Up Back Next

IZ TISKA | 71

Izabrao: Josip Čelan

VELIKA POLITIKA ZALIVENA OBILJEM ALKOHOLA

Večernji list - Prim.dr.sc. Darko Breitenfeld, predsjednik Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti uz Mjesec borbe protiv alkoholizma: "Velika politika" razvijenog svijeta poprilično je poticana alkoholom uz podršku mnogih političara i multinacionalnih kompanija, uz prešutnu suglasnost puka i preobilnu podršku medija. 

Stoga se sadašnje daleko prekomjerno pijenje - do 10 puta iznad svjetskih javnozdravstveno podnošljivih kriterija!- teško može suzbijati odozgo. Veću uspješnost postižu akcije odozdo, to jest udruge svjetskih građana koje promiču zdrav i apstinentski način života. Kod nas su to klubovi liječenih alkoholičara, Hrvatsko društvo za suzbijanje alkoholizma, ali i niz stručnih ustanova. Što učiniti da se manje pije? Potreban je što progresivniji zakon o alkoholu, s većim alkoholnim porezom uz manju reklamu i sponzoriranje, te jače zakonske mjere u smislu reguliranja prometa bez alkohola.

Nadalje, svakako valja zabraniti prodaju i usluživanje alkohola mlađima od 18 godina! Potrebno je također poboljšati nastavu u autoškolama, a sa preventivnim akcijama treba krenuti od dječjih vrtića. Posebno su vrijedni i u nas uspješni obiteljski postupci u liječenju i rehabilitaciji alkoholizma, kako bi se - uz rezultate u klubovima liječenih alkoholičara - uključivanjem i djece prekinuo obiteljski lanac alkoholizma. 

Nakon pijanih norijada maturanata stigle su nam također pijane pivijade i sad s pijanom vožnjom i Martinje... 

Razmislimo, želimo li baš takav Zagreb ili bilo koji drugi grad, takvu nekulturu pijenja, toliko prekomjerno društveno pijenje alkohola - napose sada u sklopu Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti!

Top

MAMURLUK ZAMIJENILI VESELJEM
ZBOG SITNICA KOJE ČINE ŽIVOT

Večernji list - "Osvit" je jedan od 74 zagrebačka kluba za liječene alkoholičare. Okuplja 12 obitelji i osam samaca i jedan je od najaktivnijih klubova te vrste u Hrvatskoj. 

Dvaput na tjedan organizira sastanke na kojima se uči živjeti bez alkohola, a nekoliko puta godišnje članovi "Osvita" odlaze na izlete ili u posjet prijateljskim klubovima diljem Hrvatske. Rijetka su mjesta koja zrače pozitivnom energijom kao dvorana MS Prečko za "Osvitovih" sastanaka. 

Zadovoljstvo zrači iz svakog člana koji tvrdi da je ponovno rođen. Hasan, Tomislav, Zoran i ostali stalni članovi "Osvita" doista izgledaju sretno. Ni traga natečenosti, zbrkanim odgovorima, zavlačenju, nervozi, svim popratnim pojavama toliko tipičnim za kronične alkoholičare. A nekad su svi spadali upravo u tu kategoriju. 

- Ja sam pio 25 godina. Mislio sam da živim ispravno. Tek kad sam se počeo osjećati potpuno bezvrijednim i kad me više nitko nije cijenio, odlučio sam zatražiti pomoć. Kad piješ, ne možeš realno sagledati svoju situaciju.- pričao je Hasan Bašić dok je ostatak društva s odobravanjem potvrđivao, čekajući svojih pet minuta za ispovijed. 

Zadivljujuće je kako ti ljudi, donedavno slijepo odani alkoholu, iskreno i bez sustezanja govore o jednom od najvećih poroka današnjice. Kako inače na sastancima ne razgovaraju o alkoholu, činilo se da jedva čekaju priznati kako im je život bio siromašan, ispunjen samo alkoholnim parama, obiteljskim svađama i općim nezadovoljstvom. 

A upravo je, kažu, priznanje jedan od najtežih koraka prije izlječenja. Priznati najprije sam sebi, a potom liječniku. Zadatak "Osvita" je, ističu svi članovi, pružiti podrški svima koji su odlučili prestati piti. A "Osvit" prihvaća sve. Sve koji žele potpuno ostaviti alkohol i svako jutro biti veseli i nasmijani, a ne tmurni i natečeni. 

Koliko je život bez alkohola nešto sasvim drugo, može se zaključiti iz ovih Hasanovih riječi: - Sada jedva čekam da me zaustavi policajac i zamoli da pušem u balon.

Top

EUROPLJANI PIJANI PRIJE 13. GODINE

Večernji list - BRUXELLES - Prema podacima EU, sve više tinejdžera u dobi do 15 godina konzumira alkohol. Mnogi iskuse pijanstvo i prije 13. godine. Najviše takvih je u Velikoj Britaniji, Danskoj, Irskoj, Francuskoj, Finskoj i Švedskoj. Kultura pijenja u zemljama juga drugačija je. Mladi piju, ali mnogo umjerenije. Najomiljenije piće za opijanje jest pivo. EU najavljuje niz mjera, a prije svega kontrolu reklamiranja alkoholnih pića.

Top

CIGARETE SMRTONOSNIJE OD ALKOHOLA

Experimental Research - Piće u jednoj ruci, cigareta u drugoj. Što je smrtonosnije? Cigareta, kažu istraživači s američkog Vermontskoga sveučilišta. Čak će i pušači alkoholičari prije umrijeti od teškoća izazvanih pušenjem nego pijenjem. 

Dr. Gail L. Rose i prof. John R. Hughes ističu jaku statističku povezanost alkoholizma i pušenja. Oko 90 posto alkoholičara puši, u usporedbi s 24 posto pušača u općemu pučanstvu. - Treba biti oprezan kad se govori o ovisničkoj osobnosti. Očito je da ste, ako ste ovisni o jednoj drogi, u povećanoj opasnosti da postanete ovisni i o nekoj drugoj. 

Čini se da jedna droga mijenja način na koji osoba reagira na drugu --objašnjava dr. Kenneth A. Perkins, profesor psihijatrije na medicinskome fakultetu Pittsburškoga sveučilišta, koji također istražuje alkoholizam i pušenje. Do sada se bolesnike koji se liječe od alkoholizma nije odvikavalo od pušenja jer se smatralo da bi to bio prevelik stres koji bi ih mogao obeshrabriti u pokušaju da ostave alkohol. - Sada se vidi da to nije nužno tako. Dapače, i dugoročni će alkoholičari prije umrijeti od pušenja nego od alkohola. Stoga im treba davati lijekove za nadomještanje nikotina - kaže dr. Perkins.

Top

Dragi čitaoci, prvi put Vam se obraćam neposredno s dvije želje. Prvo bih Vas zamolio da mi odgovorite koju vrstu tekstova najrađe čitate u rubrici "Iz tiska"? 

Da li više ozbiljnijih znanstveno-stručnih informacija i tvrdnji ili više tragikomičnih događaja, te da li samo o alkoholu ili i o drugim ovisnostima, metodama zdravijeg življenja i sl. 

Molim Vas za Vaše mišljenje, konstruktivne kritike i korisne prijedloge. I drugo, u našem novom, trećem tisućljeću, svima Vama dragi čitaoci, kao i Vašim obiteljima, mnogo toplih i iskrenih želja za trijeznim, dugovječnim i sretnim životom najiskrenije Vam želi 

Vaš
Josip Čelan

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! |
Copyright 1997-2001
Webmaster&Design:


moravek.org