Up Back Next

PARALELNI PROGRAMI

Željko   

 

Da bih čitatelju približio način i put na koji sam zaliječio svoju bolest, moram krenuti od dvije institucije u Zagrebu - Centra za duhovnu pomoć u Vodnikovoj i Centra za suzbijanje alkoholizma i drugih ovisnosti u Kliničkoj bolnici "Sestre milosrdnice" u Vinogradskoj. Ta dva navedena centra bila su paralelni sudionici u mojem liječenju alkoholizma. Koristim priliku da im ovim putem zahvalim na nesebičnom zdušnom i istinskom pomaganju na duhovnom i psihičkom liječenju koje su mi pružili na našim molitvama, individualnim i grupnim psihoterapijama.

Moja depresivna situacija, koju su uzrokovali poslovni i obiteljski problemi, kulminirala je 1998. godine. Probleme sam pokušao "otkloniti" pijenjem sve većih količina alkoholnih pića. Uvidjevši da to nikamo ne vodi, pokušavao sam se bezuspješno u više navrata ostaviti alkohola, no tonuo sam sve dublje u ovisnost.

Smogavši hrabrosti, otišao sam privatnom liječniku psihijatru, da na taj način pokušam vratiti samopouzdanje i ostaviti alkohol. No, niti taj pokušaj nije urodio plodom, jer nisam ustrajao u preporučenim terapijama, što neodgovornošću, što i materijalnom nemogučnošću. No, nitko sam ne živi na ovome svijetu. Okruženi smo prijateljima, kojih je, doduše, malo iskrenih, no, iskreni se prijatelj pojavi u pravom svjetlu tek kada je čovjek u nevolji. On ti pokušava na sve moguće načine pomoći, te uz pomoć Boga i dobrih ljudi, pomoć ne izostaje. Tako sam i ja, na savjet svog prijatelja došao u Centar za duhovnu pomoć, gdje su me srdačno i toplo prihvatili.

U međuvremenu, upućen sam od strane svog liječnika na psihijatrijski pregled u Kliničku bolnicu "Sestre milosrdnice". Dr. Golik-Gruber shvatila je moju situaciju i predložila liječenje u Dnevnoj bolnici. Nekoliko dana, dok sam još pomalo pio, dvoumio sam se, no u Centru za duhovnu pomoć preporučeno mi je da obvezno odem na liječenje u bolnicu.

Tako sam se odlučio na paralelno liječenje, koje je svaki Centar provodio zasebno i po svome programu, a uz međusobnu suglasnost o tome.

Moram zahvaliti Svemogućem da se moje pouzdanje i moj duh počeo buditi. Uz pomoć molitve, zajedno s duhovnim terapeutom i individualno, shvatio sam da nisam sam, da je dragi Bog sa mnom. Duhovni terapeut povratio je u meni nakon višekratne terapije moje iskonsko povjerenje. Taj osjećaj i tu duhovnu snagu izgubio sam kad sam slobodu zamijenio robujući alkoholu.

Otkrio sam da imam velikog prijatelja, za kojeg do tada nisam bio siguran da postoji i da je sa mnom. S Isusom se sada družim svaki dan.

Moj stil i način života počeo se postupno mijenjati. Mijenjale su se moje navike, način ophođenja s ljudima, mjesta mojih izlazaka.

Danas, nakon više od godinu dana apstinencije, redovito idem u klub liječenih alkoholičara i na obiteljsku terapiju u bolnicu. To mi daje sigurnost i čini određeno zadovoljstvo, te se ne namjeravam u skorije vrijeme rastati od stečenih prijatelja.

Možda moje iskustvo može pomoći nekim čitateljima koji imaju probleme s ovisnosti, da na sličan način nađu izlaz. Navedeni centri će im sigurno izići zdušno, nesebično i stručno u susret, te im omogućiti da prihvate potrebu mijenjanja načina života i krenu naprijed, k zdravijem i sretnijem životu. Životu punom ljubavi i vjere prema sebi i drugima, u ljepšu budućnost sa Svemogućim uza se.

Centar za Duhovnu pomoć radi za pacijente od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati u Vodnikovoj 2/III, Zagreb. Broj telefona je 01/ 4829-829. Termin dolaska je potrebno-ako je moguće-dogovoriti putem telefona.

Plod je Duha: Ljubav, radost, mir,
velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost,
blagost, uzdržljivost.

Gal 5,22-33

  

Top
 Copyright  1997, 2000   
 Webmaster&Design:
moravek.org
info@moravek.org 

 
 
  -->