Up Back Next

IZ TISKA | 74

Odabrao: Josip Čelan

LATINICA, HTV

Večernji list - Iako je elegantno, sigurno i samouvjereno konstatirao da je njegova gošća Zdenka Majkić odgajana u patrijarhalnoj obitelji, iako je dopustio neumjereno duge monologe, iako je gubio ritam i gubio napetost, Denis Latin za Latinicu o alkoholizmu zaslužuje smiješak.

Progovorio je, uz hrabre goste - već spomenutu gospođu Majkić i gospodina Nikolu Fratrića - o alkoholizmu poprilično otvoreno. No, ipak - ne znam je li to sreća ili nesreća - još uvijek je tabu tema zavirivati u čašice javnih osoba, čije vrline ostaju javne a poroci - tajni. Najelokventniji gost Latinice bio je Predrag Raos pojašnjavajući zašto su njega kolege književnici uhvatili za izraz, a pijanog kolegu - nisu.

Top

BARE POSVETIO ALBUM OVISNICIMA O HEROINU I ALKOHOLU

Jutarnji list - Na sjajnoj svirci u dupkom punom klubu Sax predstavljen je album Izgubljen i nađen, posvećen svim liječenim i izliječenim ovisnicima o heroinu i alkoholu. Karizmatični pjevač, donedavni frontmen ponajbolje hrvatske rock-grupe Majke kaže: Ovo što pjevam moj je život, ništa lažno. Prošavši paklenu kalvariju i pobijedivši mračnu životnu neman, naposljetku je, kaže, odlučio potražiti radost življenja. Sve to najbolje potvrđuje naslov albuma kao i pjesme: "Ne pomišljaj na kraj", "Put ka sreći", "Pokreni se", "Neka se čudo desi"... 

Nove pjesme izazvale su oduševljene reakcije i pljesak publike.

Top

ZAGREBAČKI CRNI PETAK

Večernji list - M. Stražimir: -Mladi M.P. umro je ovog tjedna od zadobivenih rana koje mu je nanijela grupa napadača nakon svađe u kafiću. G.T. je pak obrijao glavu i priključio se skinheadima pa sa sudruzima napravio nered na Glavnom kolodvoru, potukavši se s bjeguncima iz Iraka i Bangladeša. 

Pružio je otpor i policiji pa je prevezen u Bolnicu Vrapče, gdje će vjerojatno biti na dužem liječenju. To je samo vrh ledenog brijega ovotjednih ispada u Zagrebu. Podaci o incidentima zapanjuju, a stalno se govori da je Zagreb tih i miran grad. I zaista, poslije 22 sata na ulicama život zamire, ali počinje bujati u kafićima i drugim ugostiteljskim objektima. 

To ne bi bilo strašno da pojedincima maligani ne uzburkaju krv. Do prije sat vremena najbolji prijatelji postaju smrtni neprijatelji. Počinje obično bezazlenom svađom, zatim prorade šake, pivske boce, noževi i pištolji. Takvi bliski susreti obično završavaju na kirurgiji ili policiji. Agresivnost izazvana tko zna čime, podgrijana alkoholom, uzima sve više maha. 

Što reći o kućnim prizorima u kojima alkoholom obuzet pater familias terorizira obitelj, a katkada i susjedstvo, a idućeg dana pojma nema što je radio. Ili o agresivnim sinovima koji željni droge izazivaju prave bure u svojim domovima. Primjerice, ovog je tjedna evidentirani narkoman pretukao baku, oca i majku, porazbijao pokućstvo i rastjerao ostale ukućane, da bi jutro dočekao na psihijatriji. 

Nažalost, to je svakonoćna slika grada čije ulice utihnu već u 22 sata. A što se događa poslije, najbolje svjedoče čekaonice kirurških ambulanata, policijske postaje i uznemireni susjedi.

Top

PRODAJA ALKOHOLNIH PIĆA U KORIZMI PALA ZA 20 POSTO

Jutarnji list - Nama korizma traje već deset godina - rezignirano su na pitanje je li smanjena prodaja alkoholnih pića tijekom četrdeset dana prije Uskrsa, kad se vjernici običavaju odreći nekog poroka kojem su inače skloni, odgovorili su konobari jednog kafića u popularnoj Tkalči. 

S malo više optimizma, ali i relativno sličnim odgovorima, reagirali su i ostali konobari u gradskim kafićima. U Buldogu su se tješili da im je, nasuprot smanjenju prodaje žestokih pića, porasla prodaja svih vrsta piva. Unatoč tomu, kako kažu, znatno je manji promet, kao i broj gostiju. 

Odricanje Zagrepčana od uživanja u dobroj kapljici rezultiralo je i 20-postotnim smanjenjem prodaje žestokih pića u diskontima. Od domaćih žestokih pića, na ljestvici traženosti prvo mjesto još drži Badelov pelinkovac, a viski sve teže pronalazi kupca. 

Po svemu se čini da je u posljednje vrijeme konzumiranje piva, koje je službeno još uvijek prehrambeni proizvod, pribjegao dobar dio potrošača jer je porast prodaje zabilježila čak i Karlovačka pivovara. 

Od svih njihovih proizvoda posljednjih je dana, kako kaže Josip Grdaković, rukovoditelj prodaje u zagrebačkom predstavništvu, ipak najtraženije bezalkoholno pivo Rally. 

-Mi smo jedini hrvatski proizvođač tog piva koje se, prema nekim pokazateljima, najbolje prodaje upravo tijekom korizme - tvrdi Grdaković.

Top

OŽENJENI SU ZDRAVIJI

Yahoo! News - Muškarci koji obudove ili se razvedu mogu izgubiti više od bračne družice. Oni će vjerojatno odustati od niza zdravstvenih navika koje im pomažu u zaštiti od bolesti i prerane smrti. To je pokazalo istraživanje koje su ovih dana na godišnjem sastanku Američke psihijatrijske udruge u Montereyu predstavili dr. Ichiro Kawachi i kolege iz Škole javnog zdravlja pri bostonskom sveučilištu Harvardu. 

Razvedeni i obudovjeli, naime, jedu manje povrća, više piju i imaju manje izgleda odreći se pušenja nego oženjeni muškarci. Istraživanje, provedeno među 30.000 muškaraca, pokazalo je da se, nakon smrti partnerice, tjedni unos povrća smanjio za više od tri obroka, odnosno za gotovo dva nakon razvoda. Razvedeni mnogo češće puše nego oženjeni, no oni koji su se ponovo vjenčali, obično bi ostavljali cigarete. Udovci, pak, popiju do 21 piće tjedno više od oženjenih muškaraca. 

- Žene imaju zdrav učinak na muškarce. One su općenito mnogo savjesnije kada je riječ o odlasku liječniku ili zubaru. Čak i ako rade, one češće kuhaju nego muškarci - ističe dr. Kawachi. 

Jedno je ranije istraživanje pokazalo da razvod ili odvojenost od bračne partnerice udvostručuje opasnost od samoubojstava muškaraca, a takvu povezanost u žena nije se moglo ustanoviti. Drugo je istraživanje povezalo niži krvni tlak u muškaraca uz društvenu potporu bračne družice.

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! |
Copyright 1997-2001
Webmaster&Design:


moravek.org