati FAQ grupe hr.newusers. Taj FAQ (FAQ inače znači Frequently Asked Questions - Učestalo Postavljana Pitanja) sadrži temeljne informacije o Usenetu bez kojih ne možete ni pristuputi Usenetu (recimo: Kako se dijele news grupe? ili Sto je quoting?), ali i naprednije informacije koje mnogim korisnicima Useneta nisu poznate (ako ne i vecini), kao sto su: Kako kreirati news grupu?, Što su kontrolne poruke? Sve u svemu, smatram da niti jednom korisniku hrvatskog Useneta nece biti užasno žao što je potrošio vrijeme na čitanje ovog FAQa.

FAQ je trenutačno u fazi izrade. Trenutačna verzija FAQa je 3.0 (14/2/2001):

HTML
TXT

Popis verzija.

Ovdje možete naći i arhivu starih verzija, ako baš nekom treba... click to download!

Tu se, zatim, nalazi i mali, niškoristi programčić koji vam može poslužiti za kriptiranje rot13 algoritmom. Naravno, oni koji znaju čemu rot13 služi, znaju da to nije algoritam za kriptiranje. ;-)) A cemu služi taj algoritam možete vidjeti u FAQu. Možda nekom posluži... click to download!

A, evo i PHP skripta koji radi to sve i jos više, samo morate biti na interentu da bi ju koristili...click to enter!

Pravila za otvaranje news grupa možete naći ovdje. Ta pravila je napisao Matija Pužar - Puma (koji je inace Iskonov news admin) i mogu se naci na grupi hr.news.goups. Tu je i popis svih hr.* grupa, tako da imate (još malo pa sad će)... click to enter!

I članak koji sam napisao za Bilten Hrvatske Mense... click to enter!

Za početak dosta. ;-)

Copyright © 2001. by Nikola Škorić All rights reserved.
posjeta od 21/2/2001.