Alkoholoski Glasnik
Up Back Next

ŠTO ADOLESCENTI MISLE O PROBLEMU ALKOHOLIZMA U NAŠOJ SREDINI?

Martina, maturant IV. a razreda
Škole za medicinske sestre Mlinarska

Gdje god da se osvrnemo, oko nas vrvi od privlačnih reklamnih natpisa i slogana koji nas pozivaju na konzumaciju alkoholnih pića. Umjesto reklama za sokove i zdrav način života, prisiljeni smo na televiziji gledati promidžbene poruke sa zgodnim mladićima koji igraju nogomet s limenkom piva i poslije uživaju u dobrom društvu.
Priznajem, dečki su doista zgodni, pa mi dođe žao što tako lijepi i mišićavi potežu za pivom. Jasno je da je sve to propaganda, kako bi nas u što većem broju navela na kupnju alkoholnih pića. Uostalom, naša je kulturna sredina takva da te u čast gostoprimstva prvo nude alkoholom.

Za nas mlade "u modi je" otići na tulum ili zabavu, i napiti se!
Što si pijaniji, to si više "in".

Neki se opijaju da bi se dokazali svojemu krugu prijatelja, neki piju zato što su razočarani životom… razloga za opravdanje uvijek se nađe… da li pravih i opravdanih?

Što se time dobiva? Mamurna jutra s glavoboljom, veliki podočnjaci, stisnut želudac od silnog povraćanja? A i novčanik je tanji.

Problemi se tako ne rješavaju, dapače, samo su veći. Alkohol je demon koji se nalazi u bocama različite veličine i oblika. Na žalost, moramo ih gledati, no bolje ih je ne dirati još manje otvarati i u njima "uživati". Takva navika lako postaje stalnom i rađa novog ovisnika. Ovisnost je težak teret za nositelja, još je teži za bližu obitelj. Štetna je za okolinu, a skupa i za državu. Ovdje ponajprije mislim na osobe koje obavljaju svoje svakodnevne poslove u alkoholiziranom stanju i dovode sebe i bližnje u opasnost, na one koji izazivaju prometne nezgode, osakaćuju druge i uzimaju im živote.

Dolaskom na sastanke članova kluba liječenih alkoholičara čula sam mnoge tužne, ali i hrabre životne priče.

Tim hrabrim ljudima dajem podršku i želim im poručiti: Dragi ljudi, hvala što ste me naveli na razmišljanje i učvrstili moje negativne stavove prema ovisnosti. Sretna sam što ste pronašli svoj pravi put. Želim Vam uspjeh. Ustrajte k cilju za dobrobit svojeg zdravlja i sreću vaših bližnjih.

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! | Poveznice |
Copyright © 1997-2001
Webmaster&Design: Moravek


moravek.org