Alkoholoski Glasnik
Up Back Next

IZ TISKA | 82

Odabrao: Josip Čelan, prof.

KAPLJICA POKAPA

HAK, listopad 2001., Piše: Prim.dr.sc. Darko Breitenfeld predsjednik Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti – Zašto ponekad ne bismo "razgalili dušu" u društvu i vratili se vlastitim automobilom? Zato što više nije riječ o jednoj konjskoj snazi pijanog seljaka koji se nakon seoske birtije automatski zaustavlja pred stajom. Sad pod utjecajem alkohola kontroliramo i 100 i više "konja"...Poseban su problem mladi vozači. Nemaju dovoljno iskustva, a alkohol im daje lažnu hrabrost, pa uzrokuju velik broj prometnih nesreća s najtežim posljedicama – smrću i teškim ozljedama. 

U Sjedinjenim Državama najčešći uzrok smrti od 16 (kad se stječe vozačka dozvola) do četrdeset godina, kad baš i nije vrijeme za umiranje – alkoholom su prouzročene nesreće. Oko polovice alkoholom prouzročenih prometnih nesreća skrive mladi do 24 godine, a osobito su opasni vozači početnici, oni do 21 godine. 

Zato je u većini američkih saveznih država zabranjeno posluživanje i javno pijenje alkohola za mlađe od 21 godine, a u krvi ne smiju uopće imati alkohola – dopuštena je količina 0,0 promila. Europsko se zakonodavstvo prilagodilo na svoj način – u vozača početnika (od 18 do 21 godine) količina alkohola u krvi ne smije biti veća od 0,1 promil, dakle gotovo ništa. 

Takvim odredbama zemlje poput Austrije i Slovenije smanjile su broj nesreća za polovicu, a posebice onih u kojima sudjeluju mladi vozači.

Statistika: Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova RH, 2000. godine u prometnim je nesrećama sudjelovalo 9908 osoba pod utjecajem alkohola.

Alkoholiziranih je vozača bilo 9583, pješaka 215, a putnika u vozilu 88. Poginulo je 114 osoba pod utjecajem alkohola, a ozlijeđeno ih je 2210. 13 vozača bilo je za volanom pod utjecajem droge, od kojih je jedan poginuo, a 10 ih je ozlijeđeno. U prometu je sudjelovalo 688 osoba pod utjecajem lijekova, od kojih 666 vozača, 13 putnika i 9 pješaka. Sedam takvih osoba je poginulo, a 73 su ozlijeđene.

Top

S TULUMA IH HITNA DOVOZI U STANJU DUBOKA SNA

Večernji list, 18. 11. 2001., članak iz reportaže PETNAESTOGODIŠNJACI SE OPIJAJU, RODITELJI SRETNI DA NIJE DROGA – Prim.dr. Srđan Marušić iz zagrebačke KB "Sestre milosrdnice": Dječaci i djevojčice od 12 do 15 godina na detoksifikaciju od alkohola u bolnice dolaze najčešće u stanju duboka sna. 

S obzirom na njihovu nisku tjelesnu težinu, alkohol se u djece, naravno, slabije i sporije razgrađuje nego u odraslih, a djeluje tako što najprije pobudi dobro raspoloženje, euforično, no potom polako padaju u san. Zdravlje dječaka ili djevojčica u čijoj su krvi dva-tri promila alkohola, naravno, ozbiljno je ugroženo, a terapija podrazumijeva infuzije, visoke doze vitamina, uz istodobno praćenje vitalnih funkcija, rekao je prim.dr. Srđan Marušić s Odjela za stacionarno liječenje alkoholizma Klinike za psihijatriju u KB "Sestre milosrdnice". – Imali smo – prisjeća se prim.dr. Marušić – čak i slučaj kome izazvane alkoholom. 

To je dijete umrlo. Tulumi na kojima se slavi završetak školske godine ili školovanja, kućne zabave, koncerti, mjesta su na kojima se mladi najviše opijaju i odakle uglavnom kolima Hitne pomoći dolaze u bolnice. Alkohol u tinejdžera jest problem – slaže se i prim.dr. Marušić – a kako je škola, na žalost, velikim dijelom izgubila odgojnu funkciju, ondje se često zatvaraju oči pred takvim problemima. Sve ostaje na roditeljima, koji moraju reagirati, razgovarati s djecom. 

Jer jedan incident s alkoholom ne ostaje usamljen. Pijenje alkohola, posebno u adolescentskoj dobi, doista nije bezazlen problem.

Top

SVE VIŠE ŽENA I ZA ŠANKOM!

Mila, 14 11. 2001.tema tjedna Dok je još prije tridesetak godina na deset muških alkoholičara dolazila jedna žena, sada je omjer pet naprama jedan, a opijaju se i na javnim mjestima, do besvijesti na maturalcima! Piju zbog stresa, hedonizma, nešto manje zbog depresije. No, podatak je porazan: od 250.000 registriranih alkoholnih ovisnika u Hrvatskoj, 50.000 je žena, i to svih socijalnih statusa. 

Pijanstvo mladih žena sve više nalikuje na pijanstvo muškaraca: opijaju se na javnim mjestima, na poslu, u svim prigodama. Starije, tradicionalno odgojene žene, koje počnu piti u pedesetima, kada gube utjecaj u obitelji jer ih napuštaju odrasla djeca, piju uglavnom u osami. 

Zabrinjava podatak da je tijekom "norijada" na maturalcima na triježnjenju više djevojaka nego mladića, jer ženski organizam slabije podnosi alkohol, pogotovo jetra.

Pa i u alkoholom uzrokovanim prometnim nezgodama, u kojima stradavaju mladi ljudi, najčešće u dobi od 18 do 40 godina, sve više sudjeluju i žene. A alkoholizam je izbio i na prvo mjesto uzroka raspada brakova. I, da stvar bude još gora, čak 70 posto žena podržava alkoholizam svojih supruga, pa se i one moraju liječiti, saznajemo od prim.dr.sc. Darka Breitenfelda, predsjednika Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti. Alkohol pa droga – Za bocom posežu sve mlađi: povremeno pije čak 12 posto učenika prvih razreda srednjih škola, a čak 43 posto petnaestogodišnjaka poseže za cigaretama. 

Podaci su to ozbiljniji, ako se zna da djeca koja eksperimentiraju sa cigaretama, mnogo češće posežu i za psihoaktivnim drogama, a od prvog eksperimentiranja s drogama pa do intravenskog uzimanja u pravilu prođe samo godina i pol do dvije.

Slatkoća ljepše stvarnosti - Ljiljana Ševo: Nije potvrđena laička priča da postoji "alkoholičarska ličnost" koju je lako predvidjeti i prepoznati, pa u tom smislu i prevenirati. 

Mnogi piju da bi se "razveselili", bili živahniji, zabavniji, govorljiviji, hrabriji. Mladi najčešće piju da bi bili kao "drugi"...Ipak, postoje dokazi da mnogi uzimaju alkohol da bi smanjili tjeskobu, koja je vrlo neugodan i teško savladiv osjećaj psihičke nesigurnosti...

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! | Poveznice |
Copyright © 1997-2001
Webmaster&Design: Moravek


moravek.org