Up Back Next

ALKOHOLIZAM DEVETNAESTOG STOLJEĆA U SLICI

Dr. E. N. Gruber  

Animator George Cruickshank je 1847. i 1848. godine naslikao dvije serije od po 8 sličica. Prvu je nazvao "Boca". ( na str. 6) Sličice prikazuju muža koji na prvoj sličici nagovara ženu da "proba čašicu".

Početna sreća pretvara se u nedostatak prihoda, svađe, nasilje i uništenje. 

Drugu seriju od osam sličica nazvao je "Pijančeva obitelj" ( na str.12 ), a odnose se na posljedice pijenja u obitelji (oca i majke) na sina i kćer. Zapostavljeni od svojih roditelja, oni postaju "uličari", žrtve poroka, što ih vodi do rane smrti i samoubojstva. 

Cruickshank nije u to vrijeme bio apstinent, ali njegovi crtani filmovi toliko su ga se dojmili da je to postao. Imali su sličan utjecaj i na "tisuće građana". 

Naslovna stranica u časopisu "Good Templar Watchword", iz veljače 1878. godine sa Cruickshankovim sličicama, svjedočenje je njegova utjecaja. ''Dobri Templari'' bila je jedna od mnogih organizacija koja se zalagala za socijalna i politička pitanja. 

Pod revolucionarnom rečenicom ''Neprijatelji žestokog pića su prijatelji čovječanstva'', ona je postavljala temelje borbi protiv alkoholizma. Animatori, kao što je to bio George Cruickshank, bili su TV kamermani toga vremena..

 

Top
Copyright 1999, 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org