Up Back Next

"VINO I BIBLIJA" - dr. Samuele Bacchiocchi

Preveo i priredio: Ivan Prpić   

 

U knjizi "Vino i Biblija" dr. Samuele Bacchiocchi hrabro pobija prihvaćeno mišljenje i učenje o Bibliji. Njegovo pažljivo istraživanje divno pokazuje da Biblija dosljedno uči o potpunoj apstinenciji kao o božanskom imperativu (prijeko potrebnom). Kršćanske crkve su dijelom odgovorne za raširenost alkoholizma s kojim danas ima problema veliki broj Amerikanaca, zbog toga što su mnogi, od opoziva zabrane proizvodnje i prodaje alkoholnih pića 1933. godine, odbacili svoj stav o potpunoj apstinenciji, a umjesto toga savjetovali su umjereno pijenje. Umjerenost je vodila milijune i učinila ih neumjerenim pijancima.

Postupno odbacivanje potpune apstinencije od strane mnogih dobronamjernih kršćana bilo je poticano vjerovanjem da Biblija odobrava umjerenu uporabu alkoholnih pića.

Takvo vjerovanje osiguralo je milijunima kršćana navodno (nije potvrđeno) biblijsko opravdanje pijenja alkohola.

Ovo učenje je bilo nejasno zbog mnogih verzija Biblija koji pogrešno prevode neke najjasnije biblijske poruke s "umjerenost" ili "trezvenost", umjesto "apstinencija" (uzdržljivost). Alkoholna pića su postala problem broj jedan u američkom društvu koji to društvo košta više od $ 117 bilijuna godišnje a odnosi najmanje 100.000 života godišnje. To je 25 puta više nego što odnose nelegalne droge zajedno.

  

Top
 Copyright  1997, 2000   
 Webmaster&Design:
moravek.org
info@moravek.org