Alkoholoski Glasnik
Up Back Next

IZ ZAGREBAČKIH KLUBOVA

U KRALJEVSTVU KESTENA
(izlet)

Dušica Cesarec, 
Klub “Nada-Kruge”

Postoje razna kraljevstva: velika i mala, poznata i manje poznata, ali sva su bogata. Tako smo mi, grupa veselih, raspoloženih izletnika, posjetili Banovinu bogatu kestenjem.. No, krenimo redom. Ideja za ovaj pothvat potekla je od vrijednih djevojaka iz agencije Cumulus, koje su nam predložile ovaj put. 

Najviše nam se dopalo što su nam organizirale bogat program. Sunčano jutro je obećavalo puno. Moram priznati da sam bila veoma znatiželjna, jer u tom kraju naše divne, male zemlje nisam nikad bila. Vjerujem da su i mnogi moji suputnici toga dana bili istraživači. 

Prva nam je stanica bila u Žažini. Kako nam je taj dan bio uglavnom obilježen bodljikama, nismo posjetili uobičajen vrtni centar, nego Vrtni centar za uzgoj kaktusa, najveći u ovom dijelu Europe. Teško je opisati sve dojmove, ali svi se slažu u jednome: "Ovo je jedinstveno!". Kaktusi su nam se pokazali u svoj svojoj ljepoti i raznolikosti. Mnoge smo poželjeli uzeti sa sobom, ali smo se ipak ograničili na malene primjerke. Vlasnik i vrsni stručnjak približio nam je "pikave" ljepotane, tako da sad znamo da je i boljikavo lijepo i posebno zanimljivo. Na odlasku svi smo bili nagrađeni jednim kaktusićem za sretan put.

Puni dojmova, krenuli smo prema Petrinji. Ovo povijesno središte Banovine može se pohvaliti poveljom slobodnoga kraljevskoga grada, koju je dobilo od vojvode Kolomana, i to čak dvije godine prije Zagreba. Simpatična turistička radnica provela nas je po mjestu i u kratkom roku upoznala nas s galerijom umjetnina Krste Hegedušića, sa župnom crkvom Sv. Lovre, parkom bogatim ukrasnim grmljem i drvećem, te lipama zasađenim u vrijeme Napoleonove Ilirije. Veliki je užitak bio sajam kruha. Kakvih smo "čuda" vidjeli, a neke čak i probali. Gavrilović smo samo pozdravili onako usput.

S velikim smo nestrpljenjem očekivali Hrvatsku Kostajnicu o kojoj smo toliko toga čuli.
Prije samog mjesta posjetili smo spomen obilježje, gdje je poginuo snimatelj Gordan Lederer. 

S tog vrhunca "puca" divan pogled na Hrvatsku Kostajnicu, Unu i cijelu okolicu. Srce ti se odmara upijajući ovu sliku. Naša voditeljica nas je posebno na to upzorila u autobusu, i sretni smo da nam je to priuštila. 

Sunce nas je sve više grijalo, pa smo jedva čekali hladni sok u Kostajnici. Što smo sve osjećali došavši u mjesto? Bila je to mješavina boli, tuge, čuđenja ali, nadasve, optimizma. Posjetite Hrvatsku Kostajnicu i ne zaboravite je! Nakon razgledanja, kupovine sitnica po pristupačnim cijenama na štandovima, otišli smo na ručak, a nakon toga krenuli smo u posjet kestenima.

Posebnim autobusima prevezli smo se do bogatih šuma. Svatko si je odabrao drvo i berba je počela. Vrećice su se "debljale", raspoloženje je raslo. Bilo je nekih koji su u žaru posla završili u potoku, ali zahvaljujući prisebnosti prijatelja, sve je dobro završilo. Osim pregršti kestena, bilo je i gljiva. 

Vrijeme je jurilo, došao je čas za povratak. Ova naša avantura još nije bila gotova. U Lekeniku smo svratili do našeg dobrog prijatelja, člana našeg kluba, koji nas je zajedno s obitelji toplo dočekao. Pao je "debeli" mrak i krenuli smo prema Zagrebu. Ovaj izlet je završio, ali samo OVAJ. Sretna sam da je Klub liječenih alkoholičara "Nada-Kruge" okupio prijatelje iz Pošte, ZET-a, Centra, Sigeta, Udruge "Petkom u pet" i ostale. 

Posebno bismo zahvalili djevojkama iz agencije Cumulus koje su osmislile ovaj i edukativni i zabavni program, koje su sve obavile profesionalno i s velikom radošću.
U iduću avanturu želim da krenemo zajedno u što većem broju.

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! | Poveznice |
Copyright © 1997-2001
Webmaster&Design: Moravek


moravek.org