Alkoholoski Glasnik
Up Back Next

ODRŽANA JAVNA TRIBINA
"PROTIV DEPRESIJE UDRUŽENIM SNAGAMA"

Koncem mjeseca travnja (27. 4.) u Pučkom otvorenom sveučilištu, Ulica grada Vukovara, u sklopu Belupove akcije "Edukacijom do zdravlja", održana je tribina "Protiv depresije udruženim snagama", koja je okupila oko 200 zainteresiranih, a kao predavači sudjelovali su dr. Veljko Đorđević i prof. dr. Mirko Jakovljević.

U svijetu, prema nekim istraživanjima, od depresije pati oko 360 milijuna ljudi, samo u SAD 11 milijuna, a s obzirom na naše teško psihičko nasljeđe rata i poraća, tranzicije, na akumulirane i potisnute ratne stresove, na koje su se nadogradili i naslagali strahovi od sve jače socijalne nesigurnosti koji su utrli put potištenosti, a poslije sve izraženijim različitim depresivnim poremećajima, pati oko 450 tisuća stanovnika Hrvatske i zabrinjavajućom činjenicom porasta samoubojstava u posljednje vrijeme.

Depresija je jedna od najtežih patnji koje ljudsko biće može iskusiti. Ako postoji raj na nebu, pakao je na zemlji u duši depresivne osobe.

U liječenju depresivnih poremećaja iznimno je važno na vrijeme znati prepoznati bolesti, kako bi se pacijent mogao valjano liječiti uz primjenu različitih antidepresiva, psihoterapijskih tehnika, psihoedukacija bolesnika i članova njegove obitelji, promjeni životnog stila i dugotrajan rad na sebi.

Podrška i razumijevanje obitelji mogu znatno pridonijeti bržem i potpunijem izlječenju.
Svi teži oblici depresivnih poremećaja, posebice ako se radi o suicidu i psihotičnim depresijama, moraju biti upućeni psihijatru, a često je potrebno i bolničko liječenje.

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! | Poveznice |
Copyright © 1997-2001
Webmaster&Design: Moravek


moravek.org