Up Back Next

Prenosimo s Interneta | 70

T.T. klik.hr 

 MLADI PUŠAČI - NERVOZNI STARCI 

Nervozni ste i palite cigaretu, možda je vaša nervoza i tjeskoba potencirana upravo cigaretama koje ste dimili u svojim tinejdžerskim godinama. Nova istraživanja sugeriraju da tinejdžeri pušači naginju psihičkim poremećajima u kasnijim godinama života. To se utvrdilo nakon petogodišnjeg promatranja grupe od 700 maloljetnika. Suprotno očekivanjima, mladi kod kojih su utvrđeni poremećaji kao što su napadi panike i agorofobija, u zrelim godinama nisu bili skloniji pušenju od ostalih u grupi, zapravo, događa se upravo suprotno. 

Tinejdžeri koji puše 20 ili više cigareta dnevno imaju 15 puta veću šansu da razviju napade panike, 7 puta lakše će imati strah od otvorenog prostora i druge fobije nego li njihovi vršnjaci koji nemaju naviku uzimanja duhana. 

Nikotin navodno uznemirava središnji živčani sustav, a doda li se tome i činjenica da pušači teže dolaze do kisika, uvjeti za razvoj tjeskobe su savršeni. 

Ovo i prethodno istraživanje koje dokazuje povezanost nikotina i depresije, proveli su stručnjaci pod vodstvom dr. Jeffreya Johnsona sa Sveučilištu Columbia. 

T.T. 08.11.2000.

Top

KOMUNICIRANJE S TINEJDŽERIMA

Između tinejdžera i roditelja u najboljem slučaju postoji samo generacijski jaz, no ako postoje problemi, a vi još uvijek niste naučili ispravno komunicirati, ne očekujte da stvari krenu na bolje. Ušutkavanje, konfuzne poruke i rečenice poput: - Bit će tako i gotovo!, bolje je previše ne upotrebljavati

Stručnjaci nabrajaju mnoštvo, ali najčešće pogreške u komunikaciji uključuju:

- Povlađivanje i ponižavanje. Ne bi bilo mudro reći nešto kao: 
- "Šta ti znaš, ti si još balavac!" Ili "Ti si jedno veliko razočaranje!"
Ovo će lako dovesti do potpunog prekida komunikacije. 
-Naređivanje, propisivanje i čitanje bukvice. Povremeno može, ako je zasluženo ali i onda s mjerom izbjegavajući riječi poput: "Bit će tako jer ja tako kažem!" ili "Dosta cmizdrenja..." Tinejdžer vas prestaje slušati, nitko nikoga ne čuje, svi su ljuti i ništa se ne rješava. 
- Apsolutna dominacija. Vi pričate, svi drugi imaju zatvoriti usta. 
- Shvaćajući sve osobno. Problem svog djeteta doživljavate kao svoj, neprestano pretjerujući u reakciji. Iz straha, dijete neće iznositi nove informacije i komunikacija je izgubljena. 
- Proturječne konfuzne poruke. Savjetujete jedno činite drugo ili se koristite ironijom. Možda kažete: - "Imaš tako veliki potencijal." Ali ton kojim to kažete možda šalje poruku poput: "Nisi ti ništa posebno." 

Pokušajte prekinuti s ovim lošim navikama. Budite na raspolaganju, slušajte ih suosjećajno i s ljubavlju i prepreke u komunikaciji će nestati.

T.T. 21.11.2000

Top

VJEŽBANJE DONOSI BOLJI SAN

Mnogi su otkrili da im redovita tjelesna aktivnost donosi neočekivane koristi: spavaju zdravije i bude se svježiji, djelomično zahvaljujući pojačanoj količini dubokog sna. 

Duboki san (faza 4) je period kada se tijelo obnavlja fizički, što je suprotno od R.E.M. faze sna koji ima više psihološku funkciju.

Istraživanja ukazuju da aerobic vježbe, posebno ako se sprovode u popodnevnim satima ili rano u jutro, donose dublji san ranije noću. 

Vježbanje može pomoći u težnjama za boljim noćnim snom i na razne indirektne načine. Opušteni mišići i zamor mogu pobijediti nesanicu omogućavajući da brže utonemo u san negoli obično. 
Vježbanje donosi i smanjenje tjelesne težine što dalje smanjuje simptome apneje (zastanka disanja), a može i umanjiti depresiju koja je kod mnogih čest uzrok nesanice.

Vježbe koje se obavljaju kasnije tokom dana pomažu u sporijem padu noćne tjelesne temperature. Ovo je posebno važno za starije osobe, no ipak ne zaboravite, nikako ne vježbajte bar četiri sata prije spavanja - postigli biste suprotan efekt. 

I mnogi drugi faktori utječu na navike spavanja. Najuobičajeniji savjet za ispravno ponašanje je svake večeri ići u isto doba na spavanje. Iako se radi o dobrom savjetu, često ga je nemoguće ispuniti. Ili radite do kasna ili ako već i legnete u isto doba, teško možete istog časa i zaspati. 

Puno važnije je ustati u isto vrijeme svakog jutra. Promjena naših navika buđenja i spavanja vodi k poremećaju našega biološkog sata i nesanice.

T.T. 19.10.2000.

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org