Up Back Next

Iz tiska | 61

Odabrao: Josip Čelan   

 

Jutarnji list, 27. siječnja 2000.

GOTOVO SVI KONOBARI DJECI POSLUŽUJU PIVO

- Bio sam u Importanne galeriji u 20 kafića i razgovarao s konobarima koji su mi rekli: "Zašto ne bismo točili maloljetnicima? Nismo ludi da ih kontroliramo". Liječeni alkoholičari obišli su sa svojom djecom od 13 i 14 godina kafiće u Zaprešiću i Velikoj Gorici i svugdje su, osim u kafiću Viktorija u Zaprešiću, konobari djeci uredno donijeli pivo koje su naručili. A kad bi kazne bile velike i kad bi se to stvarno nadziralo, mnogo bi se moglo učiniti na tom polju - smatra prim.dr. Darko Breitenfeld.

Večernji list, 2. veljače 2000.

ŽENE PO UTJEHU LIJEČNICIMA, MUŠKARCI ZA ŠANK

Depresija, jedna od najčešćih kroničnih bolesti u svijetu, motiv je za 70 posto samoubojstava, a samo se 10 posto oboljelih adekvatno liječi od nje. Ove su podatke iznijeli prof.dr. Ljubomir Hotujac i prof.dr. Miro Jakovljević, na stručnom simpoziju u Zagrebu u povodu dolaska novog antidepresiva Seroxata na hrvatsko tržište. Žene su čak dvaput sklonije depresiji nego muškarci. To se, među ostalim, objašnjava činjenicom da žene imaju hormonalno mnogo složeniji organizam od muškaraca. One su uz to osjećajnije i sklonije promjenama raspoloženja. Ali ne može se zanemariti ni to de se žene puno lakše od muškaraca obraćaju liječnicima za pomoć, pa je moguće da se i zbog toga ta psihička bolest češće dijagnosticira u žena. Muškarci depresiju radije utapaju u alkoholu.

Večernji list, 3. veljače 2000.

SMANJITE NASILJE PIJANACA UMJESTO DA NAZDRAVLJATE KRIGLOM!

Ivan Mojaš iz Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba: - Nalazimo se pred izborima. Zna se koliko ljudi pretjerano pije - oko 5 puta više iznad društveno i zdravstveno podnošljivog, a s obiteljima oko milijun Hrvata pati zbog alkohola. Ali i mladi pogibaju kao snoplje u prometnim nesrećama koje skrivi pijani vozač, a najmlađima se gotovo u svim lokalima protuzakonito poslužuju pivo i ostala alkoholna pića. Ujedno su i sva psihoaktivna sredstva ovisnosti prejeftina i previše dostupna, a nitko ne povisuje porez na alkohol da tako jednostavno popuni zdravstveni i opći proračun. Umjesto toga, izborni kandidati se javno učlanjuju u klubove ljubitelja piva ili govore o manjem problemu droge da bi se dodvorili alkohololjupcima, čija zanemarena djeca dakako srljaju i u drogu. Bilo bi bolje da se ti isti zabrinu za patnju obitelji zbog nasilja alkoholičara te zanemarivanju svojih dužnosti prema obitelji, te trovanje alkoholom i pogibiji mladih, i da tako pridobiju glasove stotina tisuća žena, ali i muškaraca, i zaigraju pošteno na pravu kartu bolje budućnosti naroda.

Večernji list, 14. siječnja 2000.

BRITANCI POZDRAVLJAJU RAČANOVU MARIHUANU

"London Metro", dnevnik koji Londonci mogu besplatno uzeti na postajama podzemne željeznice, prije nekoliko dana objavio je mali članak o Račanu s naslovom:"Pušio sam marihuanu, priznao je novi lider". Voditelj Hrvatskog turističkog zastupništva u Londonu J. Lozić tumači kako to tamošnja javnost prima: - To se uzima kao znak da i u Hrvatskoj na scenu stupa novi naraštaj političara, mladih i modernih poput Blaira. I to se Britancima sviđa.

Večernji list, 8. veljače 2000.

12 NBA IGRAČA NA MARIHUANI

NEW YORK - Prema pisanju New York Timesa, 12 od 430 NBA igrača nije prošlo test na marihuanu. Broj bi bio drugačiji da se mjesec dana prije nije znalo da će testiranje uslijediti na početku sezone.

  

Top
 Copyright  1997, 2000   
 Webmaster&Design:
moravek.org
info@moravek.org