Up Back Next

Iz tiska | 63

Odabrao: Josip Čelan   

 

Top

Večernji list, 31. ožujka 2000.

POSTAO ALKOHOLIČAR NA POSLU

SAO PAOLO - Jedna brazilska pivovara morat će svom bivšem zaposleniku isplatiti golemu odštetu, jer je sud utvrdio da je postao alkoholičar zbog zaduženja na radnome mjestu. Radnik je, naime, u pivovari "Brahma" bio prisiljen 20 godina na radnome mjestu kušanjem provjeravati kvalitetu piva. Svakog dana kušajući je popio 12 litara piva, te je postupno postao alkoholičar.

Top

Večernji list, 28. ožujka 2000.

PREVARITE ALKOTEST!

Na probleme vezane uz upravljanje vozilom u alkoholiziranom stanju Ministarstvo unutarnjih poslova ove godine posjetitelje Sajma automobila nastoji upozoriti zanimljivom akcijom. "Pokušajte nadmudriti alkometar Drager". Pokaže li se puhanjem da posjetitelj ima alkohola u organizmu, u idućih 30-tak minuta može bilo kojom metodom poništiti pijane promile. Zanimljivo je da je jedan službenik Velesajma napuhao čak 3,03 promila. Istina, pravilno pristupiti testiranju alkoholiziranosti uspio je tek iz desetog pokušaja.

Top

Jutarnji list, 16. travnja 2000.

ZA LANJSKU VESELICU MINISTARSTVA PRAVOSUĐA OTIŠLE SU 554 LITRE VINA

Jutarnji list domogao se zanimljivih dokumenata iz kojih se vidi što se i kako radilo u toj ustanovi čiji rad financiraju porezni obveznici. Posebno je zanimljiva dokumentacija o novcu utrošenom za reprezentaciju tijekom prošle godine. Iz nje je vidljivo da se za reprezentaciju popilo ni manje ni više nego 1564 litara vina, 142 litre mošta, 250 boca buteljiranog vina, 168 litara rakije šljivovice, 198 boca šljivovice pakirane od pola litre, 23 litre voćne rakije, a svemu tome treba još dodati veće količine piva, sokova, kave i hrane. Iz specifikacije se jasno vidi i tko je koliko trošio: primjerice, za veselicu Ministarstva pravosuđa otišle su 554 litre vina, na proslavi Martinja popilo ga se oko 300 litara, a 40-ak butelja graševine KZ je darovao HDZ-u za predizbornu kampanju.

Top

Jutarnji list, 3. travnja 2000.

ENGLESKE PIVOPIJE DOBIT ĆE PIVO SA SASTOJCIMA KANABISA

LONDON - Britanske pivopije uskoro bi mogle dobiti svoje omiljeno piće s dodatnim zadovoljstvima. Naime, odobren je uvoz piva iz Njemačke, među čijim sastojcima je i legalizirana verzija indijske konoplje - biljke iz koje nastaje marihuana.

Top

Večernji list, 4. travnja 2000.

EKSTRAKTI IZ ZELENOG ČAJA KOČE DIOBU STANICA RAKA

Dr. Ćolić tvrdi: Iz kineskog zelenog čaja izdvojili smo više od 99 posto čiste molekule epigalokatehina, koje su u kombinaciji s kemoterapijom učinkovite protiv raka pluća, dojke, želuca i crijeva.

O projektu dr. Čolića, koji puno obećava, zamolili smo za mišljenje prof. dr. Krešimira Pavelića, predstojnika Zavoda za molekularnu medicinu Instituta "Ruđer Bošković". - Povoljni su učinci zelenog čaja na zdravlje nedvojbeni. U posljednje vrijeme ozbiljna znanstvena literatura posvećuje dosta pozornosti tom problemu. Polifenoli iz čaja snažni su antioksidansi koji mogu smanjiti rizik srčanih bolesti, jer djeluju na tzv. loši holesterol. Također, smanjuju stvaranje štetnih oksidirajućih metabolita DNA, što smanjuje rizik pojave raka jer polifenoli iz čaja neutraliziraju štetne učinke kancerogena, odnosno spojeva koji prouzročuju nastanak raka. Nadalje, izravno dodani stanicama raka ekstrakti čaja koče njihovu diobu. Zanimljiv je i nalaz da ekstrakt zelenog čaja povoljno djeluje na crijevnu floru, favorizirajući korisne a reducirajući nepodobne bakterije. Prema tome svi su ti podaci znanstveno potvrđeni. Možemo stoga zaključiti da prikupljeni podaci o povoljnim učincima ekstrakta zelenog čaja na neke kronične bolesti, među kojima je i rak, imaju znanstvenu osnovu - procijenio je prof. dr. Pavelić.

Top

Večernji list, 22. ožujka 2000.

LANI JE REGISTRIRANO 1500 NOVIH OVISNIKA

Povodom jučer potpisanog ugovora između Ministarstva rada i socijalne skrbi i Zajednice Susret iz Splita:

- Neobično je važno što podupiremo zajednicu koja je zaštitni znak udruga koje se bave prevencijom i kurativom - rekao je ministar Davorko Vidović. Rekao je i da ovisnost u Hrvatskoj poprima sve dramatičnije oblike, potkrijepivši to podacima: ukupan broj ovisnika o svim ilegalnim drogama jest 6000. Takozvanih rekreativnih, tjednih uživalaca ima 35.000, a 100.000 osoba barem je jednom kušalo drogu. O heroinu je ovisno 4500 osoba. U prošloj godini registrirano je 1500 novih ovisnika.

- Iako Dom za odrasle osobe ovisnike službeno ima smještajni kapacitet za 82 korisnika, potrebe su takve da smo ih primili već stotinjak - rekla je sestra Bernardica, tumačeći program Zajednice Susret.

Top

  

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org