Up Back Next

Iz klubova

MJESEČNI SASTANCI STRUČNIH DJELATNIKA HERCEGOVAČKIH KLUBOVA

Ljubica Lukić, psiholog   

 

U posljednjim brojevima Alkohološkog glasnika moglo se čitati i više saznati o aktivnostima klubova liječenih alkoholičara na području Hercegovine. I nas u Hercegovini raduje čitati o djelatnostima klubovima diljem Hrvatske i nastojanjima da jedni drugima pomognemo na putevima izlaska iz"ovisničkoga" života u radosno i sretno življenje sa svojim obiteljima i društvenom zajednicom. Stoga se toplo nadamo da sve čitatelje Alkohološkog glasnika zanima što ima novoga u Hercegovini.

Jedna od naših aktivnosti, kojoj pridajemo veliki značaj zbog unaprjeđenja našega rada jest redoviti mjesečni sastanak stručnih djelatnika klubova. Četiri kluba, koliko ih zasada ima utemeljeno na području Hercegovine, rade vođeni timom koji je okupila gospođa Nada Matović prije godinu dana kojemu je ona ostala i srce i duša. U tom timu su uz gospođu Matović dvije pedagogice-psihologice, jedna defektologinja, jedna liječnica-psihijatar i jedna medicinska sestra, a tim je proširen jednim liječnikom-specijalistom obiteljske medicine i jednom medicinskom sestrom.

Stručni sastanak uvijek započinje analizom rada klubova kojim se svi upoznaju s postignućima i problemima pojedinih klubova, odnosno pojedinih članova klubova liječenih alkoholičara i članova njihovih obitelji. Vrijedno je ovdje spomenuti da stručni djelatnici poznaju sve članove klubova i da se članovi klubova međusobno dobro poznaju i kontaktiraju, čemu pridonosi i praksa da se zadnjega ponedjeljka u mjesecu održava zajednički sastanak svih klubova.

U cilju vlastitoga permanentnog obrazovanja na stručnim sastancima redovito jedan od djelatnika pripremi predavanje na određenu temu. Tako su obrađene teme: Prvi kontakt i motivacija u liječenju alkoholizma, Obiteljski pristup u KLA, Mehanizmi obrane ličnosti i alkoholizam i dr. Predavanja se pripremaju u pisanoj formi i arhiviraju, pa se uvijek do njih, po potrebi može ponovno vratiti i njima se poslužiti u praksi.

Na jednome od sastanaka odlučeno je pripremiti"skripta iz alkohologije" - mali priručnik za višestruku uporabu. No, ovaj zadatak traži određena materijalna sredstva, ali se nadamo u skoroj budučnosti riješiti taj problem. Na posljednjem stručnom sastanku podneseno je izvješće o sudjelovanju na 1. hrvatskoj konferenciji o alkoholizmu i drugim ovisnostima u Opatiji, na kojoj je bilo nazočno šest naših članova i to tri stručne djelatnice i tri člana klubova. Kako se uvijek mučimo s financijskim sredstvima (ali nas to ne obeshrabruje niti zaustavlja) zahvalni smo svima koji su nam omogućili odlazak u Opatiju, a to su: Općinska vijeća Mostar, Čitluk i Čapljina, župni ured Međugorje i mostarski Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar.

  

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org

 
 
  -->