Alkoholoski Glasnik
Up Back Next

ZNAČENJE I ULOGA DRUŽENJA ČLANOVA KLUBA I NJIHOVIH OBITELJI IZVAN KLUBA

Mladen Leš
Klub "Stenjevec"

Zovem se Mladen Leš. Član sam Kluba liječenih alkoholičara Stenjevec osamnaest mjeseci, koliko i apstiniram. Moje liječenje ovisnosti o alkoholu započelo je prije desetak godina. Budući da tada nisam odlazio ni u jedan klub, imao sam nekoliko recidiva. 

Nakon zadnjeg bolničkog liječenja supruga i ja redovito odlazimo u klub koji broji deset članova, od kojih većina dolazi s članom obitelji. U klubu nas posjećuju i neki od bolesnika iz bolnica Vrapče i Jankomir dok se nalaze na liječenju.

Gotovo smo svi prošli razne oblike terapija, u kojima smo saznavali o alkoholizmu i načinu življenja nakon liječenja. U klubu se osjećam opušteno, slobodno iznoseći sve svoje poteškoće. Važan oblik pomoći u održavanju apstinencije i poboljšanja kvalitete života jest i međusobno druženje i posjećivanje članova i njihovih obitelji izvan kluba.

Naše se tri obitelji sastaju i druže obvezno vikendom, a po potrebi i radnim danom. Najčešće se čujemo telefonom tako da gotovo uvijek znamo gdje se tko nalazi, što radi, kako se osjeća, treba li mu pomoć.

Razgovori u našem društvu su spontani i ugodni. Osjećamo se opušteni i bliski kao da se godinama poznajemo. Često se šalimo, a raspravljamo i o zbivanjima u kući, na poslu i školi. Djeca su nam se zbližila, te rado odlaze s nama u posjete svojim novim prijateljima.

Mada sam uvijek bio skeptik što se tiče stjecanja novih prijatelja i druženja s njima, ova druženja su došla nekako spontano, sama po sebi i drago mi je što se to dogodilo. Teško je napustiti staro društvo ako to ne želiš, jer staro društvo traži stare navike. Zato vam poručujem da se što više družite i što više slobodnog vremena provodite s članovima svoga kluba i njihovim obiteljima. Oni najbolje razumiju našu bolest i našu apstinenciju koju želimo sačuvati do kraja života. 

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! | Poveznice |
Copyright © 1997-2001
Webmaster&Design: Moravek


moravek.org