Up Back Next

SASTANAK SA SUPRUGAMA

Ljiljana, Klub Špansko   

 

Dana 2. prosinca 1999.g., u okviru Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti Klub liječenih alkoholičara Špansko organizirao je terapeutski sastanak namijenjen suprugama liječenih alkoholičara s područja bivše općine Susedgrad. Ponovno druženje supruge su dočekale sa oduševljenjem. Stručni dio sastanka vodila je gđa Ana Štimac, dipl.soc. radnica. Na sastanku je sudjelovala i soc. radnica Mirjana Zvekić, te jedna naša članica koja uspješno apstinira.

Početna tema razgovora bila je rehabilitacija supruga na početku apstinencije. Govorile smo o svojim očekivanjaima i suočavanju s činjenicom da smo i mi dio bolesne obitelji koja iz temelja mora promijeniti svoju komunikaciju i ponašanje. Ta spoznaja je bila bolna i svakoj od nas je bilo potrebno više ili manje vremena da počne raditi na sebi, katkad uspješno, a katkad i manje uspješno.

S druge strane, ovisno o dužini apstinencije, mijenjali su se kriteriji naših očekivanja i želja. No, neovisno o vremenu naglasile smo da je uvijek jako važno i iskreno razgovarati sa suprugom i u pravom trenutku reći što želimo i čemu se nadamo. Također je važno čuti i njegovo mišljenje, razgovarati o njegovim djelima i sumnjama te prihvatiti njegove sugestije, kako bi on osjetio da ga podržavamo i razumijemo.

Spontani i iskreni razgovor protegao se do kasno. Rastale smo se u ugodnom raspoloženju sa željom da se opet sastanemo na ovakvom susretu. Zaključile smo da je za uspješnu apstinenciju i rehabilitaciju neophodno redovito dolaziti na sastanke kluba. No za postizanje kvalitetnijih odnosa u obitelji, dobro je raditi i odvojeno, samo sa suprugama kojima je također potrebna stručna terapeutska pomoć.

  

Top
 Copyright  1997, 2000   
 Webmaster&Design:
moravek.org
info@moravek.org