Alkoholoski Glasnik
Up Back Next

IZ TISKA | 80

Odabrao: Josip Čelan 

PORTUGALCI NAJVIŠE PIJU

Science - Najviše na svijetu piju – Portugalci, tvrde francuski znanstvenici. U Portugalu svaka odrasla osoba konzumira ošamućujućih 11,3 litre čistog alkohola godišnje, tvrdi pariška Nacionalna udruga za prevenciju alkoholizma. 

Nakon Portugala slijedi Luksemburg – stanovnici te malene zemlje godišnje popiju 11,2 litre alkohola po osobi. Francuska, na glasu po odanosti domaćem vinu, zauzima treće mjesto s 10,9 litara, ali rezultati istraživanja govore da je u toj zemlji u posljednjih 30 godina prepolovljena potrošnja vina. Iako je broj umrlih od posljedica konzumiranja alkohola u Francuskoj pao s 18000 1960. na 11 tisuća 1997., troškovi liječenja alkoholičara procjenjuju se na 6,2 bilijuna funta godišnje. Vjerodostojnost istraživanja dovedena je u pitanje zbog tvrdnje da Rusi, poznati po sklonosti votki, dijele 19. mjesto sa stanovnicima Novog Zelanda, sa skromnih 7,3 litre alkohola po odraslom stanovniku godišnje. Francuska Nacionalna udruga za prevenciju alkoholizma upozorava da se podaci za Istočnu Europu moraju uzeti s rezervom jer je ilegalna potrošnja u tim zemljama vjerojatno mnogo veća, a prikupljanje statističkih podataka nije razvijeno.

Top

PIVO S OKUSOM IZMETA

Večernji list: EDINBURG – Pivo iz kamenog doba nova je marka tog napitka, čija je proizvodnja upravo počela na škotskome otočju Orkney. Poseban mu okus daje – izmet! Arheolozi su rekonstruirali recept nakon što su u selu Skara Braeu otkopali 5000 godina staru krčmu s pivovarom. Otkrili su da se vrenje odvijalo u keramičkim posudama, uz dodatak životinjskih fekalija. "Pivo ima izvrstan okus", tvrdi Merryn Dineley, povjesničar s Manchesterskoga sveučilišta i glavni pivar drevnoga pića. Tko mu vjeruje, neka kuša!

Top

BELGIJSKIM SREDNJOŠKOLCIMA UZ RUČAK SERVIRAJU PIVO

Jutarnji list: BRUXELLES – Nakon što je čak 80 posto učenika belgijskih srednjih škola izjavilo da im je za ručkom najdraže piti pivo, udruženje belgijskih pivovara uputilo je službeni zahtjev školama da to, u toj zemlji obožavano, piće počnu služiti za vrijeme školskih objeda, obrazloživši to činjenicom da je pivo zdravije od preslatkih sokova. Belgijski pivari istaknuli su da je riječ o pivu sa zanemarivim (?!?) postotkom alkohola, što znači da ne postoji mogućnost da se učenici, kojima bi se poslužila samo jedna čaša, napiju. Budući da je pilot-projekt posluživanja takvog piva u jednoj školi potpuno uspio, a nakon znanstvenih dokaza da se djeca od sokova neumjereno debljaju, očekuje se da će prijedlog pivara imati velike šanse.

Top

BENA AFFLECKA ALKOHOL ĆE SKUPO STAJATI

Večernji list: Američka pivovara Boston Beer odlučila je povući reklamu u kojoj nastupa glumac Ben Affleck, nakon što se on prijavio u kliniku za liječenje od alkoholizma. U tom reklamnom spotu Affleck pije pivo s prijateljem glumcem Mattom Damonom. Nedavno je i sa službenih web-stranica Boston Beera uklonjena fotografija Afflecka koji u ruci drži pivo Samuel Adams, što ga proizvodi ta pivovara. Glasnogovornik kompanije rekao je kako poštuju odluku o liječenju Bena Afflecka, te da mu žele uspjeh.

Top

VOZAČICA SA 3,28 PROMILA!

Jutarnji list: LABIN – M.K. (45), teže ozlijeđena u prometnoj nesreći, zacijelo je rekorderka među vozačicama po količini alkohola u krvi. Naime, policija je izvijestila da je za upravljač sjela sa 3,28 promila! U nesreći je najprije udarila u kontejner za smeće, potom još nekoliko puta u kameni zid, te je na kraju sletjela sa ceste i zaustavila se u betonskom zidu.

Top

MANJE MINA – VIŠE VINA

Večernji list: Poznati američki lanac restorana Smith and Wollensky pridružio se akciji Manje mina – više vina (Mines to Wines), koju uspješno vodi nevladina organizacija "Korijeni mira". U Chicagu je održana prva od sedam večera koje će ti restorani upriličiti u najvećim američkim gradovima, a prihod je namijenjen razminiranju u Hrvatskoj. Predsjednica udruge "Korijeni mira" Heidi Kuehn izjavila je Glasu Amerike: "To nije bila samo večera u srcu Amerike, korist od nje imat će naši prijatelji u Hrvatskoj, ljudi koji su zasadili sjeme nade." U Chicagu je bilo pedesetak gostiju, a prihod večere bio je 8.750 dolara. Prema dogovoru sa State Departmentom, američka administracija uplatiti će isto toliko, pa je program uklanjanja protupješačkih mina u Hrvatskoj samo na prvoj večeri dobio 17.500 dolara.

Top

PUŽEVI VIŠE NE IDU NA PIVO

Večernji list: PRELOG – Alkohol šteti. To su shvatili i puževi golaći koji su zagospodarili povrtnjacima i voćnjacima u preloškim domaćinstvima. Posudice s pivom kojem se dodalo malo otrova, više ih ne privlače. Gazdaricama nije preostalo drugo nego smisliti nov način borbe. Novo, zasad djelotvorno oružje postala je – sol. Kad im se stavi soli na rep, puževi ispuste sluz i ugibaju. Naoružane soljenkama, gazdarice pročešljavaju vrtove i voćnjake u potrazi za napasnicima.

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! | Poveznice |
Copyright © 1997-2001
Webmaster&Design: Moravek


moravek.org