Up Back Next

Iv Ivondes   

 

Poštovani čitatelji !

Svake godine obilježava se Svjetski dan nepušenja. Tako je i 31. 5. 1997. godine tom prigodom, dijelu zainteresirane javnosti prezentirano izlaganje pod naslovom "Informativni osvrt na problematiku pušenja na tzv. "zatvorenim psihijatrijskim odjelima". Stil pisanja bio je upravo takav da probudi pažnju i usmjeri n1a moguće kreativne pozitivne pomake u rješavanju prikazanog problema. Potom je donesen Zakon o nepušenju koji regulira tu problematiku. Za pohvalu je zabrana pušenja u zdravstvenim ustanovama, ali, na žalost, pušenje ostaje dozvoljeno na psihijatrijskim odjelima. Takva situacija i dalje pokazuje da se psihijatrija i psihijatrijski bolesnici te zaposlenici na takvim odjelima marginaliziraju odnosno zakidaju u svojim pravima na zdravlje i zdravu okolinu!

Naročito je važno istaknuti da većina psihijatrijskih bolesnika nije aktualno ili duže vrijeme sposobna brinuti za sebe zbog svoje bolesti, nego im u tome treba tuđa pomoć, skrb i liječenje.

Stoga je trebalo zabraniti pušenje i na psihijatrijskim odjelima, a težinu ovisničke problematike rješavati programom za prekid ovisnosti o nikotinu, a ne pokleknuti pred težinom problema.

Pitam Vas bi li po istom ključu, jer su ovisni dopustili pijenje alkohola na odjelu za alkoholizam?

Vjerujem da je vaš odgovor "Ne"

  

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org