Up Back Next

IZ TISKA | 73

Odabrao: Josip Čelan

ŽENE NISU IZNIMKA

DOKTOR U KUĆI - Više od milijun stanovnika u Hrvatskoj konzumira alkohol u količinama većim od prihvatljivih. To znači, da gotovo jedna četvrtina od ukupnog broja stanovnika u našoj zemlji sreću, utjehu ili možda zaborav i razrješenje svojih problema traži u primamljivoj kapljici, što im na kraju stvara ozbiljan problem. Tako da više od 200.000 boluje od alkoholizma. Samo u Centar za proučavanje i suzbijanje alkoholizma pri Klinici za psihijatriju KB "Sestre Milosrdnice", koja je referentni centar Ministarstva zdravstva za probleme alkoholizma, godišnje dođe na liječenje između 1500 i 2000 pacijenata. Među njima je i manji broj "povratnika". Onih kojima alkohol još uvijek znači slamku spasa ili životno veselje nad svim drugima. Dobna granica onih koji uživaju u neprimjernim količinama alkohola, na žalost, snižava se iz godine u godinu. Prema podacima, prije petnaestak godina prosječna životna dob muškaraca koji su dolazili na liječenje bila je između 45 i 50 godina, a sada je oko 35 godina! No, ima i onih vrlo mladih. 

Unatrag 20 godina, na sedam liječenih muškaraca liječila se jedna žena. Danas ih je četiri. Koji je razlog, teško je reći. Je li nekada bilo manje "ženskog" alkoholizma ili je sada taj problem izašao na vidjelo. A možda je razlog u promijenjenom načinu života. U svakom slučaju, žene su danas prisutnije u liječenju od alkoholizma. Istraživanja koja su radili stručnjaci iz KB "Sestre Milosrdnice" pokazuju da 65 do 70 posto liječenih pacijenata apstinira, suzdržava se od uzimanja alkohola jednu godinu, a između 40 i 45 posto pet godina.

Top

PRONAĐEN PROTUOTROV ZA METILNI ALKOHOL

NEW ENGLAND JOURNAL OF MEDICINE - Fomepizol, protuotrov za otrovanje antifrizom, koji se u ljekarnama prodaje pod nazivom Antizol a proizvodi ga tvrtka Orphan Medical iz američke savezne države Minnesote, djeluje i protiv metanola. Te smrtonosne inačice alkohola ima u nizu industrijskih proizvoda, od tekućine za pranje vjetrobrana, gorivu za kampersku peć, stroju za fotokopiranje te u nekim bojama i lakovima, ali i u loše napravljenom alkoholnom piću. Lanjske je jeseni takvo piće, kupljeno na crnom tržištu, ubilo više od 200 ljudi u El Salvadoru i u Keniji. 

Istraživači iz američkog središta za otrove Carolinas iskušali su fomepizol na 11 žrtava otrovanja metanolom u bolnicama širom SAD. Devetoro ih se oporavilo, a dvojca su umrla jer su im mozgovi, zbog manjka kisika, bili već oštećeni pri dolasku u bolnicu. Metanol nije odmah otrovan, ali se u tijelu raspada na formičku kiselinu, koja može prouzročiti sljepilo i smrt. Etanol, najuobičajeniji pitki alkohol, može se umiješati u to raspadanje. Stoga se, dok američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) nedavno nije odobrila uporabu fomepizola pri otrovanju metilnim alkoholom, žrtvama metanola u žile uštrcavalo etanol, koji se potom očistilo iz krvotoka dijalizom. Održavanje ispravne razine etanola u krvi zahtijeva stalno motrenje bolesnika. Količinu fomepizola lako je izračunati, lijek se daje svakih 12 sati, a etanol se mora davati susljedno. Liječenje fomepizolom stoji oko 4000 američkih dolara po otrovanome.

Top

ŠTO VI PIJETE, PIJE I VAŠA BEBA

DOKTOR U KUĆI - Uzimanje većih količina alkohola nikad nije bezazleno, a pogotovo ne u trudnoći. Majke alkoholičarke gotovo u pravilu rađaju djecu s fetalnim alkoholnim sindromom. Djecu manje porođajne težine, koja imaju probleme sa spavanjem i hranjenjem, s vidom i sluhom. Slabije uče i napreduju, a u školi teže održavaju pažnju. Često je takvoj djeci potrebna i specijalna škola zbog njihovog usporenog razvoja i poremećenog ponašanja. Zato je najvažniji savjet: tijekom trudnoće ne pijte. Zapamtite, sve što popijete vi, popije i vaša beba.

Top

"TRUBA" OVISNIKA

Večernji list - Za razliku od indijske konoplje, anđeoska truba (botanički naziv: Datura suaveolens) nije zabranjena, a lako se uoči u nekom parku ili u susjedovu vrtu. Prepozna se po bjelkastim ili rumenkastim, tridesetak centimetara izduženim cvjetovima trubasta oblika. Te se "trube" sve češće spominju u crnim kronikama. Najnoviji slučaj iz Njemačke: Desetak đaka u Bavarskoj hitno je otpremljeno u bolnice, sa znacima teškog otrovanja. 

Radoznalci, pogotovo ovisnici, otkrivaju u vrtu besplatnu zamjenu za hašiš. "Trubu" žvaču ili skuhaju za čaj. U cvijetu Dature suaveolens nalazi se atropin i scopolamin, kojih ima i u velebilju (belladonna). To su alkaloidi, koji u većoj količini izazovu uzrujavanja, pomračenja svijesti, poremećaje vida, grčeve i delirije, sve do halucinacija. Znaci otrovanja potraju i dva dana. U takvim stanjima potreban je stacionarni postupak, boravak u bolnici. Ali to naoko bezazleno skrovište otrova raste među nama poodavno. Anđeoska truba u davnini je dopremljena iz zemalja Srednje i Južne Amerike. Uzgajala se kao vrtni ukras. No, širenjem ovisnosti o drogama, doznali su i laici ono što su oduvijek znali znalci, - da se u anđeoskoj trubi krije narkođavo. Otud najnovija uzbuna sa Zapada, iz crnih kronika novinstva. Pogledajmo bolje, tko se sve divi našim bjelkastim ili rumenkastim "trubama" u vrtu. I jesu li na broju i sutradan.

Top

VOZIO MOPED SA 4,31 PROMILA

Večernji list - TROGIR - Ante B. (29) iz Segeta Donjeg, neslavni je rekorder Županije splitsko-dalmatinske, ali zacijelo i ne samo nje. Iako je sa 3,5 promila alkohola u krvi riječ o komatoznom stanju, kod Ante je policija izmjerila čak 4,31 promila u krvi. Ante je takav Stepinčevom ulicom vozio motocikl "tomos", za koji nije imao ni vozačku dozvolu. Zbog nepoštivanja razmaka, udario je motociklom u automobil ispred sebe. Zanimljivo je da je Ante, na iznenađenje policije, i dalje htio upravljati motociklom, za koji mu je, uzgred rečeno, zbog sličnih prekršaja, još prije oduzeta vozačka dozvola.

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! |
Copyright 1997-2001
Webmaster&Design:


moravek.org