Alkoholoski Glasnik
Up Back Next

KONAČNO OSJEĆAM DA ŽIVIM

 

Lidija Mašinović, Klub "Karlovac"

Vjerujem da mi dr. Emina Kapetanović Bunar neće zamjeriti ako se poslužim citatima koje je ona navela na početku svoje knjige s vrlo smislenim naslovom "Alkoholizam – život na dva kolosijeka".

  1.  "Pijanstvo je umišljeno, samovoljno izazivanje ludila."

  2. "Najprije čovjek počinje da uzima piće, zatim piće traži piće, a onda piće uzima čovjeka" – kineska narodna poslovica

  3. "…alkohol je najpovlašteniji zločinac, on nikada neće biti obješen. On nikada neće sjesti na električnu stolicu…" – Slobodan Marković: "Pijanci idu dijagonalno".

Istovremeno koristim priliku da joj uputim veliko hvala, jer mi je omogućila da shvatim smisao košmara u kojem i s kojim sam živjela. Bilo je to prvo liječenje. Međutim, podcijenila sam "protivnika" – površno, suviše euforično vjerovanje, olako shvaćanje alkoholizma kao bolesti, apstinencija koja je podrazumijevala samo nepijenje… Slijedio je recidiv (punih 9 god.).
Točnije, bilo je to ponovno pijenje i potpuno razvijen alkoholizam. Bježanje u užas – tako bih to nazvala. Povremeno triježnjenje, "čišćenje" – priprema za novo opijanje. Uništavanje sebe i voljenih i dragih osoba.

Opsesija samoubojstvom kao "izlazom", bolesnim pesimizmom koji se očitovao "crnjacima", npr.:

…Surogat sam
nadvremenski, fluidni.
Vjerujem u opsjenarstvo,
Vladavinu bezličnih sjenki…
Moja se utroba suši na vjetru ideala,
A duša, negdje, u pozadini, trune.
Kandže vječnih strepnji trgaju
Misao…

A onda, tračak nade za opstanak, jer sam svoj "crnjak" ipak dovršila s nagovještajem optimizma: 

"Poslat ću zvijer u Crno more i neka mu smisao postane strah od proždrljivih riba."

Ne bih detaljizirala o dolasku na drugo liječenje. Bitno je da sam došla "dobrovoljno" (dehidrirana, predelirantna…), ubrzo, nakon infuzija koje su učinile svoje, moja podsvijest koja je toliko željela "prestati", probudila je svijest i savjest.
Primljena sam u Dnevnu bolnicu za alkoholizam Opće bolnice u Karlovcu i naišla na toliko potrebnu toplinu, suosjećanje i jedva primjetno, ali toliko precizno usmjeravanje prema kvalitetnoj apstinenciji (uostalom, većina dugogodišnjih apstinenata zna što ona podrazumijeva).

Terapijski tim karlovačke Dnevne bolnice, sestre Anđelka i Karmela, psihologinja i drugi, pod maestralnom "dirigentskom palicom" dr. Ante Oreškovića, omogućili su mi da se konačno počnem boriti protiv košmara, vječnog bježanja ni sama ne znajući od koga i čega…

Članovi našeg karlovačkog Kluba liječenih alkoholičara, sada već komotno mogu reći i prijatelji, te moja obitelj, pomogli su mi da u prvom trenu tek bojažljivo pomislim: "Pa i ja nešto vrijedim, mogu i hoću", a zatim sve čvršće, samouvjerenije krenem s mišlju: "ja zaista vrijedim, ako to hoću i želim".

Prestankom pijenja, druženje u klubu liječenih alkoholičara, neobveznim ćaskanjem s medicinskim sestrama i doktorom (jer dovoljno su educirani i pomalo "prefrigani" da i ono neobvezno uvijek bude svrsishodno i "ljekovito"), omogućilo mi je da "popravim temelje" svog življenja, a ostalo, bez žurbe i "srljanja", polako nadograđujem, uljepšavam, koristeći toliko kreativnih i vrijednih sadržaja koji su tu, nadohvat ruke. Treba se sam potruditi (katkad više, katkad manje).

Ponovo koristim svoja čula i konačno osjećam, da, konačno osjećam da živim.

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! | Poveznice |
Copyright © 1997-2001
Webmaster&Design: Moravek


moravek.org