Up Back Next

KOMPULZIVNO KOCKANJE I UTJECAJ NA OBITELJ

Preveli i pripremili
Kristina Leko i Neven Iveta
 
 

 

(Nastavak iz prethodnog broja)

Ako ne možeš odoljeti kocki, bez obzira dobivao ili gubio, tada, budući da ti sreća nije naklonjena, moraš gubiti sve dok te ne zaboli. Ovaj stav koji implicira ponašanje kompulzivnog kockara navodi neke na tvrdnju da se radi o mazohizmu, što držim pogrešnom pretpostavkom. U svakom slučaju, iskustvo jest ponižavajuće, te ono kockara redovito dovodi do zaklinjanja da više nikad neće kockati. Ipak, to ponovo čine jer onaj svijet iz snova uspijeva redovito nadvladati sve loše uspomene.

Upravo taj svijet iz snova omogućuje kompulzivnom kockaru da, s novcem u ruci, krene u akciju, te da sa sigurnošću zna da će mu upravo danas krenuti, da će zaredati dobitak za dobitkom, sve do onog zadnjeg, najvećeg dobitka, a tada će biti ravan kolegi - majstoru koji je razvalio banku u Monte Carlu.

No, posljednjeg dobitka nema jer kompulzivni kockar mora kockati dalje.

Ali, svijet iz snova djeluje i sa zadrškom. Iako odlazi potučen, naknadno, u mašti, kockar prolazi u mislima sve ispočetka i umjesto krivih, u mislima povlači prave poteze. Time se uvjerava da će sljedeći put sve biti sasvim drugačije. Zatim se, tako ohrabren, ponovno pojavljuje na sceni.

Ova vrsta kockanja je skupa. Sreće ili ima ili nema. Oni koji nemaju sreće pronalaze razne načine da bi financirali svoju ovisnost. Posežu za novcem namijenjenim za druge svrhe, te se sve više zadužuju. Time se pojavljuje nova dimezija jer kako raste zaduženost, raste sve više i kompulzivnost. Najprije, mora se zadužiti da bi kockao, a zatim mora kockati da bi vratio dug.

Za kompulzivnog kockara ne postoji nikakva mogućnost da se zaustavi i promotre situaciju u kojoj se nalazi. Velika nestrpljivost kockara čini razdražljivim i on hoće sve odjednom riješiti. Kockanjem se pokušava izvući iz kaosa u koji su se istim tim kockanjem uvukao. Začarani krug: posuditi, kockati, izgubiti, posuditi ponovo. Dugovi mogu doseći vrtoglave svote jer svaki je kockar vrlo vješt u izmamljivanju novca. Njegov svijet iz snova daje mu snage da izmisli, vjeruje i uvjerljivo priča sasvim nevjerojatne priče. Za one koji se ne daju uvjeriti, redovito ih dobiva na paniku i brzinu, te i opet uspijeva doći do novca.

Kockanje izjeda svaki djelić kockareva života. Uništava integritet osobe, uništava obiteljske veze, vodi do gubitka prijatelja. Istina više ne postoji, nestaje obzir prema drugima, nestaje samopoštovanje. Ove su posljedice neizbježne budući da kockanje dnevno stoji više od tjedne zarade. Vrlo je vjerojatno da će izgubiti i posao, no niti to ga ne može potaknuti da odustane od grozničavog kockanja.

Moli, posuđuje, laže, obmanjuje, a na koncu vara, pronevjeruje i krade. Jer, svakog dana iznova mora pronaći novac. Kadkad čak i dobije velike svote, no njemu novca nikad dovoljno. Govori si da će kockati dok ne dobije dovoljno da vrati sve svoje dugove, a čak ako mu se to i posreći, nikad ne otplaćuje sve dugove nego tek one najhitnije. Ostatak novca ulaže ponovo u kockanje. Čak i kad vrati sav dug, posuđuje ponovno, od iste osobe, nekoliko dana kasnije, kad ga opet napusti sreća.

Kriza slijedi jedna za drugom, financijske poteškoće. Obitelj se osjeća odgovornom pomoći mu da se izvuče iz nevolja. No, pomažući mu, više štete nego koriste. On, naravno, obećava da više nikad neće kockati, čak je i uvjeren u to, ali, na koncu, ipak hoće. Ucjenjuje. Njegovi zahtjevi za novcem su hitni i dolaze bez najave. Bližnjima kaže: "Ako do sutra ne nabavim novac, završit ću u zatvoru." Pri tome ga se ne tiče što se oni zadužuju da bi ga izvukli iz opasnosti.

Kockar podnosi mentalnu patnju i psihičku izopačenost. Ima strašnu grižnju savjesti zbog ono čini supruzi i osobito djeci. Prezren je i odbačen i vrlo usamljen.

Nastavlja kockati samo zato što je to jedina nada da se izbavi iz nevolja, te tako opravda sebe i sve što je učinio. U tom trenutku, mrzi ne samo kockanje nego i samog sebe.

Ponekad nastupaju krize s kojima se ne može nositi. Nema više od koga posuditi novac, vjerovnici ga progone, stjeran je u kut. U takvom trenutku sposoban je počiniti zločin. Mnogi kockari završe u zatvoru. Brojni počine samoubojstvo. Mnogo ih je, također, na psihijatrijskom liječenju. Kockar je često vrlo zapuštena osoba, bez doma, posla, prijatelja i obitelji. No, i takav, kockar ipak ima nadu i šansu za novi život, u društvu Gamblers Anonimous.

U ovom članku, govorilo se neprestano o kockaru-muškarcu. Društvu Gamblers Anonimous pridružilo se tek nekoliko žena, te bi se iz toga moglo zaključiti da je manje žena koje pate od kompulzivnog kockanja. Činjenica da je stigmatizacija u slučaju žene kockara daleko jača nego u slučaju muškarca, vjerojatno je jedan od razloga zbog kojeg je žena kockara daleko manje.

GAM-ANON

Da ne postoji sestrinska udruga Gam-Anon koja okuplja članove njihovih obitelji, postotak neuspješno rehabilitiranih bio bi daleko veći.

Članovi obitelji imaju svoje posebne probleme i potrebe. Živjeti s kockarom, pri tome biti o njemu materijalno ovisan, teške su životne okolnosti koje osobu vode u ogorčenost, cinizam i mrzovolju. Ako kockar želi uspjeti i otrgnuti se prošlosti, članovi njegove obitelji to također moraju moći. Poučeni prošlim iskustvima, većina članova obitelji vrlo teško vjeruje obećanjima i nema puno nade. Ipak, na sastancima ćete često čuti da netko govori kako se toga dana probudio sretan, nakon mnogo godina. Rad na oporavku supružnici trebaju dijeliti. Samcima, razdvojenima ili razvedenima, mnogo je teže.

Supruge trebaju promijeniti svoj odnos prema suprugu. Prije toga ona je najvjerojatnije novčano ga pomagala preuzimajući odgovornost za dugove, dajući mu novac, posuđujući novac od svoje obitelji, hranila ga i oblačila iako nije privređivao. Uz to, ispitivala bi ga i prigovarala. Ovdje, u Gam-Anonu, ona uči kako ga učiniti odgovornim, ohrabruje ga u njegovim pokušajima, ne okrivljuje ga za zajedničke poteškoće. U Gam-Anonu članovi obitelji pronalaze, mir, ohrabrenje i razumijevanje.

Borba koja se vodi i u GA i u Gam-Anonu vrijedi truda jer vraća samopoštovanje i poštovanje prema drugima. Donosi mir duši i osjećaj da smo ponovno ljudska bića. Daje svrhu i otkriva veličinu i užitak u sasvim običnim malim stvarima, odnosima i odgovornostima. Počinje život. Ozdravljenje. To čini dobro.

Širom Engleske, Irske, Škotske i Walesa osnovane su GA i Gam-Anon grupe, kao i u SAD-u, Kanadi, Njemačkoj i Australiji.

Ovaj tekst je autorska kombinacija, s manjim izmjenama, dvaju letaka "Gamblers Anonymous" i "Kolo nesreće", koje su izdali "Crucible" i "Interface". Autor je ove teme dalje razvio u "Quit Compulsive Gamling", izdavač "Thorsons", veljača 1989.

Gordon Moody,
Gamblers Anonymous
PO Box 88
London SW 10 OEU

  

Top
 Copyright  1997, 2000   
 Webmaster&Design:
moravek.org
info@moravek.org