Up Back Next

NOVE KNJIGE

PROČITALI SMO ZA VAS

VERA PEIFFER: POZITIVNO RAZMIŠLJANJE

Sve što ste oduvijek znali o pozitivnom razmišljanju, ali se niste usudili ostvariti
Izdavač: Veble Commerce, Zagreb 1999.

Vladimir Lojna, 
Klub ZET "Podsused"
 
 

Kako biste izmijenili svoj život nabolje, potrebno vam je nešto više od teoretskog znanja. Naravno, to znači da ćete trebati preuzeti odgovornost za vlastito dobro i prestati optuživati svaku osobu za stvari koje su u vašem životu krenule naopako. To nije jednostavno jer je mnogo lakše okriviti svoje roditelje, vladu ili loše vrijeme za vašu vlastitu nesposobnost, nego priznati kako se niste previše trudili, pa se stoga još uvijek niste maknuli s mjesta.

Preuzimanje odgovornosti za vaše postupke predstavlja pobjedničku strategiju jer vam ono otvara vrata prema novim mogućnostima da postanete uspješna osoba. Kad govorimo o uspjehu, tada govorimo o velikom broju različitih područja kao što je zdravlje, bogatstvo, sreća i ostvarenje osobnih težnja.
Na Vašem putovanju prema boljem životu najveći neprijatelj (osim vas samih) bit će vam vaše navike. Ako svom životu želite dati pozitivniji smjer, nudimo vam nekoliko savjeta na koje biste trebali obratiti pozornost:

- Preuzmite odgovornost za vlastito ponašanje i vlastite osjećaje. Oni su vaši i vi ste jedina osoba koja na njih može utjecati. Nemojte očekivati promjenu u vanjskom svijetu, jer se ona neće dogoditi.
- Razmotrite svoju situaciju. Kakva je vaša trenutna situacija? Proanalizirajte svaki njezin aspekt - zdravlje, financijska situacija, posao, partner, vlastiti image itd. Koje biste aspekte željeli postići?
- Sastavite popis stvari koje želite izmijeniti i poredajte ih ovisno o njihovom prioritetu. Pozorno ih analizirajte, jednu po jednu - lakše je suočiti se s jednom stvari, nego krenuti u površno suočavanje s nekolicinom u isti mah.

Proučite problem koji se nalazi na prvom mjestu vaše liste. Kakav je stvarni problem? Odvojite ga i odredite vanjske činitelje koji su se umiješali. Kakvi su vaši stavovi koji otežavaju situaciju.
Izbacite iz svog rječnika izraz "NE MOGU". Ako kažete "ne mogu", postavljate si ograničenja. Ispunite misli slikama na kojima ste nova osoba.

Pogreške su vitalan sastojak životnog procesa. Ako činite pogreške, to znači da ste aktivni i živi. Prihvatite pogreške kao sastavni dio procesa koji se neprekidno odvija i koji vam pomaže da postanete najbolja moguća osoba. Koristite pogreške kao svoju prednost. Ako ste učinili pogrešku, potanko razmislite o njoj i analizirajte što je krenulo u krivom smjeru. Zbog čega se ona dogodila? Jeste li postupali bez razmišljanja? Jeste li predugo oklijevali i izgubili ono ćemu ste težili? Jeste li bili živčani i stoga učinili neku glupost?

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org