Up Back Next

IZ TISKA | 65

Priredio: Josip Čelan  

Večernji list, 7. lipnja 2000.
PAMETNI NOSIĆI

NEW SCIENTIST - Djeca alkoholičara drugačije reagiraju na miris alkohola od druge djece

Možda ćete to uspjeti prikriti od šefa, ali vaša će djeca uočiti da s pićem imate problem - koji zaudara.

Djeca alkoholičara uglavnom mrze miris alkohola, priopćeno je na nedavno održanom znanstvenom skupu u Sarasoti, na Floridi. Julie Mennella i Pamela Garcia u Središtu za kemijske osjete Monell, u Philadelphiji, znaju da djeca kojima su roditelji alkoholičari drugačije reagiraju na igračke s mirisima etanola nego ona čiji roditelji ne pretjeruju s alkoholom. 

Da bi otkrile kako reagiraju na miris alkohola, zatražile su od 150 djece između četiri i šest godina da identificiraju neke mirise. 

Bočice s poželjnim mirisima trebalo je dati Velikoj ptici, liku iz serije "Ulica Sezam", a one s neugodnim mirisom trebalo je dati Oscaru, liku koji živi u kanti za smeće. 

Od roditelja djece zatraženo je da odgovore na anketni upitnik. Neka su se pitanja odnosila na navike u piću, kako bi se odvojili oni koji piju da bi zaboravili brige od sretnika koji popiju čašicu u društvu. 

Kod roditelja koji nisu imali nikakva problema s pićem, 66 posto djece dalo je boce s mirisom piva Velikoj ptici, navodeći da im se miris vrlo svidio. 

Nasuprot tomu, 74 posto djece kojima su roditelji problematični alkoholičari dalo je bocu Oscaru, sugerirajući da im se ne sviđa. Julie Mennella kaže da tako uočljive razlike u skupinama nisu došle do izražaja pri drugim ugodnim i neugodnim mirisima. 

Mišljenja je da djeca stvaraju emocionalni kontekst u kojemu doživljavaju alkohol u kući. "Odbojne spoznaje o alkoholu možda se stječu u ranijoj dobi nego što se dosad mislilo. A mirisi na koje se navikavamo rano u životu čini se da se dugo zadržavaju", kaže Mennella.

Top

Glas Koncila, 15. lipnja 2000.
NEMA LAKIH DROGA

Enrico Garguillo, voditelj centra zajednice "Novi Svijet" u Nuniću kod Kistanja:

 " Iz osobnog iskustva mogu reći da ne postoje lake droge. Postoji droga i gotovo! Kad se netko počinje drogirati, to postaje problem. Hašiš i marihuana predsoblje su heroina."

Top

Večernji list, 25 svibnja 2000.
HRVATSKI VINSKI VITEZOVI

Napokon smo u Europi, rekao je novi vitez pripravnik Europskog reda vinskih vitezova Ante Ledić, uz kojeg su viteškim medaljama ovjenčani i Bratulić, Zoričić i Enjingi. 

Poslije višegodišnjih priprema Hrvatska je napokon potkraj prošlog tjedna pristupila Europskom redu vinskih vitezova. 

To tijelo sa sjedištem u Željeznom u austrijskom Gradišću okuplja oko 1200 članova iz 18 zemalja, redom odličnike i uglednike s različitih područja djelatnosti. 

Zadatak mu je širenje spoznaje o vinu i kulturi vina, poticanje druženja, prijateljstvo i povezivanje među ljudima i narodima te različite dobrotvorne akcije.

Top

Večernji list, 25. svibnja 2000.
IZ GUBITKA KONCENTRACIJE U - BOLEST

Kad su stručnjaci u laboratorij sa životinjama pustili zrak zasićen pozitivnim ionima, za pet do sedam dana sve su uginule! 

Istraživanje na ljudima dobrovoljcima potvrdilo je da su pojedinci koji su bili izloženi pozitivnim ionima - kojih je južni vjetar prepun, a pune su ga i prostorije sa suhim zrakom i cigaretnim dimom - patili od glavobolje, migrena i povračali su! 

Pod utjecajem negativnih iona te su tegobe brzo nestale. Pozitivni ioni uzrokuju povećanje krvnog tlaka, deformacije i bolest tkiva te starost.. 

Znanstvenici upozoravaju na opasnost od pušenja jer dim "guta" negativne ione, pa ljudi u zadimljenoj prostoriji gube koncentraciju, razdražljivi su i skloniji brojnim bolestima. 

U prostoriji suh zrak također je nabijen pozitivnim ionima, što smanjuje pritisak krvi u plućnim alveolama, a to smanjuje fizičku i psihičku aktivnost. Istodobno se u tijelu stvara stres hormon, uzročnik neurotskih i psihosomatskih bolesti.

Top

Jutarnji list, 23. svibnja 2000.
EGIPĆANI NE PIJU COCA-COLU ZBOG GLASINE DA JE U LOGOTIPU SKRIVENA BOGOHULNA PORUKA


KAIRO - Tisuće Egipćana prestalo je piti Coca-Colu nakon što se tom zemljom proširila glasina da je u logotipu tog napitka skrivena bogohula poruka uvredljiva za muslimane. 

Prema glasini, u logotipu starom 114 godina, skrivena je poruka "Nema Muhameda, nema Meke" koju su, čitajući je zdesna nalijevo na arapskom otkrili neki učeni svećenici. 

Nakon što su muftije održale savjetovanje, ipak su zaključili da nema uvrede vjere u logotipu, čak ni ako se on čita u zrcalu ili mu se dodaju neke crtice.

Top

Večernji list, 22. svibnja 2000.
U PUSTINJU ZBOG PUŠENJA


PERTH - Edward Furtak kupio je prije šest mjeseci vatrogasni automobil, napunio ga vodom i hranom te nestao. 

Obitelji je samo rekao da ide u pustinju. Zabrinuta obitelj je njegov nestanak prijavila policiji, koja ga je bezuspješno tražila. 

Nakon šest mjeseci javio se majci da bi joj čestitao rođendan. 

Rekao je da je jedini način da se odvikne od pušenja bio odlazak u pustinju.

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org