Alkoholoski Glasnik
Up Back Next

Iz tiska | 76

Odabrao: Josip Čelan

POLOVINA OVISNIKA DOLAZI IZ OBITELJI ALKOHOLIČARA

Novi list - Dr. Milan Gudelj, ravnatelj Centra za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti: U mojim istraživanjima u radu postojećih centara pokazalo se da više od polovine ovisnika dolazi iz obitelji alkoholičara. U takvim obiteljima ne možete nikoga liječiti pojedinačno jer je sredina u koju se vraća već sama po sebi bolesno okružje. 

Ako centri ne budu obuhvaćali ove probleme, tvrdim da su oni promašaj. U Nacionalnoj strategiji toga, međutim, nema. Imate, na primjer, lječilište na Rabu koje tretira alkoholizam. Oni alkoholičara drže tri tjedna, a onda ga vrate kući s porukom o zabrani konzumiranja alkohola. I to je sve što čine – to su bačena sredstva. Takvih je promašaja u ovoj zemlji mnogo.

Top

JUTARNJA PROHIBICIJA

Jutarnji list - Ljubitelji dobre kapljice koji već od ranog jutra, prije posla, onako s nogu, vole popiti koju čašicu uskoro će se naći u ilegali, zajedno s vlasnicima kafića koji im budu točili alkohol. "

Zabrana usluživanja alkoholnih pića od 5 do 9 sati propisana je kako bi se preventivno djelovalo na uporabu alkohola zbog njegove štetnosti na zdravlje i život ljudi. Ispitivanja su pokazala da konzumiranje alkohola u ranim jutarnjim satima, prilikom odlaska na posao, povećava broj nesreća na radu i dovodi do neprihvatljivog ponašanja pojedinaca", obrazlaže se u prijedlogu odluke koji će se, kako najavljuje pročelnik Ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo, uskoro naći pred Poglavarstvom grada Zagreba.

 – To je za mnogo ljudi nepopularna mjera, ali u borbi protiv alkoholizma moramo krenuti s takvom prevencijom – rekao je Ladislav Prežigalo, dodajući kako se jednake mjere provode u mnogim zemljama Europe, gdje zabrana alkohola u jutarnjim satima vrijedi i za trgovine.

Top

PREDLOŽENO DA SE PIVO SVRSTA U ALKOHOLNA PIĆA

Jutarnji list - U akciji Državnog inspektorata i Sanitarne inspekcije grada Zagreba ustanovljeno je da 90 posto kafića krši propise o pušenju, točenju alkohola i drugim uvjetima. Kako je objasnio pročelnik Ureda za zdravstvo, gotovo da nema kafića u kojem nije uočena nepravilnost. 

– Predložili smo Ministarstvu gospodarstva da sva pića koja imaju više od 2,5 posto alkohola proglase alkoholnim pićima. To bi pivo svrstalo u kategoriju alkoholnih pića. Pokrenuli smo inicijativu da se mlađima od 18 godina zabrani točenje svega što ima više od 2,5 posto alkohola, pa tako i piva – rekao je dr. Šostar.

Top

NA STADIONIMA UVESTI PUHANJE ZBOG ALKOHOLA

Večernji list - Dr. Darko Breitenfeld, predsjednik Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti i Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba, u priopćenju za medije upozorava kako na stadionima većinu izgreda izazivaju pijane osobe.

Predlaže da navijače, ako se osjeti alkoholni zadah, treba uputiti službenoj osobi koja puhalom može doznati količinu alkohola u krvi. Nedopuštenom smatra i prodaju piva na stadionima.

Top

KACIGA, ALKOHOL I BICIKLISTI

Time – Opijanje i vožnja zbog sigurnosnih razloga ne idu zajedno, ali novo istraživanje ističe da je jedan od trojice smrtonosno ozlijeđenih biciklista u krvi imao dva puta veću količinu alkohola od zakonom dopuštene. I premda je nošenje kacige obvezno, samo pet posto biciklista potrudi se staviti je na glavu.

Top

JABUKA NA DAN

Time – Nitko ne brka čašu jabučnog soka i čašu Pinota, ali uzgajivači jabuka uvjeravaju nas da ipak imaju nešto zajedničko: sposobnost smanjenja srčanih bolesti. Istraživanje koje je financirala industrija jabuka sugerira da četvrt litre jabučnog soka na dan može odgoditi tvorbu arterijskih ugrušaka. 

Obrazloženje: jabučni sok, poput vina bogat je snažnim antioksidansima poznatim kao flavonoidi. Tu prestaje svaka druga sličnost.

Top

MOBITELI NE MOGU KRIVOTVORITI ALKOTESTOVE

Večernji list – Mobiteli ne mogu krivotvoriti rezultate ispitivanja alkotestom "Drägerom 7410", kakav koriste hrvatski prometni policajci – kategorično tvrdi Hrvoje Faist, direktor poduzeća "Dräger Croatia". Razgovarali smo s njim u povodu vijesti iz Slovenije da su tamošnji prometni policajci kod alkotestiranja obvezni osobu koja se testira upitati ima li mobitel, jer mobilni telefon navodno svojim signalom može krivotvoriti rezultat alkotestiranja. 

– Mobiteli mogu smetati elektroničkim uređajima, što je općepoznato. Međutim, u slučaju ometanja rada alkometra signalom s mobitela, na zaslonu alkometra pojavit će se oznaka error – greška. Nema nikakve mogućnosti da se očita krivi rezultat – pojasnio je Faist. I Hrvatski policajci upoznati su s utjecajem mobitela na alkometre, a to im piše i u uputama za "Dräger 7410". 

Upozorava se da bi prilikom alkotestiranja trebalo provjeriti drži li možda testirana osoba mobitel u neposrednoj blizini, primjerice u džepu košulje ili jakne. 

– Tisuće alkometara već se 6 – 7 godina koristi u hrvatskoj policiji i nikad se nigdje nije pojavio problem. To je još jedan argument koji demantira napise iz Slovenije, koji pak nisu ni potkrijepljeni niti provjereni – istaknuo je Faist. 

Odagnao je tako bojazan policajaca, prenesene u novinama nakon prvog teksta, da će hrvatski vozači masovno kod suca za prekršaje pokušati osporiti rezultate alkotestiranja. Za to, čini se, ipak nema nikakva temelja.

Top

ISPRIKA PIJANIM ZASTUPNICIMA

Večernji list, WELLINGTON – Tridesetak zastupnika toliko su se napili na večernjoj sjednici da se ujutro nisu sjećali što su govorili, izjavio je na televiziji predsjednik novozelandskog parlamenta Jonathan Hunt. Zbog toga se morao javno ispričati kolegama. Zbog sličnog prozivanja pijanih parlamentaraca loše je prošao i predsjednik zelenih Nandor Tanczos, koji inače javno uživa marihuanu.

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! | Poveznice |
Copyright © 1997-2001
Webmaster&Design: Moravek


moravek.org