Up Back Next

STRUČNI ČASOPISI

"ALCOHOLISM"

Među mnogim znanstvenim i stručnim psihijatrijskim časopisima što se objavljuju u Hrvatskoj, jedini časopis koji se bavi alkoholizmom i drugim ovisnostima jest " Alcoholism " . Izlazi već trideset sedam godina, a tiska se na engleskom jeziku (sažeci su na hrvatskome i na engleskome jeziku). Znanstvenostručnog je karaktera, a njegov je izdavač Klinika za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti Kliničke bolnice " Sestre milosrdnice " u Zagrebu, u suradnji s International Council on Alcohol and Addictions, Lausanne, (Švicarska) i Alcohol Research Center, University of Trieste (Italija).

Prvi je broj objavljen davne 1964. godine, a te je godine osnovan i Centar za proučavanje i suzbijanje alkoholizma i drugih ovisnosti pri Klinici za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti u Zagrebu.

Utemeljitelj časopisa i njegov dugogodišnji urednik bio je prof. dr. Vladimir Hudolin, kojega je naslijedio prof. dr. Branko Lang. Glavnim i odgovornim urednikom je prof. Lang ostao sve do svoje prerane smrti.

"Alcoholism " danas ima zapaženo mjesto među svjetskim časopisima koji se bave problematikom alkoholizma i drugih ovisnosti. Časopis citiraju i indeksiraju važne međunarodne baze podataka ( BIOSIS, EMBASE/ Excerpta Medica, Addictions, Toxline i dr. ).

Nadamo se da će ovih nekoliko podataka o časopisu privući Vašu pozornost i potaknuti Vas da zavirite na njegove stranice i spoznate nešto više o problemima vezanim uz alkoholizam i druge ovisnosti. Spomenimo i to da, osim autora iz Hrvatske, svoje radove objavljuju i ugledni stručnjaci i suradnici poznatih svjetskih centara za alkoholizam i druge ovisnosti.

"Alcoholism " izlazi dva puta u godini (lipanj - prosinac), a godišnja pretplata za čitatelje iz Hrvatske iznosi 40,00 kuna.

Glavni i odgovorni urednik je prof. dr. Vlatko Thaller, predstojnik Klinike za psihijatriju Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice" u Zagrebu, pomoćni urednik je prof. dr. Flavio Poldrugo (Trst, Italija). Urednički odbor i Urednički savjet čine, uz stručnjake iz Hrvatske, stručnjaci iz brojnih zemalja svijeta, što časopisu i daje međunarodno obilježje.

S obzirom na to da "Alcoholism" prvi put predstavljamo čitateljima "Alkohološkog glasnika " , budućim pretplatnicima darujemo besplatno brojeve tiskane u 2000. godini.

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! |
Copyright 1997-2001
Webmaster&Design:


moravek.org