Up Back Next

RIJEČ UREDNICE | 64

Mr.sc.dr.Vesna Golik-Gruber   

 

Poštovani čitatelji!

U ovom broju Alkohološkog glasnika želimo upozoriti na opasnosti zagovaranja umjerenjaštva u prevenciji alkoholizma, a svoj stav o tome prezentirao je u stručnom prilogu dr. Botteri iz Splita. Ispričavam se što je greškom prilog već najavljen u prošlom broju Alkohološkog glasnika.

Nažalost, velik broj apstinenata i dalje zastupa umjerenjaštvo za ostale članove svoje obitelji i šire, umjesto da se oni, koji su sami velikim dijelom žrtve takvih stavova, jasno distanciraju i proklamiraju zdravije načine življenja.

Podržavajući kult alkohola, odnosno alkoholnu kulturu, pomažemo mnogima na putu razvoja alkoholizma. Mnogi to rade u neznanju, no oni koji imaju saznanja ili vlastita loša iskustva, trebali bi malo više o tome razmisliti i prestati zastupati umjerenjaštvo.

Pijenje alkohola je rizično ponašanje. Zašto rizično? Rizično jer može s vremenom kod redovite uporabe prerasti u ovisnost zbog samog farmakološkog djelovanja alkohola. Pije se iz užitka, a užitka nikad dovoljno, te to može biti put u ovisnost. Pije se da se ublaže živote poteškoće, odnosno bar na neko vrijeme potisnu, što često dovodi do novih dodatnih poteškoća i nesposobnosti nošenja s najmanjim problemima bez alkohola. Rizično jer uzrokuje mnoge nesreće na radu ili u prometu. Rizično za mnoge bolesnike, za trudnice i djecu. Rizično jer izaziva zdravstvena oštećenja. S obzirom na te i druge rizike, ne bi trebalo proklamirati umjerenjaštvo već nepijenje.

U svakom slučaju ne bi trebali propagirati umjerenjaštvo alkoholozi, liječeni alkoholičari i njihove obitelji. Zar ne?

Srdačan pozdrav.

  

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org