Up Back Next

IZ TISKA | 68

Odabrao: Josip Čelan  

NA TV TREBA REKLAMIRATI I VINO
Večernji list

SPLIT - Mr Božidar Pankretić, ministar poljoprivrede i šumarstva, u razgovoru s čelnicima Splitsko-dalmatinske županije rekao je: "U Hrvatskoj nemamo dobar marketing proizvođača vina. Osobno ću se založiti za to, ako se na TV mogu reklamirati piva, a nismo pivska zemlja, da se reklamira i vino."

Top

ŠUKER NE MOŽE BITI OLIČENJE SNAGE UZ KARLOVAČKO PIVO
Večernji list

ZAGREB - Uloga i značenje medija u poticanju prevencije ovisnosti bila je tema okruglog stola koji je u prostorijama Gradskog poglavarstva organizirao Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb. Pročelnik Zvonimir Šoštar, upoznajući nazočne s novim programom prevencije ovisnosti, istaknuo je da će programom na području Zagreba biti obuhvaćen alkoholizam, pušenje i narkomanija mladih, a u njihovu suzbijanju sudjelovat će nastavnici, pedagozi, teolozi, liječnici, socijalni radnici i policija. Dr. Darko Breitenfeld istaknuo je da je alkohol jedan od najtežih mladenačkih ubojica, dodajući da je osobit problem u tomu što malodobnici mogu svugdje piti. Netko je kriminalnom akcijom i utjecajem snizio cijenu pivu, tako da je ono opterećeno sa samo 7 posto poreza. Ne smiju biti prikazivane reklame koje potiču pijenje alkohola. Ne može Šuker biti prikazivan na TV-u kao oličenje snage u vezi s Karlovačkim pivom. Koliko je alkoholizam uzeo maha, najbolje govori podatak da 3000 ljudi umire godišnje od posljedica opijanja, 14 osoba umire zbog pušenja, a njih između 40 i 50 zbog drogiranja.
 

Top

SOROS ĆE POMOĆI PROGRAM PREVENCIJE OVISNOSTI
Večernji list

Pročelnik za zdravstvo Zvonimir Šostar u SAD-u je dogovorio suradnju zagrebačkog medicinskog fakulteta s harvardskim sveučilištem. Susreo se i s Georgeom Sorosom koji je obećao financijsku potporu zagrebačkom programu prevencije ovisnosti.

Top

ONEMOGUĆITE MLADIMA DODIR S DROGOM
Večernji list

KRIŽEVCI - Msgr. Vlado Košić, pomoćni biskup zagrebački, na petoj obljetnici kanonizacije Marka Križevčanina pozdravio je vjernike u ime zagrebačkog nadbiskupa msgr. Josipa Bozanića, te posebno upozorio na veliku opasnost od narkomanije među mladima i pozvao odgovorne "da se zamisle da se to zlo iskorijeni, da se onemogući da mladi uopće dođu u dodir s drogom".
 

Top

VEZA ALKOHOL - CIGARETA
Večernji list

Jedno znanstveno otkriće istraživača s Purdue University u SAD-u, otkriva nove i zanimljive činjenice: postoji neka veza između potrebe za cigaretom i alkohola. Očito je da jedno vuče drugo; nova čaša piva traži novu cigaretu i tako redom! Stefan Tiffany koji je predvodio multidisciplinarni istraživački tim kaže: - Kad čovjek želi pušiti, srce ubrzava rad, koža postaje vlažnija, dlanovi se znoje, a temperatura prstiju naglo padne. Po svemu sudeći veza alkohol-pušenje dolazi iz centra u mozgu koji možemo nazvati centar za uživanje. Nadalje slijedi još jedan zaključak; želite li prestati s pušenjem, trebali biste prestati piti jer uzajamno ovisnička veza alkohola i pušenja vrlo je jaka. 
dr.sc. I. Kulier

 

Top

ALKOHOL JE VEĆE ZLO OD LAKIH DROGA
NOVI LIST 

Interview: Marija Lugarić, najmlađa saborska zastupnica, o problemima mladih i dekriminalizaciji droge: Više me smeta kad vidim alkoholiziranog čovjeka i mislim da je on opasniji za sebe i okolinu nego netko ko je napušen. 

Primjer koji to dovoljno dobro oslikava je kad su na europskom nogometnom prvenstvu policajci ostali zatečeni ponašanjem engleskih huligana. 

Policija se spremila na nerede, ali je ostala zatečena što nije bilo ni jednog izgreda, jer su se engleski navijači po dolasku u Nizozemsku napušili trave i samo se cerekali. Sljedeći put su se napili, pa smo mogli vidjeti kakvih je onda nereda bilo. 

Problem droge više govori o starijima koji su doveli mlade u situaciju da uopće moraju nešto konzumirati. 

Činjenica je da su mladi izgubili bilo kakvu perspektivu. Oni će završiti školu i neće moći ništa raditi, a vidjet će svog vršnjaka kojemu su se roditelji preko noći obogatili, pa živi kao Rockfeler.

Top

EUROPLJANI UMIRU ZBOG ZAGAĐENJA
The Lancet

PARIZ - Deseci tisuća Europljana svake godine umiru zbog zagađenja zraka. 

To je zaključak istraživanja objavljenog u britanskom medicinskom časopis The Lancet. Šest posto smrtnih slučajeva zabilježenih u godini dana u trima promatranim zemljama - Austriji, Francuskoj i Švicarskoj - ili ukupno 40 tisuća mrtvih, posljedica su atmosferskog zagađenja. 

Za polovinu izravnu krivnju snose automobili, tvrdi ekipa dr. Nina Kunzlija s bazelskog sveučilišta. 

Zbog zagađenja kao posljedice cestovnog prometa, godišnje od kroničnog bronhitisa oboli čak 25 tisuća odraslih osoba, zabilježi se više od pola milijuna napada astme i više od 16 milijuna slučajeva kroničnog umora. 

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org