Up Back Next

PISMO IZ SLOVENIJE

Draga V.!

Šaljem Ti nešto gradiva o alkoholizmu u Sloveniji, tako da vidiš da ni kod susjeda nije sve idealno. Po europskoj listi smo na 2. mjestu, tako smo opet ispred vas. 17. siječnja je bio dan kad se puno pisalo i govorilo o alkoholizmu. Na TV-u u glavnim vijestima i na najpopularnijem radiju VAL 202 bilo je objavljeno da 11 % odraslih osoba u Sloveniji ubrajaju u alkoholne ovisnike. To mi se čini malo puno, ali nisu mi poznati kriteriji kada se netko "upiše" u tu kategoriju. 

Akcija Vive je na prvi pogled dobra, ali će neslavno propasti. Kad bi ju provela neprofitna organizacija, onda...? Ovako dijeliti nagrade za potpise i raditi promidžbu za vlastitu reviju, sve skupa je malo čudno. Kako bi bilo da i ugostitelji počnu kontra akciju u stilu: kuća časti rundom za svaki potpis. Osim toga, bune se i policajci, jer 0,1 promila je na granici točnosti instrumenta pa će i puno "pravednika" ostati bez dozvole. Suci su već sada pretrpani prijavama. Ukratko..."ni šanse - kot pravijo Slovenci". Ali, ipak je dobro da barem netko govori i piše o problemu. Ja mislim da se radi o društvenoj sljepoći, kad je riječ o segmentu alkoholizma za volanom. Zašto čovjeka koji je pijan za volanom ubio drugog čovjeka ne proglasiti ubojicom i tako ga tretirati na sudu i u medijima. Moglo bi se čak reći da je prije ubio s predumišljajem nego iz nehata, jer je svjesno pio i sjeo za volan. Za rodbinu ubijenoga je taj čovjek ubojica, a on odsjedi godinu-dvije i računa se da je time dosta "propatio". A rodbina mrtvog neka stvarno pati cijeli život. Možda bi ta kvalifikacija pomogla u razmišljanju, jer nitko zapravo ne želi biti ubojica. Znači, ako već ne mogu bez pića, ipak ne želim biti ubojica. 

Zapravo, o cijeloj stvari samo filozofiram, jer s pravim alkoholičarima nisam nikad imao posla. Jedno je trijezno, a drugo pijano razmišljanje.

Mi smo svi dobro ... Puno pozdrava Tebi ...

A.

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! |
Copyright 1997-2001
Webmaster&Design:


moravek.org