Up Back Next

PROBLEM OVISNOSTI (ALKOHOLA) U DJECE I MLADEŽI

Vladimir Lojna,
Klub "ZET" Podsused
 
 

 

Mlade osobe imaju neodoljivu želju da što prije postanu odrasle i zrele. Ove njihove želje najizraženije su u pubertetu i adolescentnom dobu, a očituju se u burnom psihosocijalnom preobražaju u odrasle osobe. Često pribjegavaju oblicima ponašanja koji su im ranije bili zabranjeni, a odraslima dopušteni. Čitav je niz činilaca koji mlade osobe dovode u situaciju da počnu piti alkoholna pića, počev od roditelja koji im daju prvu čašu alkohola, do negativne identifikacije (poistovjećivanja) s drugim odraslim osobama i vršnjacima koji piju alkoholna pića.

Naime, u ranom uzrastu dijete je pod snažnim utjecajem roditelja i drugih bliskih odraslih osoba, dok na njegovo kasnije ponašanje sve više djeluje skupina vršnjaka. Pije li većina vršnjaka redovito alkoholna pića u određenom krugu, razvija se tzv. skupna prisila. Vrlo je teško, gotovo nemoguće, točno utvrditi koliko je proširena navika pijenja alkoholnih pića među djecom i mladeži, ali da je velika, o tom nema dvojbe. Ova iskustva s alkoholom i alkoholne navike, stečene u mladenačkoj dobi, mogu snažno i negativno djelovati u razvojnom smislu jer pogađaju ličnost u jednom od najosjetljivijih i najranjivijih životnih razdoblja.

U obitelji ovisnika mlade osobe nemaju uzora za vlastitu budućnost. Prihvate li oca ovisnika, kao svoj uzor, prihvatit će i pijenje alkoholnih pića kao normalno ponašanje, a odbace li oca neće imati uzora za ponašanje. Što se može poduzeti protiv opasnosti razvoja ovisnosti o alkoholu u djece i mladeži? Bilo bi suviše jednostavno prebacivati odgovornost na druge. Treba se zapitati jesmo li dovoljno informirani o opasnosti od potrošnje alkohola. Roditelji i ostli odgajatelji trebaju svojim primjerom pokazati da se može živjeti i bez alkohola, i da velike i male probleme trebaju rješavati razgovorom, međusobnim povjerenjem i ljubavlju, a ne bijegom u alkohol.

Djece i omladina, nažalost, premalo znaju o alkoholu i alkoholizmu. Nastavni programi u školama pružaju malo mogućnosti da se razgovara i nauče činjenice o posljedicama pijenja alkoholnih pića.

Danas se sve više osjeća i naglašava potreba da se u programe osnovnih i srednjih škola uvede zdravstveni odgoj kao poseban predmet, u okviru kojeg bi se obrađivali problemi alkoholnih pića i drugih sredstava ovisnosti kao što su pušenje i droge.

Na djeci i mladeži se održavaju zbivanja u društvu u kojem žive. Što veće mogućnosti za sazrijevanje društvo nudi i mladima, to će ih manje tražiti pomoć u alkoholu.

Djelotvornije od bilo koje društvene sredine, djecu i omladinu od ovisnosti može zaštititi primjerena obitelj.

  

Top
 Copyright  1997, 2000   
 Webmaster&Design:
moravek.org
info@moravek.org