Alkoholoski Glasnik
Up Back Next

PIJENJE ALKOHOLA NA RADNOME MJESTU I RAD KLUBA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

Ana Bešlić, socijalni radnik

Poduzeće "Elektro-kontakt" d.d. Zagreb, Radnička cesta b.b., broji 1430 zaposlenih.
Problemi pijenja alkohola na radnome mjestu, postoje od kada postoji poduzeće, 75 godina, u većoj ili manjoj mjeri. Zbog većeg broja zaposlenika koji su pili na radnome mjestu, pristupilo se osnivaju kluba liječenih alkoholičara još 1986. godine. Klub liječenih alkoholičara broji 12 liječenih alkoholičara, osim članova obitelji. Klub sam ja vodila, a moj je zamjenik bio jedan član kluba. Dobili smo punu podršku poduzeća, tako da smo nesmetano koristili posebnu prostoriju za rad, jedan sat prije isteka radnog vremena, točnije svake srijede u 13 sati. Na svakom od sastanka, osim provjere recidiva, obrađivali smo po jednu temu, kao npr.:

a) obiteljski pristup i terapija
b) obiteljska terapija alkoholičara u simularnim 
uvjetima
c) obiteljski postupak
d) polifamilijarna terapijska zajednica i tako 
redom svake srijede.

Punu podršku kluba, kao i rad po potrebi, pružala su dva liječnička tima u krugu poduzeća, te ing. zaštite na radu, a koji i danas rade u našem poduzeću. Klub liječenih alkoholičara funkcionirao je sve do kraja 1990. godine. Kada je započela pretvorba poduzeća, a nakon toga i Domovinski rat, ostali smo bez većine članova. Njih osam otišlo je u mirovinu. Nakon provedbe privatizacije, radi se individualno sa slučajevima, uz potporu liječenih timova i inženjera zaštite na radu (imamo aparat za koncentraciju alkohola). Takav rad se pokazao dobrim. 

Mogu istaći da nakon provedbe privatizacije, te Zakonom o radu, gdje se daje pravo poduzeću da zaposlenika može držati na radu na određeno radno vrijeme do tri godine, znatno je pridonijelo bitnom smanjenu pijenja na radnom mjestu. Zaposlenici se "boje" izvanrednog otkaza, ako se ogriješe o članak 83 točka 11 Pravilnika o radu (interni, ali vezan za Zakon), koji kaže: 

Osobito teškom povredom obveza iz radnog odnosa ili u vezi s radnim odnosom, zbog kojih se može izvanredno otkazati Ugovor o radu smatraju se naročito: Dolazak na rad u napitom stanju, odnosno konzumiranje alkohola ili drugog narkotičnog sredstva za vrijeme rada. 

Za sada u našoj radnoj sredini, (imamo pogon i u Velikoj Gorici) pijenje je zanemarivo. Imam jednog zaposlenika koji povremeno dođe na posao pod utjecajem alkohola. Nakon alkotesta radi se pojedinačno uz odabranog liječnika. Jedna se zaposlenica također višemjesečno liječi od opijata. Iz moje dugogodišnje prakse u privredi, vezano za sadašnje vrijeme, smatram da je veoma dobro raditi pojedinačno ako je to moguće, jer su klijenti manje "obilježeni", a prihvatljiviji u radnoj sredini.

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! | Poveznice |
Copyright © 1997-2001
Webmaster&Design: Moravek


moravek.org