Alkoholoski Glasnik
Up Back Next

SA SASTANKA ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA | 82

Josip Čelan, prof., tajnik Zajednice

Studenački sastanak Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba održan je u utorak, 13. 11. 2001. u prostorijama Klinike za psihijatriju i alkoholizam KB "Sestre milosrdnice" s početkom u 17 sati, uz prisutnost 36 predstavnika zagrebačkih klubova i svih koordinacija gradskih četvrti, obiju dopredsjednica, urednice Alkohološkog glasnika, tj. predsjednice Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara i dragog nam gosta dr. Branimira Cerovca iz Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb. Sastanak je vodio predsjednik Zajednice klubova Zagreba prim.dr.sc. Darko Breitenfeld. 

Relativno manji broj prisutnih opravdan je istovremenim održavanjem godišnje skupštine jednog od najstarijih zagrebačkih klubova liječenih alkoholičara "Centar" a sastanak je skraćen kako bi poneki još stigli i na skupštinu našem veteranu Zlatku Topaloviću.

Dr. Branimir Cerovac pozdravio je sve prisutne u svoje i u ime pročelnika Gradskog ureda dr. Zvonimira Šoštarića te obavijestio prisutne o natječaju za subvencioniranje programa udruga iz njihovog područja. Kako je prvotno iz gradskog proračuna planirano izdvojiti oko 6 milijuna kuna a potom udruge traže oko 16 milijuna kuna doći će, kao i do sada, do raskoraka između potrebnog i mogućeg (samo 37% od traženog iznosa). 

Prim. Breitenfeld dao je primjedbu na trošenje sredstava na programe sumnjivih vrijednosti, npr. puno novaca na zanemarivo uspješno liječenje ovisnosti o teškim drogama a premalo na dugovječne, uspješne i samokontrolirajuće udruge liječenih alkoholičara, malo na prevenciju alkoholizma i pušenja. Postavio je i pitanje financiranja jednog programa za educiranje edukatora iza kojeg ne stoji ni jedno priznato ime iz Hrvatskog referentnog centra ili Hrvatskog društva za suzbijanje alkoholizma i drugih ovisnosti. 

Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber skrenula je pozornost na ponovljeno predan program Gradskom uredu projekta Zbornika stručnih tema,, koje su godinama eminentni stručnjaci objavljivali u Alkohološkom glasniku, a Zagrebu i Hrvatskoj nedostaje stručna literatura iz područja alkohologije. 

Dr. Branimir Cerovac složio se s iznesenim, uz još neke svoje primjedbe na svakojake pristigle programe i obećanje da će učiniti sve što je u njegovoj moći u djelokrugu njegovog rada. 

Detaljnije o svojim programima, financiranju i izvješćima klubovi se mogu informirati kod Sanje Ožić (tel.: 01/6101284) i dr. Mirte Lončar (tel.: 01/6101246).

Na jedno pitanje: "Može li se ravnateljima škola narediti da u prevenciji surađuju s klubovima liječenih alkoholičara", predsjednik je obećao da će odmah kontaktirati i aktivirati gđu Vandu Bazmenjak u Gradskom uredu za obrazovanje i šport.

Mr.sc.dr. Vesna Golik Gruber pozvala je sve na Večer pučke poezije klubova liječenih alkoholičara "Poezijom protiv ovisnosti", u povodu Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti, koju organizira Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara u Centru za kulturu Trešnjevka, 19. studenog u 20 sati. Pohvalila je uobičajeno dobar odziv klubova sudionika iz međimurske županije a slab onih iz Zagreba. 

Na žalost, ponovo se dupliraju istodobno važna događanja, jer 19. 11. u 18 sati počinje supervizija klubova gradske četvrti Dubrava. Predsjednica Hrvatskog saveza predložila je zajednički međuklupski trijezan doček Nove godine. 

Dopredsjednica Zajednice Lidija Paszko izvijestila je o dobrom funkcioniranju našega dežurnog telefona koji ne koristi samo onima koji nazivaju (01/ 3787754), već iskusni apstinenti koji svakodnevno dežuraju u stanici za triježnjenja svojim razgovorima s alkoholičarima tijekom njihovog triježnjenja krajnje pozitivno na njih utječu. 

Fedor Vučković pitao je za adresar zagrebačkih klubova jer postojeći je, zbog brojnih novonastalih promjena, već zastario. Tajnik je obećao da će početkom godine biti tiskan novi adresar. Bilo je razgovora o aktivnostima tijekom Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnost – akcija Crvenog križa, naše Zajednice i humanitarne organizacije ADRA – susret učenika i učitelja s gradonačelnikom u akciji Športom protiv PAD-a, uz sudjelovanje članova Kluba old timera Lučko, već tradicionalna "Mandarina party" u "The Best" i dr.

Nakon izvješća po koordinacijama klubova pojedinih četvrti i gosp. Letinčića o izletima na Sljeme planinarske sekcije, sastanak je završen oko 18.30 sati.

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! | Poveznice |
Copyright © 1997-2001
Webmaster&Design: Moravek


moravek.org