Up Back Next

Zanimljivosti ...

TREND BORBE PROTIV ALKOHOLIZMA U CHICAGU
(The Globe Magazine, International alcohol and drug problems)

Dr. E. N. Gruber   

 

Gradsko vijeće Chicaga prošle je godine jednoglasno izglasalo odluku da se borba za "čišćenje susjedstva" od reklamnih poruka, koje propagiraju alkohol, proširi i na sve prisutniji problem kafića i trgovina živežnih namirnica te vinarija. Tamo se, naime, maloljetnicima prodaje alkohol. U predizbornoj kampanji neki su zastupnici zastupali ne samo zabranu prodaje alkohola malodobnicima već i ukidanje dozvola za prodaju alkohola na čak 42 mjesta alkoholne prodaje, te trajno zatvaranje nekih vinarija.

Stanovnici određenog dijela grada mogu zahtIjevati takozvano "suho susjedstvo", a to im omogućuje dio zakona koji dopušta da referendumom građani određenog dijela grada mogu zabraniti prodaju alkoholnih pića u barovima i restoranima. Izborna jedinica sastoji se od određenog broja blokova stambenih zgrada s populacijom od 1000 stanovnika.

Građani opravdavaju svoje odluke razlozima u kojima navode da javna mjesta prodaje alkohola u mnogima privlače kriminalce i prostitutke te niti jedan poslovan čovjek ne želi u blizini takvih mjesta investirati u otvaranje prodavaonica ili poslovnih prostorija.

Ovu kampanju je proveo svećenik James T. Meeks iz Roseland Salemske Baptističke crkve. Kasnije je interes porastao i u drugim dijelovima grada. Iako glasovanje o zakonu umnogomu nalikuje na Prohibiciju iz 1993. godine, težište kampanje je na podizanju kvalitete života a ne nametanje zabrana. Ljudima se dopušta da uobičajeno, prema željama i navikama, piju alkohol kod kuće, iako neki od njih moraju putovati 17 uličnih blokova da bi kupili bocu pića.

  

Top
 Copyright  1997, 2000   
 Webmaster&Design:
moravek.org
info@moravek.org