Alkoholoski Glasnik
Up Back Next

ULOGA MEDICINSKE SESTRE U DNEVNOJ BOLNICI ZA ALKOHOLOGIJU U KARLOVCU

Anđelka Jakimovski, med. sestra

Dnevna bolnica u Karlovcu djeluje u okviru Službe za duševne bolesti. Odvojena je od odjela u adekvatnom prostoru, koji ni po čemu ne podsjeća na bolnicu. 

U Karlovcu postoji duga tradicija Dnevne bolnice za alkohologiju , koja se početkom Domovinskoga rata gasi, a revitalizacija djelatnosti počinje u jesen 1996. godine.

Stručni tim čine liječnik specijalist psihijatar, profesorica psihologije, radni terapeut te dvije medicinske sestre. 

Stručni tim karlovačke Dnevne bolnice: dr. Anto Orešković, med.sestre Anđela Jakimovski (lijevo) i Karmela Migalić (desno), s gošćama iz Dnevne bolnice KB "Sestre milosrdnice" iz Zagreba, mr.dr.sc. Vesnom Golik-Gruber i med. sestrom Zinkom Bratuša i iz Psihijatrijske bolnice Jankomir soc. radnicom Dubravkom Lacković 

Skrb u dnevnoj bolnici se provodi dopodne, pet dana u tjednu, a uključuje psihoterapijski pristup kao vodeći koncept sustavnog liječenja. Medicinska sestra ima jednu od najvažnijih i najzahtjevnijih uloga u liječenju alkoholičara i njegove obitelji. Alkoholizam je bolest koja ne zahvaća samo alkoholičara već i njegovu suprugu, djecu, roditelje, te stoga usporedo treba liječiti obitelj. 

U provođenju obiteljske terapije vodi se briga o obiteljskom sustavu kao cjelini, a svakome članu omogućuje se sazrijevanje, rast i razvoj. Napušta se prošlost i govori se o budućnosti, a to znači promjenu svih članova obitelji. 

Pacijente sestra stimulira, motivira i potiče da zauzmu vodeću ulogu u vlastitom liječenju. U dnevnoj bolnici nema instrumenata, nema njege bolesnika niti drugih zahvata, ona ima zadaću pomoći ljudima koji su zbog raznih uzroka skrenuli s puta dostojnog čovjeka. 

Upravo zato što je žena, supruga i majka, kćerka ili sestra, svojim pacijentima omogućuje viđenje one strane života na kojoj je došlo do vidnih odstupanja. Sestra je u Dnevnoj bolnici domaćica koja pruža toplinu i dobrodošlicu svim pacijentima, skrbi se o njihovim potrebama. 

Ona mora biti i dobar ekonomist, brinuti se i za administraciju, svemu učinjenom za pacijenta. Provodi edukacijski program koji obuhvaća učenje o alkoholizmu, prevenciji, liječenju i rehabilitaciji. 

Sestra je najbliža suradnica liječniku te mu prenosi sva svoja zapažanja tijekom rada. Biti sestra, znači biti između bolesnika i tehnike, upotrijebiti sve svoje znanje i dobrotu te pomoći razumijevanjem. 

Medicinska sestra za sukladan rad u alkohološkom programu treba imati toplinu, veliku volju, inventivnost, htijenje, znanje i želju za trajnom edukacijom. 

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! | Poveznice |
Copyright © 1997-2001
Webmaster&Design: Moravek


moravek.org