Alkoholoski Glasnik
Up Back Next

POLOVINA OVISNIKA DOLAZI IZ OBITELJI ALKOHOLIČARA

-Preneseno iz Novog lista, 19. travnja 2001.

Prim. dr. sc. Milan Gudelj, dugogodišnji ravnatelj Centra za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti u Rijeci, izabran je za voditelja projekta umreženih savjetovališta i klubova za liječenje ovisnosti, koji je hrvatski Crveni križ predstavio javnosti u Zagrebu, 16. 4. 2001.g., a koji će s 2 milijuna kuna u ovoj godini financirati Tvornica duhana Rovinj. 

Prim.dr.sc. Gudelj ističe kako je javnosti manje poznato da je Hrvatska potpisnica memoranduma Svjetske zdravstvene organizacije, kojim se između ostalog obvezala da će jedan posto od poreza na promet alkoholnih pića i duhanskih prerađevina odvajati za program prevencije ovisnosti. Netko je izračunao da bi to iznosilo 300 tisuća maraka godišnje. Međutim, Hrvatska do sada iz tog fonda nije odvajala ništa. Na sreću, ovih 2 milijuna kuna sama je ponudila Tvornica duhana Rovinj.

Za edukaciju stručnjaka u savjetovalištima predviđeno je od toga 600 tisuća kuna, a zatim otprilike isto toliko i za edukaciju voditelja u klubovima po županijama. Oko 450 tisuća kuna predviđeno je za stručnu literaturu, no kako brošure već postoje taj bi se iznos mogao prenamijeniti za početak izvođenja programa prekvalifikacije mladih ljudi za deficitarna zanimanja. Naime, svake se godine iz riječkih škola ispisuje 600 do 900 učenika, kojih se veliki dio ne može zaposliti, a jedna od rijetkih stvari koja im pruža zadovoljstvo je droga. 

Prim.dr.sc. Gudelj traži da se u centrima liječe ovisnici o svim drogama. U svojim istraživanjima u postojećim centrima, pokazalo se da više od 50 posto ovisnika dolazi iz obitelji alkoholičara. U takvim obiteljima nikoga se ne može liječiti pojedinačno, jer je sredina u koju se vraća već sama po sebi bolesno okružje. Ako centri ne budu obuhvaćali te probleme, bit će promašaj.

Klubove liječenih ovisnika moraju voditi volonteri, nema toliko novca da bi ih vodili stručnjaci. U svijetu , međutim, nema previše iskustva s volonterskim vođenjem klubova, tako da ćemo mi stjecati iskustva koja će biti vrijedna ne samo za nas nego i za svijet. 

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! | Poveznice |
Copyright © 1997-2001
Webmaster&Design: Moravek


moravek.org