Alkoholoski Glasnik
Up Back Next

UZBUDLJIV SUSRET S PSIHOTERAPEUTOM 
PROF. DR. MAURIZIOM TROCOSOM

Dr. Neda Vičić, 
spec. opće medicine (u mirovini)

 Pretposljednjeg petka u ožujku ove godine organiziran je susret s prof. dr. Mauriziom Troncosom na tribini za psihološku pomoć "Petkom u pet", koju vodi prof. Ljubica Uvodić-Vranić.

Prof. Troncoso došao je na kratko u naš grad u kojem je studirao na Medicinskom fakultetu i radio u Klinici za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice".

Svi koji su nekada bili njegovi pacijenti ili vanjski suradnici, htjeli su se makar na kratko s njim susresti. U maloj dvorani Doma zdravlja na Trešnjevci srdačno smo ga dočekali.

Kao domaćica tribine, prof. Uvodić, vidno uzbuđena, zaželjela mu je dobrodošlicu, a onda je prof. Troncoso počeo govoriti tiho i polako o boravku i radu u svojoj domovini Čileu, o Santiagu - gradu u kojem sada živi i radi.

Osnivajući odjel za bolesti ovisnosti, morao je promijeniti svoj pristup ljudima koji žive u kulturi gdje je kokain uobičajena droga i gotovo se redovito uživa uz alkohol. Nije odustao od obiteljskog pristupa u liječenju ovisnika, u klubove prima istovremeno ovisnike o drogama i alkoholu. Suradnici su mu medicinske sestre, socijalni djelatnici, defektolozi, ali ne i liječnici. Kazao nam je: "Vi ne znate cijeniti ono što imate!" Vi imate Zagrebačku alkohološku školu, koju je utemeljio prof. dr. Vladimir Hudolin i koja je poznata i priznata u svijetu.

Uvažavajući da je rat od 1991. godine učinio mnogo zla, doveo do osipanja klubova, ipak je istaknuo da je rad u sadašnjim našim klubovima slabije kvalitete nego što je bilo prije rata. Morate pokazati više aktivnosti u podizanju kvalitete rada u klubovima, naglasio je u razgovoru s nama. Preporučio je da se sastanci na Trešnjevci prošire i na "Utorkom u 6", kako bi na toj tribini započela daljnja edukacija liječenih alkoholičara za dostručne djelatnike. 

Tada se javio prim. dr. sc. Darko Breitenfeld i napomenuo da se organizira seminar u Klinici za alkohologiju s naslovom: "Nauk o obiteljskom životu i radu u klubu liječenih alkoholičara" za članove klubova i koji će započeti s radom koncem mjeseca travnja ove godine.

Slažem se s prof. Troncosom da treba podići kvalitetu rada u klubovima, proširiti edukaciju na što veći broj liječenih alkoholičara, ali i učvrstiti i stvoriti zajedničku koncepciju, predodžbu o radu u klubu liječenih alkoholičara.

Sastanak s prof. Maruiziom završio je nakon dva sata druženja. Svi su željeli puno toga pitati i čuti. Rastali smo se s psihoterapeutom koji je živio dvadeset godina u našoj sredini, ovdje u Zagrebu, a onda nastavio raditi u svom stilu s ovisnicima u svojoj domovini Čileu.

Želimo mu dobro zdravlje i uspjeh u onom što je tamo započeo prije nekoliko godina.

Feniks nikada ne umire!

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! | Poveznice |
Copyright © 1997-2001
Webmaster&Design: Moravek


moravek.org